Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αυξάνουν οι προοπτικές για το 2ο Φεστιβάλ “Via Egnatia”

Αυξάνουν οι προοπτικές για το 2ο Φεστιβάλ “Via Egnatia”

0
via egnatia 1 festival

Ενεργοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού που πιθανόν να είναι και συνδιοργανωτής και ενδιαφέρον από πολιτιστικούς φορείς της Ευρώπης

Εμπλουτισμένο αναμένεται το φετινό πολιτιστικό «οδοιπορικό» στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας. Η κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων ξεκινά τον Μάρτιο

Για δεύτερη χρονιά προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ “Via Egnatia” στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και ο περιφερειάρχης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, όσο και ικανοποιημένος για τη δυναμική που το συνοδεύει και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει, μιας και πρόκειται και για μία προσωπική του επιδίωξη από τα χρόνια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ακόμη.

Ο περιφερειάρχης, με αφορμή τις δηλώσεις του επί των πεπραγμένων, αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση του φεστιβάλ ως θεσμού και ενημέρωσε τόσο για την ενεργοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού που είναι πιθανόν να είναι και συνδιοργανωτής της διοργάνωσης, όσο και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από φορείς με μέλη λάτρεις του πολιτισμού από την Ευρώπη (Ιταλία, Ολλανδία) που είδαν τις εκδηλώσεις και ως ευκαιρία τουριστικής εξόρμησης.

Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι πρόκειται για μία διαδρομή με ιστορική, φυσική και πολιτιστική αξία που «δεν μεταφέρεται» και διασυνδέει σε έναν πολιτισμικό άξονα αξιοθέατα, ιστορία, πολιτιστικά μνημεία και μνήμες που έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να εξελιχθούν.

«Από το Κεφαλάρι της Δράμας, μέσα από τους Φιλίππους, τα Στενά του Νέστου, την Κομοτηνή και μέχρι την Τραϊανούπολη του Έβρου δίνεται η δυνατότητα μία πρωτότυπης και ουσιαστικής δικτύωσης μέσα από μία ιδέα του Γιώργου Παυλίδη, που ξεκίνησε πέρυσι, αλλά έχει δυναμική και στόχος μας είναι να αποτελεί ένα θεσμό με πολιτιστικό πλούτο και διαπεριφερειακή συνείδηση στην περιοχή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, που μετέφερε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του 1ου φεστιβάλ παρόλο που περιλάμβανε μόνο εκδηλώσεις χαμηλού κόστους και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη μίας διοργάνωσης που θα μπορεί να περιβληθεί με διεθνή απήχηση.

Στόχος της διοργάνωσης, είναι η ανάδειξη της αρχαιολογικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των σημείων ιδιαίτερης οικολογικής αξίας , στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Κεντρικό μήνυμα του φεστιβαλικού θεσμού αποτελεί ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενώνουν, αναδεικνύουν την παγκόσμιας σημασίας κοινή πολιτισμική πορεία του τόπου ενώ συνιστούν ενιαίο άξονα ανάπτυξης. Περιλαμβάνουν εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού, παράδοσης και γεύσεων. Το πρώτο Φεστιβάλ διήρκησε από τις 26 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου και περιλάμβανε 31 εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού, παράδοσης και γεύσεων στις Π.Ε Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Το 2ο φεστιβάλ «Via Egnatia” θα πραγματοποιηθεί και πάλι την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, στα σημεία απ’ όπου διέρχεται η Αρχαία Εγνατία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες προτάσεις αλλά ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…