Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Σκληρό» το μπλόκο της ΑΜΘ

«Σκληρό» το μπλόκο της ΑΜΘ

0
agrotes-nestos

Είπαν ΟΧΙ στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον διάλογο «προσχηματικό»

Αγροτικό …μπλόκο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρη Στογιαννίδη. Στογιαννίδης: «Είναι λάθος να μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές…»

Υπέρμαχοι της «σκληρής» γραμμής εμφανίζονται οι αγρότες της ΑΜΘ και σε συνέλευση που είχαν την Παρασκευή αρνήθηκαν να συμμετέχουν στον διάλογο με τον Πρωθυπουργό που ορίστηκε για χθες. Το σκεπτικό τους – όπως διατυπώνεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν – είναι ότι δεν έγινε αποδεκτός από το Μαξίμου κανένας από τους όρους που έθεσαν για την διαπραγμάτευση που ήταν ή άρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού και διάλογος από μηδενική βάση και κατά συνέπεια ο διάλογος είναι προσχηματικός – όπως τον χαρακτήρισαν – και δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχουν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μπλόκα Τελωνείου Εξοχής, Διασταύρωση Κεφαλαρίου Δήμου Δοξάτου, Καβάλας, Χρυσούπολης, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, Τελωνείου Κήπων. Παρότι αρνήθηκαν τον διάλογο οι αγρότες της ΑΜΘ επεδίωξαν να έχουν ένα …έντονο διάλογο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη που τυχαία βρέθηκε στο Εργατικό κέντρο για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού στο οποίο είναι μέλος.

Είπαν ΟΧΙ στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι αγρότες της ΑΜΘ

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης επανέλαβε πως δεν έχει νόημα ένας διάλογος όταν η κυβέρνηση δεν έχει δείξει κάποια πρόθεση να υποχωρήσει: «Προσπαθούν να μας χρυσώνουν το χάπι λέγοντας ότι το 20% στις εισφορές θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε από το 2021 ενώ τα χρόνια που μεσολαβούν θα πληρώνουμε τις ίδιες εισφορές λίγο αυξημένες. Απλά δηλαδή μας δίνουν παράταση ζωής. Πρέπει να το καταλάβουν πως μ’ αυτά που μας βάζουν να πληρώσουμε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Και είναι απλό: Όταν πληρώνεις 26% φόρο+26% προκαταβολή φόρου +27% εισφορές αμέσως πληρώνεις 80% του εισοδήματός σου. Δηλαδή αν δηλώσω 10.000 ευρώ τα 8.000 τα δίνω στο κράτος. Πως θα επιβιώσουμε έτσι; Τι να συζητήσουμε; Ποιος θα πάει να δουλέψει έτσι; Τελικά μάλλον θέλουν να μην παράγουμε ως χώρα. Εκεί μας οδηγούν», τονίζει ο κ. Δαλάτσης. Αυτή ήταν και η θέση που επικράτησε μεταξύ των αγροτών της ΑΜΘ και γι αυτό το λόγο ξαναγύρισαν στα μπλόκα με 12ωρους αποκλεισμούς. Αναφορικά με το αν η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των αγροτών σηματοδοτεί τη διάσπασή τους ο κ. Δαλάτσης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως το αγροτικό κίνημα είναι ποιο ενωμένο από ποτέ και πως θα εξετάσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και θα τοποθετηθούν.

Αγροτικό …μπλόκο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Στογιαννίδη

Σ’ ότι αφορά το… μπλόκο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στογιαννίδη ο κ. Δαλάτσης σημείωσε πως βρεθηκε εκεί τυχαία και πως τον κάλεσαν να τον ενημερώσουν: «Προς τιμή του ήρθε και μας άκουσε. Κάποιοι λόγω του φορτισμένου κλίματος του μίλησαν έντονα αλλά γενικά ήταν ένας καλός διάλογος. Του ζητήσαμε να μην ψηφίσει το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου. Γενικά πιστεύουμε πως οι βουλευτές πρέπει να είναι δικοί μας εκπρόσωποι και όχι κομματικά στελέχη. Να εκπροσωπούν εμάς και να πιέζουν σ αυτή την κατεύθυνση. Μας είπε πως έχουν διαβεβαιώσεις και απ’ τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο ότι στο ασφαλιστικό θα γίνουν βελτιώσεις αλλά δεν έδωσε καμιά δέσμευση ότι δεν θα το ψηφίσει».

Στογιαννίδης: «Είναι λάθος να μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές…»

Απ’ την πλευρά του ο κ. Στογιαννίδης μιλώντας στο «Ε» για το θέμα είπε πως μπορεί να ήταν λίγο ζωηρός ο διάλογος αλλά ήταν λόγω της κούρασης και της φόρτισης ωστόσο όπως είπε δεν απειλήθηκε. Σ’ ότι αφορά αυτό που του ζήτησαν και αν είναι διατιθεμένος να μην ψηφίσει το ασφαλιστικό ο κ. Στογιανίδης επανέλαβε πως είναι στην πρόθεση της κυβέρνηση να κάνει βελτιωτικές αλλαγές μειώνοντας την επιβάρυνση στους αγρότες ωστόσο δεν δεσμεύτηκε αλλά έκανε διακριτή και την αντίθεσή του με τους τρόπους που μεταχειρίζονται οι αγρότες: «Είναι λάθος να μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές. Είμαστε δημοκρατική χώρα και πρέπει να γίνεται διάλογος με επιχειρήματα. Έτσι κι αλλιώς οι πολιτικοί κρίνονται στην κάλπη».  

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής: «Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν επιλεγμένο από την κυβέρνηση συνάδελφο να εκφραστεί για εμάς»

Παραμένοντας στην πάγια και σταθερή μας θέση, όπως έχει εκφραστεί από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων και έχει κοινοποιηθεί με Δελτίο Τύπου στις 14/2/2016, δεν συμμετέχουμε σε κανένα προσχηματικό διάλογο. Η μη αποδοχή του πλαισίου αιτημάτων και προτάσεων το οποίο κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση, μας υποχρεώνει να μην συμμετέχουμε. Η προσπάθεια μας για ένα ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον του πρωτογενή τομέα τορπιλίζεται από την κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων. Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, ότι συμμετέχει η πλειονότητα των εκπροσώπων των αγροτών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν εκπροσωπούμαστε από τους συναδέλφους που έχουν την πρόθεση να παραβρεθούν σε αυτό το διάλογο. Επίσης δεν αναγνωρίζουμε και δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν επιλεγμένο από την κυβέρνηση συνάδελφο να εκφραστεί για εμάς. Τέλος, καλούμε τον πρωθυπουργό, αφού αποδεχτεί το πλαίσιο των αιτημάτων μας, σε ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα».

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στους αγρότες

Έναν ανοικτό διάλογο διαρκείας με τους αγρότες πρότεινε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις φωνές και σε όλες τις απόψεις. Νομίζω ότι το αγροτικό κίνημα έχει ωριμάσει και μπορεί πλέον να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε υπόψη τις δικές σας θέσεις και προτάσεις. Όμως δεν μπορούυμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Μάρκου Μπόλαρη, του υπουργού και υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Αναστάσιου Πετρόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίσταντο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυγενάκης από Αλεξανδρούπολη: «Ναυαρχίδα των έργων στην ΑΜΘ είναι το αρδευτικό της Ξάνθης»

«Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τ…