Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λευκό ποδαρικό για το 2016!

Λευκό ποδαρικό για το 2016!

0
xioni protoxronia15

Χιόνι στην Ξάνθη μετά 5 χρόνια! 130 τόνοι άλατος έριξε ο δήμος Ξάνθης. Ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Χρειάζονται αλυσίδες πάνω από το 8ο χιλιόμετρο

Τα καλά και τα κακά του χιονιού… Χιονοπόλεμος, χιονάνθρωποι και σκι αλλά και …7 πτώσεις και μια ανατροπή ασθενοφόρου

Ποδαρικό με χιόνι έκανε το 2016 στην Ξάνθη μετά από 5 χρόνια τουλάχιστον που είχε να χιονίσει μέσα στην πόλη. Η χιονόπτωση ξεκίνησε ξημερώματα Κυριακής 3 Ιανουαρίου και δεν σταμάτησε παρά μόνο αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας δυσκολεύοντας το έργο του αποχιονισμού που επιχειρούσαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου και της Π.Ε. Ξάνθης με το προσωπικό τους να δουλεύει ακατάπαυστα ρίχνοντας αλάτι στους κεντρικούς δρόμους μέσα στην πόλη καθώς και στην περιμετρική διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση προς το νοσοκομείο. Αν και η κινητοποίηση ήταν μεγάλη σ’ όλο το εύρος του δήμου Ξάνθης η παρατεινόμενη χιονόπτωση δημιουργούσε συνεχώς την ανάγκη ρήψης αλατιού ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι ενώ δεν αποφεύχθηκε αποκλεισμός κάποιων οικισμών στην δημοτική ενότητα της Σταυρούπολης.    

130 τόνοι άλατος στον δήμο Ξάνθης

dimarxos-xioniΕπί ποδός επί 24ωρου βάσεως η Τεχνική υπηρεσία, η Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου και η ΔΕΥΑΞ, με 3 αλατιέρες, 2 γκρεϊντερς, 6 αγροτικά αυτοκίνητα έριξαν συνολικά 130 τόνους αλάτι διαδοχικά ανά τρεις ώρες από τον πρωί της Κυριακής προκειμένου να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, διδομένου ότι η χιονόπτωση συνεχιζόταν και οι δρόμοι που άνοιγαν μετά από λίγο έκλειναν από το χιόνι. Το θετικό ήταν ότι η θερμοκρασία δεν ήταν περίπου στο – 1 οπότε δεν δημιουργήθηκε παγετός πράγμα που θα έκανε δυσκολότερο τον αποχιονισμό και επικινδυνότερους τους δρόμους για αυτοκίνητα και πεζούς. Την επιχείρηση συντόνιζε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος.

Αποκλεισμένοι οικισμούς του δήμου Ξάνθης

Χειρωνακτικά έγινε η ρήψη αλατιού στην Π. Πόλη και στο Σαμακώβ από το προσωπικό του δήμου που μετέβη με τα αγροτικά καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση από αλατιέρες. Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες γειτονιές της πόλης ενώ και πολλοί Ξανθιώτες έπιασαν τα φτυάρια καθαρίζοντας το δρόμο μπροστά από τα σπίτια τους ή τα μαγαζιά τους. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα ορεινά του δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα στην Σταυρούπολη και στους γύρω οικισμούς παρά το γεγονός – όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος – ότι από τα ξημερώματα τα μηχανήματα εκχιονισμού βρίσκονταν στο ορεινό δίκτυο και κράτησαν τους δρόμους ανοικτούς. Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας παρέμειναν αποκλεισμένοι οι οικισμοί Ισαία, Πίλλημα, Καρυόφυτο καθώς επίσης και το Δασικό Χωριό όπου φιλοξενούνται από τον δήμο Ξάνθης 11 άτομα από την Αθήνα μέλη της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ. Τα Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες, έφτασαν αρχικά στις 05:00 τα ξημερώματα στη Σταυρούπολη, και αμέσως μετά οδηγήθηκαν από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στους Ξενώνες του Αγίου Ραφαήλ στο Σταυροχώρι, προσωρινά φιλοξενούμενοι για λίγες ώρες, με τελικό προορισμό το Δασικό Χωριό όπου και οδηγήθηκαν στους ξενώνες του οποίου θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

