Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πανελλήνια πρωτιά για την ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

Πανελλήνια πρωτιά για την ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης

0
robotiki 1ogel

Ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε στον τελικό την Καλαμάτα, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων των διαγωνιζόμενων

Χ. Παπαδάκης: «Ξεκίνησε τυχαία για μένα, αλλά εξελίχθηκε σε θετικό… ‘’κόλλημα’’»

Στις 28 Ιουνίου το «Ε» κάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO ΑΜ-Θ. Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, βρέθηκαν τότε για να διαγωνιστούν έξι ομάδες Δημοτικού και Λυκείου, με σκοπό την πρόκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Νικητές τότε είχαν αναδειχθεί οι ομάδες του 1ου ΓΕΛ Robob Marley και Masters, καθώς και η ομάδα Robo-Specialists του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στην κατηγορία Ρομποτικού Ποδοσφαίρου, η οποία δεν είχε διαγωνιστεί, αλλά προκρίθηκε απευθείας, καθώς δεν υπήρχε συναγωνισμός. Αυτή η ομάδα εκπροσώπησε επιτυχώς το Λύκειο αλλά και την πόλη της Ξάνθης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην κατηγορία WRO GEN II – Ποδόσφαιρο, που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα στα «Εκπαιδευτήρια Γείτονα».

Πανελλήνια πρωτιά και… βαλίτσες για Κατάρ τον άλλο μήνα

Η ομάδα του 1ου Λυκείου Ξάνθης, που αποτελείται από τους μαθητές: Βασίλη Κόκκινο, Αλέξη Πανταζίδη και Χάρη Παπαδάκη, υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους, καθηγητή πληροφορικής του 1ου Λυκείου Ξάνθης, Θανάση Μπαλαφούτη, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ, από τις 6 έως 8 Νοεμβρίου 2015. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Φέρνει σε επαφή τους νέους από όλο τον κόσμο με σκοπό να αναπτύξουν την δημιουργικότητα και τις δεξιότητές τους, να εργασθούν ως ομάδα στην επίλυση προβλημάτων μέσα από την πρόκληση και της συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η κα Μαρία Γκαγκώνη, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ, δήλωσε περήφανη στο «Ε» ότι παρά τις προβλέψεις και το σαφές προβάδισμα της ομάδας της Καλαμάτας, η ομάδα της Ξάνθης έφτασε στον τελικό ως αουτσάιντερ και κατάφερε να επικρατήσει, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των διαγωνιζόμενων.

Το 1ο ΓΕΛ πρωτοπορεί στον τομέα της Ρομποτικής

Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕΛ ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με ένα πυρήνα τριών μαθητών, που αυξήθηκε σταδιακά στους εννέα, και με συνεχή παρουσία στους Πανελλήνιους Αγώνες κατέλαβαν πέρυσι την 5η θέση ανάμεσα σε 75 σχολεία. Όπως δήλωσε το «Ε» ο κ. Μπαλαφούτης: «Ο ενθουσιασμός των μαθητών είναι τόσος, που έκαναν τις προπονήσεις τους κάθε Κυριακή, ώστε να εμφανιστούν έτοιμοι και ανταγωνιστικοί. Τα παιδιά αφιέρωναν μέχρι και 5 ώρες τις Κυριακές του καλοκαιριού για να προετοιμαστούν, δουλεύοντας ακόμη και στο σπίτι τους». Όλα αυτά δείχνουν την αγάπη που κατάφεραν να εμπνεύσουν στους νεαρούς Ξανθιώτες όλοι οι φορείς του σχολείου και κυρίως ο καθηγητής τους.

Χάρης Παπαδάκης: «Πάμε στο Κατάρ χωρίς άγχος, αφού ήδη έχουμε πετύχει πολλά»

Το «Ε» επικοινώνησε με έναν από τους νεαρούς νικητές, τον 17χρονο μαθητή της Γ΄ Λυκείου, Χάρη Παπαδάκη. Χαρούμενος για την μεγάλη διάκριση, αλλά προσγειωμένος, απόλαυσε όλη την διαδικασία, αφού ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Η ενασχόλησή του με την ρομποτική, συμπτωματική. Μας την περιγράφει ο ίδιος: «Ασχολήθηκα τυχαία, όταν προέκυψε ένα κενό στην ομάδα Ρομποτικής. Αρχικά ξεκινήσαμε με άλλη κατεύθυνση, αλλά επειδή υπήρχαν ήδη δύο ομάδες στο σχολείο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κατηγορία του ποδοσφαίρου». Το παιχνίδι που κλήθηκαν να παίξουν περιλαμβάνει δύο παίκτες ρομπότ, έναν που φυλάει το τέρμα και έναν που επιτίθεται. Τα παιδιά έπρεπε να προγραμματίσουν τα ρομπότ τους ώστε να αποκρούουν γρήγορα τα σουτ του αντιπάλου, να αναγνωρίζουν την μπάλα με τις υπέρυθρες ακτίνες και να μπορούν να σκοράρουν στο αντίπαλο τέρμα. «Πλέον θα ασχοληθούμε με κάποιες βελτιώσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο Κατάρ», δηλώνει ο ίδιος, χωρίς να αποκλείει να ασχοληθεί με κάτι παρεμφερές επαγγελματικά στο μέλλον. Εξήρε δε την προσφορά και την στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και των αφών Πανταζίδη, που παρείχαν τις ξύλινες κατασκευές για τις προπονήσεις.

Συγχαρητήρια από όλους τους φορείς της πόλης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, συνεχάρη τους τρεις μαθητές της ομάδας ρομποτικής, καθώς και τον καθηγητή πληροφορικής, Αθανάσιο Μπαλαφούτη, για την μεγάλη διάκριση και την μελλοντική εκπροσώπηση στο Κατάρ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχές του για επιτυχία και αναφέροντας ότι: «Το ταλέντο, η σκληρή και μεθοδική δουλειά των μαθητών και η εξαιρετική συνεργασία με τους καθηγητές τους φέρει θετικά αποτελέσματα». Την ομάδα συνεχάρη και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Συμμαχία», Φώτης Καραλίδης, τονίζοντας ότι: «Η νίκη σας μας γεμίζει ελπιδοφόρα μηνύματα ότι η νέα γενιά θα μπορέσει με την ευφυΐα και την ικανότητά της να δημιουργήσει στο μέλλον προοπτικές προόδου και ανάπτυξης για την χώρα μας». Συγχαρητήρια και ευχές «για κάθε προκοπή στον ωραίο αγώνα της γνώσης και καλή επιτυχία στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα γίνει στη Ντόχα του Κατάρ» εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Αυτό που χρειάζεται τώρα, πέρα από τις ευχές, είναι η οικονομική ενίσχυση από φορείς και ιδιώτες, ώστε η ομάδα να μπορέσει να βρεθεί στο Κατάρ και να διεκδικήσει μια διεθνή αναγνώριση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…