Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όπου καπνός… και πρόστιμο στα μαγαζιά της Ξάνθης

Όπου καπνός… και πρόστιμο στα μαγαζιά της Ξάνθης

0
kapnisma kafe

Σε πρωτόγνωρο «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται τον τελευταίο μήνα μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Αστυνομίας, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα, πρωί, απόγευμα, βράδυ, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Τα καφέ μπαρ και τα καταστήματα εστίασης, που έχουν διαγνώσει τις προθέσεις των αρχών, άρχισαν να συμμορφώνονται και πάλι με την απαγόρευση του καπνίσματος, μιας και εδώ και αρκετούς μήνες υπήρξε μία μεγαλύτερη ανεκτικότητα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά, με στόχο να καλύπτουν το σύνολο της πόλης, αλλά και στα περιφερειακά μαγαζιά. Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας γίνεται μία στοχευμένη προσπάθεια να ελέγχονται όλα τα καταστήματα και όχι μόνο κάποια συστηματικά, αλλά και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πρακτικές, όπως για παράδειγμα να επιστρέφουν στο ίδιο κατάστημα μετά από δύο ώρες για επανέλεγχο.

Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για να μην μείνει το… «πυροτέχνημα»

Η εντατικοποίηση των ελέγχων, που γινόταν μεν και πιο πριν, αλλά σε πολύ μικρότερη συχνότητα, ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Χαρακτηριστικά, από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 100 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 18 πρόστιμα. Τα τέσσερα μάλιστα από αυτά επιβλήθηκαν σε καταστήματα εστίασης που δεν βρίσκονται στο κέντρο, σε αιφνιδιαστική εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται μεν σε καφέ μπαρ και ταβέρνες, αλλά άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλα καταστήματα, ακόμη και σε κομμωτήρια! Υπάρχει δε ο προγραμματισμός να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στις δημόσιες υπηρεσίες άμεσα.

Παρατηρείται πάντως, μικρός αριθμός προστίμων σε σχέση με το σύνολο των ελέγχων και αυτό αποτυπώνει την εγρήγορση και τη συμμόρφωση των καταστηματαρχών, προκειμένου να αποφύγουν την «καμπάνα».

Συνάντηση ζήτησαν οι καταστηματάρχες με τον αντιπεριφερειάρχη

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης τόνισε σε δηλώσεις του στο «Ε» ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόσουν τον νόμο. Ενημέρωσε ότι υπήρξε σχετική οδηγία από το υπουργείο Υγείας, αλλά και παρακίνηση από τον Εισαγγελέα για να επιτευχθεί η εφαρμογή του νόμου. Πρόσθεσε δε επίσης ότι και ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει την τήρηση της νομιμότητας σε όλη την Περιφέρεια.

Την πρόθεση να τον συναντήσουν εξέφρασαν οι καταστηματάρχες που αναμένεται να συναντηθούν μαζί του είτε στο τέλος της εβδομάδας, είτε στην αρχή της επόμενης, με κύρια αγωνία τους τη στάση που θα τηρηθεί την περίοδο του καρναβαλιού. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμφίβολα θα υπάρξουν πιέσεις προς όλες τις τοπικές αρχές, όχι μόνο γιατί οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δε θα μπορούν λόγω του κόσμου να ελέγχουν πλήρως τα μαγαζιά τους, αλλά και γιατί θα γίνεται τα «έλα να δεις» κάθε φορά που θα ελέγχεται ένα κατάστημα και δε θα ελέγχεται το διπλανό».

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επιδιώκει την καθολική εφαρμογή του νόμου

«Διατηρώντας μια πολύ καλή συνεργασία με την αστυνομία καταρτίζουμε μικτά κλιμάκια και εντατικοποιούμε τους ελέγχους, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος καθολικά, χωρίς εξαιρέσεις και αδικίες και να γίνει πλέον βίωμα σε καταστηματάρχες και πολίτες ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους», σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Λάμπρος Τσούργιαννης που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βαθμό συμμόρφωσης που έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα. Άλλωστε, όπως εξήγησε, «εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε την τήρηση του νόμου, δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα» και για το λόγο αυτό σύστησε στους πολίτες να μη ζητούν από τα καταστήματα να τους επιτρέπουν να καπνίζουν γιατί έτσι διαιωνίζεται μία κατάσταση, που θα δημιουργεί επανειλημμένα τα ίδια προβλήματα.

Έλεγχο για όλους και όχι μόνο στην εστίαση, ζητούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Με αφορμή το γεγονός ότι πολλά από τα πρόστιμα αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Γενική Γραμματέας του σωματείου Μαίρη Τσιακίρογλου, σχολίασε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι μία υγειονομική διάταξη που βρίσκεται για πολύ καιρό στα συρτάρια και για μια ακόμη φορά βάζει τους επαγγελματίες του κλάδου «να πληρώσουν το μάρμαρο», μαζί με όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι: «εφόσον η νομοθεσία υπάρχει θα πρέπει να τηρείται. Αλλά να τηρείται για όλους. Όχι μόνο για μετρημένα καταστήματα του κέντρου και του εμπορικού ιστού. Πρέπει οι έλεγχοι να περιλαμβάνουν το σύνολο του νομού. Το σύνολο της ΑΜΘ. Να περιλαμβάνει και τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες. Διαφορετικά δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αυτό προκαλεί εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην αγορά».

Την αναγκαιότητα για ελέγχους για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους θέτει ο πρόεδρος των καφέ μπαρ

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος των καφέ μπαρ Ανδρέας Ιντζές εξηγεί ότι «αν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους», ενώ σημείωσε ότι οι καταστηματάρχες θα ζητήσουν κάποια ανεκτικότητα στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, κυρίως για την περίοδο του καρναβαλιού.

Αντιθέτως, τόνισε ότι στην περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ από παιδιά κάτω των 18 ετών, πράγμα για το οποίο έγιναν έλεγχοι το σαββατοκύριακο, όπως μας ενημέρωσε, δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ανεκτικότητα, αλλά αντιθέτως να εξασφαλιστεί καθολικά η τήρηση του νόμου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…