Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογές ΝΔ: Πού ποντάρουν για την νίκη οι μονομάχοι

Εκλογές ΝΔ: Πού ποντάρουν για την νίκη οι μονομάχοι

0

Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Η αποχή, τα λευκά και οι 128.103 που ψήφισαν Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη θα αναδείξουν τον τελικό νικητή – Αττική και Κεντρική Μακεδονία οι περιφέρειες-κλειδιά

Με αισιοδοξία, που εδράζεται σε διαφορετικά δεδομένα, αναμένουν τα επιτελεία των δύο μονομάχων τις αρχαιρεσίες της προσεχούς Κυριακής, 10 Ιανουαρίου, για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο με δημόσιες δηλώσεις των ίδιων των υποψηφίων, αλλά και συνεργατών τους, που επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα ενός εκάστου, όσο και με στοχευμένες κινήσεις στο παρασκήνιο για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους υποψήφιους στον πρώτο γύρο, οι κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης ‘’τα δίνουν όλα’’ στην τελική ευθεία προς την επαναληπτική εκλογή. Στον δεύτερο αυτό γύρο έχουν δικαίωμα ψήφου μόνον όσοι ψήφισαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου, οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά τμήματα όπου άσκησαν το δικαίωμά τους, χωρίς την καταβολή των τριών ευρώ για την εγγραφή αυτή την φορά.

Αβεβαιότητα λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Παρότι αυτή την φορά το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο, αφού δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι 404.078 πολίτες που προσήλθαν στις 20 Δεκεμβρίου για να εγγραφούν ή να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους στο μητρώο μελών της Νέας Δημοκρατίας, η αβεβαιότητα για τον νικητή που θα αναδείξει η κάλπη της 10ης Ιανουαρίου παραμένει υψηλή. Γι’ αυτό και αρκετοί μιλούν για αμφίρροπη αναμέτρηση η οποία, κατά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, θα κριθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στον πρώτο γύρο παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση. Κύριος παράγοντας αβεβαιότητας είναι η δυσκολία να εκτιμηθεί η στάση που θα κρατήσουν οι 128.103 Νεοδημοκράτες που στον πρώτο γύρο προτίμησαν τους κυρίους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: θα προσέλθουν όλοι αυτοί εκ νέου στις κάλπες ή θα προτιμήσουν -και πόσοι- την αποχή; Και απ’ όσους τελικά προσέλθουν, πώς θα κατανεμηθούν οι προτιμήσεις ενός δεξιού, κατά βάση, κοινού το οποίο καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που κινούνται σε κεντροδεξιά κατεύθυνση; Η αποχή, πάντως, καθώς και τα ενδεχόμενα λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία υποστηρίζεται από στελέχη της ΝΔ ότι προωθούνται από μερίδα ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τον Απ. Τζιτζικώστα, ευνοούν τον προπορευόμενο Β. Μεϊμαράκη. Αντιθέτως, υπέρ του Κ. Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα αποβεί τυχόν πλειοψηφική διάθεση του εκλογικού σώματος να ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες στην Κεντροδεξιά.

Αέρας πρωτιάς Μεϊμαράκη και στηρίξεις

Με τον αέρα που δίνει το σαφές προβάδισμα του 11,3%, το οποίο απέσπασε στον πρώτο γύρο ο Β. Μεϊμαράκης, στο επιτελείο του ευελπιστούν ότι την επόμενη Κυριακή θα επιβεβαιωθεί η υπεροχή του, που τον καθιστά φαβορί της κούρσας και θα του επιτρέψει να ‘’κόψει’’ και πάλι με άνεση το ‘’νήμα’’. Παρά την στήριξη που εξέφρασε ο Άδ. Γεωργιάδης προς τον Κ. Μητσοτάκη, το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη θεωρεί ότι πολλά ικανά στελέχη από την Περιφέρεια, όπως αρκετοί δήμαρχοι από την Βόρεια Ελλάδα που στον πρώτο γύρο ήταν με τον κ. Τζιτζικώστα, τώρα αισθάνονται απελευθερωμένοι και βλέποντας την τάση που διαμορφώθηκε στις περιοχές τους στρέφονται προς τον κ. Μεϊμαράκη. Πέρα από την αναμφισβήτητη στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας από τον πρώτο ήδη γύρο, ‘’δυνατό χαρτί’’ για τον κ. Μεϊμαράκη αποτελεί και η επικράτησή του στα περισσότερα λαϊκά προάστια της Αθήνας.

Έτοιμοι για την δεύτερη έκπληξη στο ‘’στρατόπεδο’’ Μητσοτάκη

Πεπεισμένοι για την επερχόμενη νίκη εμφανίζονται και στο ‘’στρατόπεδο’’ του κ. Μητσοτάκη, συνεργάτες του οποίου θεωρούν ότι η έκπληξη της 20ής Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στην κάλπη της 10ης Ιανουαρίου. Ενθαρρυμένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, οι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν ότι οι πολίτες με την συμμετοχή τους μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις, που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός δεύτερου γύρου. Ένας από τους κύριους υποστηρικτές του στην Ξάνθη, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τριανταφυλλίδης μίλησε στο «Ε» για την τελική ευθεία πριν την εκλογική αναμέτρηση. Συντασσόμενος με την άποψη που έχει εκφράσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι τα ποσοστά του πρώτου γύρου δεν δίνουν σαφή εικόνα για τα οριστικά αποτελέσματα. «Ξεκινούμε με άδειες κάλπες», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Θεωρώ ότι οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν μεγάλη απόκλιση και ουσιαστικά ισοψηφούν. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στην συμμετοχή του κόσμου και κατά πόσο αυτοί που θα προσέλθουν στις κάλπες θέλουν την αλλαγή και την ανανέωση στην Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι αυτή η μερίδα πολιτών αυξάνεται και δημιουργείται μια σαφής δυναμική υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Παρότι σε επίπεδο κορυφής υπήρξε ανοιχτή στήριξη μόνο από την πλευρά του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την άποψη ότι μεσαία και κατώτερα στελέχη του κ. Τζιτζικώστα τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη και αυτό γιατί και οι τρεις υποψήφιοι (Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) στήριξαν την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στο κόμμα.

Οι καθαρίστριες και πάλι στην προεκλογική ‘’φαρέτρα’’

Λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ο Β. Μεϊμαράκης επιτέθηκε με δηλώσεις του στον Κ. Μητσοτάκη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τις απολύσεις καθαριστριών και σχολικών φυλάκων κατά την υπουργική του θητεία, λέγοντας: «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μόνο οι απολύσεις είναι μεταρρύθμιση;». Ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις δηλώσεις αυτές για τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων είπε χαρακτηριστικά: «Μου κάνει εντύπωση που τα ακούω αυτά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μου κάνει εντύπωση που τα ακούω και τώρα. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, αν θέλουμε πραγματικά να πούμε ότι πάμε στη ‘’νέα εποχή’’, είναι αυτή η πρακτική να ανακαλύπτουμε και να ασκούμε κριτική εκ των υστέρων. Ο Β. Μεϊμαράκης ήταν τότε πρόεδρος της Βουλής, ψήφισε όλες τις παρεμβάσεις, ούτε είχε εκφράσει καμία δημόσια, ούτε κατ’ ιδίαν κριτική. Στενοχωριέμαι όταν ακούω στελέχη της ΝΔ να υιοθετούν κριτική στο πρόσωπό μου, την οποία ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…