Η επιχείρηση εκχιονισμού από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Όλο τα μέσα και όλο το προσωπικό έριξε στην μάχη κατά του χιονιά η Π. Ε. Ξάνθης. Συγκεκριμένα 3 αλατιέρες και 12 άτομα που έριχναν αλάτι σ’ όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της. Όπως μας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης το αποτέλεσμα ήταν να κρατηθεί ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο κατά μήκος του νομού από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εχίνο μέχρι την Παλαιά Εθνική οδό και τους κάθετους περιφερειακούς δρόμους που συνδέουν τους παραλιακούς δήμους. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, σε σχετική ανακοίνωση ευχαρίστησε δημόσια, εκτός από τους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, τα στελέχη των Διευθύνσεων Δημοσίων Έργων, της Πολιτικής Προστασίας, τους χειριστές, όλους όσους συνέδραμαν στο έργο του εκχιονισμού γνωστοποιώντας ότι: « το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας είναι ανοικτό και προσπελάσιμο, ενώ η προσπάθεια διατήρησής του συνεχίζεται».

Επί ποδός όλοι οι δήμαρχοι – Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι δήμοι

Επί ποδός και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού με τους εκχιονιστικούς μηχανισμούς τους. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στα περσινά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο δήμος Μύκης είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Ωστόσο εφιστά την προσοχή των οδηγών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς από το 8ο χιλιόμετρο και μετά αλλά καθώς και στους αγροτικούς δρόμους μεταξύ των οικισμών του δήμου είναι απαραίτητες. Ο δήμος Μύκης διαθέτει 2 αλατιέρες και 1 γκρέιντερ και μ’ αυτά τα μέσα αντιμετωπίζει την κατάσταση. Ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι τόσο οι κεντρικοί όσο και μεταξύ των οικισμών του δήμου Τοπείρου όπως μας διαβεβαιώνει ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μίχογλου. Για να το πετύχουν αυτό ό κ. Μίχογλου είπε πως έριξαν 15 τόνους αλάτι ενώ 5 – 6 άτομα δούλευαν όλη την νύχτα. Το χιόνι δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα και στον δήμο Αβδήρων σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Τσιτιρίδη που έριξε στην «μάχη» 2 JCB, 2 αλατιέρες και 3 αγροτικά και 10 – 15 άτομα προσωπικό που έριχναν αλάτι από το πρωί της Κυριακής σ΄ολο το οδικό δίκτυο του δήμου Αβδήρων.  

Τα καλά και τα κακά του χιονιού… Χιονοπόλεμος, χιονάνθρωποι και σκι αλλά και …7 πτώσεις και μια ανατροπή ασθενοφόρου

Με χαρά υποδέχθηκαν οι Ξανθιώτες το χιόνι. Πολλοί βγήκαν έξω, έπαιξαν χιονοπόλεμο με τα παιδιά τους και έστησαν χιονάνθρωπους στα πάρκα της γειτονιά τους! Κάποιοι μάλιστα βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν …σκι στο Λιμνίο! Ωστόσο δεν έλειψαν και τα ατυχήματα.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Επείγοντα του νοσοκομείου Ξάνθης μέχρι το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκαν 7 περιστατικά με πτώσεις, κατάγματα και κακώσεις στα άκρα και στο κεφάλι εξαιτίας του χιονιού και της ολισθηρότητας του δρόμου. Τα περισσότερα περιστατικά αποχώρησαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μόνο ένα κρατήθηκε για νοσηλεία. Στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος οφείλεται και η εκτροπή και η ανατροπή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ χωρίς τραυματισμό των επιβαινόντων.

στο δρόμο Ξάνθης – Αβδήρων (στο ύψος του Οινοποιείου Βουρβουκέλη).

Δελτίο διακοπής κυκλοφορίας από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε ο καιρός την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ωστόσο από την Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας – Θράκης εξεδόθη δελτίο καιρικών φαινομένων την ίδια μέρα και στις 13. 15 που ορίζει διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων – παγετού στις εξής περιοχές του νομού μας: 1) Ε.Ο. Ξάνθης – Αγ. Κων/νου. από το 31ο χλμ. 2) Ε.Ο. Ξάνθης – Παρανεστίου, μέσω Σταυρούπολης. 3)Σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Εχίνου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…