Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σήμερα η επίσημη έναρξη του φθινοπώρου

Σήμερα η επίσημη έναρξη του φθινοπώρου

0
fthinopwro

Η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο σηματοδοτεί την εναλλαγή των εποχών

Με ήπιες καιρικές συνθήκες υποδέχεται το φθινόπωρο η Ξάνθη

Στις 11:20 σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, οι οποίοι τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες. Χαρακτηριστική ήταν η άρρηκτη σχέση της φθινοπωρινής ισημερίας με τα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς αυτή τη μέρα γινόταν η εισαγωγή των αμύητων στις τελετές και τα μυστικά τους. Οι Ορφικοί θεωρούσαν την περίοδο από τη φθινοπωρινή ισημερία μέχρι τη χειμερινή τροπή του Ηλίου ως αντιστοιχούσα προς την πρώτη περίοδο του ανθρώπινου γένους, κατά την οποία η ανθρώπινη ψυχή κατόρθωσε να εκδηλώσει τις δυναμικότητές της, που της επέτρεψαν να χαρακτηρισθεί ως πραγματικό νοητικό ον. Έτσι, κατόρθωσε να βρει το δρόμο προς τη σύσταση των ανθρώπινων κοινωνιών, οι οποίες θα της εξασφάλιζαν την πρόοδό της.

Επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, παρά την κακοκαιρία στην υπόλοιπη χώρα, με ήπιο τρόπο υποδέχεται η Ξάνθη το φθινόπωρο, βαδίζοντας σταδιακά και ομαλά στην εναλλαγή των εποχών, καθώς μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκαν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας, όπως σε άλλους νομούς της χώρας, με αποκορύφωμα τον ανεμοστρόβιλο, ο οποίος έπληξε τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Ο καιρός για τις επόμενες μέρες στην Ξάνθη θα παραμείνει συννεφιασμένος με μικρή πιθανότητα βροχής, η οποία αυξάνεται από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, και σταθερές θερμοκρασίες, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους Ξανθιώτες να συνεχίζουν, όπως και το καλοκαίρι, τις βραδινές βόλτες τους στις πλατείες και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…