Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκτός ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να ‘’βγουν’’ οι φυσικοθεραπευτές

Εκτός ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να ‘’βγουν’’ οι φυσικοθεραπευτές

0
eopyy

‘’Ταφόπλακα’’ για τον κλάδο τους χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα του υπουργείου για μείωση των τιμών στις φυσικοθεραπείες και την απλήρωτη παροχή υπηρεσιών για 5 μήνες τον χρόνο

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις – Το Σάββατο η συνάντηση του Σωματείου της Ξάνθης για να αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί

Το ενδεχόμενο αναστολής της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ εξετάζουν τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς και την οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στα ποσά που επιβάλλεται να επιστρέψουν στον οργανισμό, λόγω των rebate και clawback που επιβλήθηκαν. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων «υποχρεώνει σε άνευ πληρωμής παροχή υπηρεσιών υγείας στο κράτος 5 μήνες το χρόνο και τη μείωση της πραγματικής τιμής της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας από τα 15 στα 4 ευρώ», πρακτική που οδηγεί σε ‘’αφανισμό’’ τα φυσικοθεραπευτήρια.

Χωρίς αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ τον μισό χρόνο με τα έξοδα λειτουργίας να ‘’τρέχουν’’

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές είναι ότι αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους χωρίς να αμείβονται καθόλου από τον Οργανισμό, για τουλάχιστον 4-5 μήνες το χρόνο. Οι πολιτικές περικοπών που επιβλήθηκαν στον χώρο της υγείας, καθώς και η συνολική διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, οδηγούν, όπως αναφέρει ο ΠΣΦ, με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, εξαναγκάζοντας στην μετανάστευση, όπως συμβαίνει ήδη με τους 200-250 φυσικοθεραπευτές που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την χώρα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό. Οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν ότι οι ασθενείς παραπέμπονται γιατί έχουν την ανάγκη θεραπείας και σίγουρα δεν παραπέμπονται από τους ίδιους. Οι φυσικοθεραπευτές εκτελούν τις συνεδρίες αναγκαστικά, χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης. Στο τέλος του έτους, την υπέρβαση του ανεπαρκούς προϋπολογισμού την επωμίζονται και την επιστρέφουν πίσω οι φυσικοθεραπευτές χωρίς να ευθύνονται για την παραγωγή παραπεμπτικών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Ανέστης Παρτσαλίδης, φυσικοθεραπευτής: «Θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο όχι γιατί δεν έχουμε αρκετή δουλειά, αλλά λόγω των μέτρων αυτών, παρότι εργαζόμαστε τόσες ώρες την μέρα». Εκτός αυτού, οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων τους με τα κατάλληλα μηχανήματα.

Συνέλευση του Σωματείου το Σάββατο για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι

Ο ΠΣΦ καλεί τα μέλη του σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ότι «αν είναι να παρέχεις την εργασία σου και τις υποδομές σου και να μην αμείβεσαι, καλύτερα να μην συνεργάζεσαι». Η πρόεδρος του Σωματείου Φυσικοθεραπευτών Ξάνθης και Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών, Αναστασία Παπαδοπούλου, δήλωσε στο «Ε» ότι έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου συνέλευση στο Ξενοδοχείο «Νατάσσα», στην οποία θα κληθούν να αποφασίσουν την αναστολή ή όχι της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Η όποια απόφαση θα συζητηθεί στο περιφερειακό τμήμα που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να συνταχθεί ένα κοινό ψήφισμα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…