Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυξάνονται οι κυνηγοί – τουρίστες στα βουνά μας

Αυξάνονται οι κυνηγοί – τουρίστες στα βουνά μας

0
kynigoi-pomakoxoria

Πεδίον δόξης λαμπρό ο κυνηγετικός τουρισμός για την ορεινή μας περιοχή – Οφέλη για την τοπική οικονομία

Δεν το …καλοβλέπουν στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης – Μικρά τα ποσοστά της λαθροθηρίας στην περιοχή μας

Είναι γνωστό ότι η ορεινή περιοχή του νομού μας προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως οικολογικός, περιπατητικός, αθλοτουρισμός. Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι προφέρεται και για ένα άλλο είδος τουρισμού που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος, τον κυνηγετικό τουρισμό!

Πεδίον δόξης λαμπρό ο κυνηγετικός τουρισμός για την ορεινή μας περιοχή

Πόλος έλξης πολλών κυνηγών από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν γίνει τα βουνά μας. Όπως μας αναφέρει ο κ. Καλεντζή Χικμέτ, κυνηγός κι ο ίδιος από την Πάχνη, αυξητική τάση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα κυνηγών που έρχονται κατά την κυνηγητική περίοδο του λαγού και του αγριογούρουνου. Έρχονται κατά ομάδες και κυνηγούν στην περιοχή που εκτείνεται από το Γυφτόκαστρο έως τον Κίδαρη. Πολλές φορές απευθύνονται στους ντόπιους όπως τον κ. Καλεντζή για να κυνηγήσουν μαζί τους καθότι ξέρουν καλά τις περιοχές. Ο κ. Καλεντζή σημειώνει πως έχει πολλούς φίλους από άλλα μέρη όπως τον Έβρο ή τη Θεσσαλονίκη που έρχονται και κυνηγούν μαζί.

Οφέλη για την τοπική οικονομία

Οι κυνηγοί – τουρίστες διαμένουν σε καταλύματα της περιοχής, τρώνε σε ταβέρνες της περιοχής και γενικά αφήνουν χρήμα στην περιοχή κι αυτό βοηθάει πολύ και την τοπική οικονομία και αποτελεί μια σημαντική αιτία να προβληθεί ακόμη περισσότερο η ορεινή περιοχή μας στο πεδίο του κυνηγετικού τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν διάφορα ρεπορτάζ και δημοσιεύματα σε περιοδικά για κυνήγι αλλά και σε αφιερώματα σε ένθετα μεγάλων εφημερίδων όπως το «»Έθνος κυνήγι» που είχε ένα αφιέρωμα με τίτλο: «Λαγοκυνήγι… με τους Πομάκους» και αναφερόταν στις εμπειρίες κάποιων κυνηγών από το κυνήγι του λαγού με οδηγούς κατοίκους της περιοχής.

Δεν το …καλοβλέπουν στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης

Δύο είναι οι λόγοι που ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης δεν επιθυμείς διακαώς την ανάπτυξη του Κυνηγετικού τουρισμού στην ορεινή περιοχή. Όμως μας εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Λοΐζος Σερραίος, ο πρώτος λόγος είναι ότι: «μας παίρνουν θηράματα οι ξένοι χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στον κυνηγετικό σύλλογο». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Κυνηγετικός σύλλογος πληρώνει θηροφύλακες για να τα προστατεύει και να τα βρίσκουν αυτοί έτοιμα»! Όπως επισημαίνει από διάφορους συλλόγους είχε προταθεί στην Συνομοσπονδία να εγκριθεί το θηρόσημο, ένα είδος παράβολου που θα δίνουν οι ξένοι κυνηγοί στον Κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής που πηγαίνουν για να κυνηγήσουν. Όμως αυτό δεν εγκρίθηκε και έτσι οι κυνηγοί που έχουν γενική άδεια μπορούν να κυνηγούν σ’ όλη τη χώρα και περιφερειακή μέσα στην περιφέρεια. Ωστόσο ο κ. Σερραίος αναγνωρίζει τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Μικρά τα ποσοστά της λαθροθηρίας στην περιοχή μας

Η λαθροθηρία υπάρχει σαν φαινόμενο αλλά – όπως αναφέρει ο κ. Σερραίος – είναι σε μικρά ποσοστά στην περιοχή μας.: «Πάντα υπάρχουν οι παράνομοι… Εμείς προσπαθούμε να περιορίσουμε το φαινόμενο. Γι αυτό έχουμε θηροφύλακες και έχουμε αποτέλεσμα. Είναι μικρά τα ποσοστά της λαθροθηρίας στην περιοχή μας».

Τέλος το κυνήγι του λαγού και του αγριογούρουνου

Σημειώνεται ότι έχει τελειώσει η κυνηγετική περίοδος του λαγού και του αγριογούρουνου και μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου είναι ανοιχτή κυνηγετική περίοδος για μπεκάτσες, τσίχλες, φάσες και υδρόβια πουλιά που βρίσκονται κυρίως σε υγροβιότοπους. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή και μέχρι τις 31 Αυγούστου απαγορεύεται παντελώς το κυνήγι. Επίσης όπως μας πληροφορεί ο κ. Σερραίος οι περιοχές με τα περισσότερα θηράματα στην χώρα μας είναι ο Έβρος που αποτελεί πέρασμα πουλιών και τα βουνά της Ηπείρου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…