Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Γεφύρι της Άρτας» το αντιπλημμυρικό στο Κουτσό

«Γεφύρι της Άρτας» το αντιπλημμυρικό στο Κουτσό

0
koutso-plimmires

Απ’ το 2012 υπάρχουν τα λεφτά και ακόμη ο δήμος Αβδήρων δεν έκανε την μελέτη. Τελεσίγραφο Ζαγναφέρη σε Τσιτιρίδη

Μήλον της έριδος μεταξύ δήμου Αβδήρων και Π.Ε. Ξάνθης η μελέτη για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού

Ούτε το γεφύρι της …Άρτας να ήταν το αντιπλημμυρικό έργο του Κουτσού! Ένα έργο αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής που κάθε φορά – όπως πέρσι τον Γενάρη– που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις το Κουτσό μετατρέπεται με Βενετία! Κι ενώ Περιφέρεια – Δήμος και κάτοικοι συμφωνούν ότι πρέπει να θωρακιστεί από πλημμύρες η περιοχή κι ενώ υπάρχουν διαθέσιμα 250.000 ευρώ για το έργο από την προηγούμενη ακόμη διοίκηση της περιφέρειας (Γιαννακίδη – Καραλίδη), το έργο δεν έχει υλοποιηθεί γιατί δήμος Αβδήρων και Π.Ε. Ξάνθης δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην μελέτη!

Μήλον της έριδος μεταξύ δήμου Αβδήρων και Π.Ε. Ξάνθης η μελέτη για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού

Το κλίμα ήταν στραβό ακόμη επί Τσολακίδη και ήρθε κι απόγινε τώρα. Για το ιστορικό της υπόθεσης να υπενθυμίσουμε πως: Η περιφέρεια ΑΜΘ μετά τις πλημμύρες του 2012 εξασφάλισε ένα κονδύλι περίπου 1.5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον νομό μας. Απ’ αυτά τα 250.000 ευρώ ήταν για το συγκεκριμένο έργο του Κουτσού. Τότε έγινε συμφωνία μεταξύ δήμου και Περιφέρειας ν’ αναλάβει ο δήμος την μελέτη που θα στοίχιζε περίπου 20.000 ευρώ και να υλοποιήσει το έργο η Π.Ε. Ξάνθης κι αυτό γιατί η Περιφέρεια θα έπρεπε να κάνει δημοπράτηση που θα καθυστερούσε 8- 9 μήνες, ενώ ο δήμος μέχρι 30.000 ευρώ έχει το δικαίωμα να κάνει ανάθεση. Και παρότι η μελέτη αφορούσε το συγκεκριμένο έργο οι τεχνικές υπηρεσίες εκπόνησαν μελέτη και για άλλα μικροέργα όπως στα Φίλια κι αυτό γιατί – όπως παραδέχτηκε ο κ. Τσολακίδης σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ε» – επειδή θεώρησε ότι ήταν πολλά τα λεφτά γι αυτό το έργο και θα μπορούσε να κάνει κι άλλα έργα. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από την περιφέρεια και γι αυτό ζητήθηκε νέα μελέτη που αφορά μόνο το αντιπλημμυρικό του Κουτσού. Στην συνέχεια άλλαξε δημοτική αρχή (όλα γίνονται σε προεκλογική περίοδο) και όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης η τεχνική υπηρεσία του δήμου εκπόνησε την μελέτη και την παρέδωσε στην τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης. Όμως η μελέτη δεν έγινε αποδεκτή και ζητήθηκε νέα μελέτη.

Τελεσίγραφο Ζαγναφέρη σε Τσιτιρίδη

«Προχειροδουλειές», σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης και εκφράζει την αγανάκτησή του από το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο δήμος Αβδήρων δεν μπορεί να κάνει μια σωστή μελέτη με αποτέλεσμα να καθυστερεί ένα έργο αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Κουτσού. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε πως έστειλε έγγραφο στο δήμο στο οποίο τον καλεί να επισπεύσει την διαδικασία. Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζαγναφέρης είπε πως αν δεν έχει σύντομα την μελέτη τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα. Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης επισημαίνει πως το έργο δεν είναι του ΕΣΠΑ και δεν χάνεται η χρηματοδότηση κι ότι έχει ανατεθεί σε ιδιώτη μελετητή η μελέτη ύψους 14.000 ευρώ και ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο πηγές του «Ε» αναφέρουν ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη προγραμματική σύμβαση με τον ιδιώτη μελετητή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…