Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Πολυχώρος Χατζιδάκι»: Μέχρι το τέλος του μήνα τα εγκαίνια, άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει

«Πολυχώρος Χατζιδάκι»: Μέχρι το τέλος του μήνα τα εγκαίνια, άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει

0
xatzidaki-spiti

Φόβοι για ένα ακόμη στολίδι της πόλης που μοιάζει να μένει ανεκμετάλλευτο και χωρίς σαφείς προοπτικές

Άμεση ανάγκη ανάληψης της διαχείρισης από την «Εργανάπτυξη Τ.Π. Ξάνθης», η οποία βρίσκεται ακόμη στα σκαριά

Κοντεύει ένας χρόνος από τα προηγούμενα ‘’γενέθλια’’ του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, στις 25 Οκτωβρίου 2014, λίγο πριν από τα οποία ξεναγηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Παυλίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Ζαγναφέρη, στον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘’Μάνος Χατζιδάκις’’» στην οδό Βενιζέλου. Ένας χρόνος από τότε που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, ενός πραγματικού κοσμήματος για την πόλη της Ξάνθης, τόσο από αρχιτεκτονικής, όσο και από ιστορικής και πολιτιστικής άποψης. Ένα εντυπωσιακό τριώροφο αρχοντικό, στο οποίο έγινε υποδειγματική αναστήλωση με στατική αποκατάσταση, αποκατάσταση των όψεων, αλλά και συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου, ενός από τους καλύτερα σωζόμενους στην βόρεια Ελλάδα. Η μόνη εκκρεμότητα τότε ήταν τα έπιπλα, τα πιάνα, ο εξοπλισμός του αναψυκτηρίου και η μεγαφωνική εγκατάσταση.

Ένα χρόνο μετά, ο ορισμός των εγκαινίων επισπεύδει τις εργασίες

Ένα χρόνο μετά, παραλαμβάνονται ακόμη τα τελευταία τμήματα του εξοπλισμού του κτηρίου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα. Ένα πρόβλημα, που είχαμε επισημάνει από τότε, ήταν ο φορέας διαχείρισης του όλου κτηριακού συγκροτήματος και η εκπόνηση ενός σχεδίου, αλλά και καταστατικού για τον τρόπο λειτουργίας και τις υποχρεώσεις των μισθωτών των επιμέρους δραστηριοτήτων που θα στεγαστούν. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη, αφού η προαναγγελθείσα από το 2014 αυτοδυναμία του χώρου, εκτός «δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας» προϋπέθετε την ανάληψη της διαχείρισης από το Τοπικό Παράρτημα της Αναπτυξιακής εταιρείας της ΠΑΜ-Θ «Εργανάπτυξη». Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη, Κ. Ζαγναφέρη, για να πληροφορηθεί την πορεία των εργασιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης μας δήλωσε ότι το κτήριο έχει παραληφθεί και απομένουν μόνον κάποιες λεπτομέρειες, όπως επίσης και το γεγονός ότι έχουν οριστεί εγκαίνια για το τέλος του μήνα. «Προχωρήσαμε στην σύσταση επιτροπής οργάνωσης των εγκαινίων, τα οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθούν στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι, ή στις 28 του μηνός», εξήγησε ο ίδιος. Ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε, ακόμη, ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η δημιουργία του τοπικού παραρτήματος της «Εργανάπτυξης».

Άμεση λειτουργία του κτηρίου, για να μην μείνει ένα ακόμη όμορφο κτήριο σε αχρησία

Η ανάληψη της διαχείρισης του Πολυχώρου έχει στόχο, πέρα από την διαφύλαξη του κτηρίου, να λειτουργεί ευέλικτα, ανοιχτό και επισκέψιμο, ειδικά τις μέρες που υπάρχει τουρισμός. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης ανέφερε: «Έτυχε να αναλάβω το πιο δύσκολο κομμάτι, το να γίνει δηλαδή το κτήριο κτήμα των Ξανθιωτών, αλλά και όλου του κόσμου». Είναι τραγικό το φαινόμενο δημόσιων και δημοτικών κτηρίων που ανακαινίζονται με ‘’γενναία’’ κονδύλια και παραμένουν ως άλλα ‘’κουφάρια’’, με τις φθορές από την υγρασία και την εγκατάλειψη να αναγκάζουν σε νέες επεμβάσεις. Ο ένας χρόνος φαίνεται ότι ήταν αρκετός για την υγρασία, ώστε να κάνει ‘’διακριτικά’’ την εμφάνισή της και στον «Πολυχώρο Χατζιδάκι», ιδίως μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Ο κ. Ζαγναφέρης δήλωσε σχετικά, ότι θα εντοπιστούν όλα τα πιθανά προβλήματα και με μία μικρή σε έκταση εργολαβία θα αποκατασταθούν οι όποιες φθορές. Φθορές που έγινε προσπάθεια να παραμείνουν μικρές με την υψηλή σε κόστος λειτουργία αφυγραντήρων στον χώρο, αφού εδώ και μήνες βρίσκονται στο υπόγειο δύο από τα τρία πιάνα που έχουν παραληφθεί. Όλα αυτά θα θεραπεύσει η μίσθωση του αναψυκτηρίου, όπως έχει σχεδιαστεί, και των άλλων επιμέρους δραστηριοτήτων και καταστημάτων, που και έσοδα θα αποφέρουν, αλλά και θα δώσουν πνοή ζωής στο κτήριο. Ας ευχηθούμε, να μην έχουμε ένα νέο οικοδόμημα της κατηγορίας «Μουζαφέρ Μπέη», που ρημάζει τα τελευταία έξι χρόνια λόγω έλλειψης συνεννόησης και οράματος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοσιεύτηκε το «Πρόγραμμα εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης»

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλλ…