Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Σίνδο Θεσσαλονίκης

Νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Σίνδο Θεσσαλονίκης

0
prosfiges-trena

Αναμένουν τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου μέχρι την Παρασκευή – 20 μέρες θα διαρκέσουν οι εργασίες πριν παραδοθεί

Κοντέινερ που θα φιλοξενούν περί τα 700 άτομα για 3-4 μέρες, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση – Οι εκλογές ‘’πάγωσαν’’ τις εργασίες

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και την Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στην σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς. Ο κ. Μουζαλάς ήταν κάθετος στον χαρακτήρα που θα έχουν τα κέντρα υποδοχής, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει η χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο, αλλά θα δημιουργηθούν χώροι σύντομης φιλοξενίας μέχρις ότου αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως.

Στην ΒΙ.ΠΕ. της Σίνδου ένα μικρό χωριό από κοντέινερ

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στην Σίνδο έχει διαμορφωθεί από τον στρατό ένας χώρος κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Βιομηχανική Περιοχή. Το «Ε» επικοινώνησε με τον εργολάβο Γεώργιο Κώνστα της τεχνικής εταιρείας ΤΕΕΜΑΚ ΑΤΕ, ο οποίος έχει αναλάβει την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος του Κέντρου. Όπως μας είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα η προετοιμασία του χώρου με ισοπεδωτικά μηχανήματα του στρατού, προχωράει η ηλεκτροδότηση και έχει γίνει η περίφραξη με την παράλληλη τοποθέτηση δύο λυόμενων για τις ανάγκες της Αστυνομίας που θα βρίσκεται εκεί. Ο κ. Κώνστας είναι εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έναρξη των εργασιών δημιουργίας αποχετευτικού συστήματος στο Κέντρο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. «Πρέπει να υπάρξει συντονισμός των εργασιών για να τελειώσουμε άμεσα», δήλωσε ο κ. Κώνστας, συμπληρώνοντας ότι για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα χρειαστούν περίπου 20 μέρες. Η στέγαση των προσφύγων θα γίνει σε 110 περίπου κοντέινερ των 25 και των 50 μέτρων με το καθένα να φιλοξενεί κατά μέσο όρο 7-8 άτομα, τα οποία θα έχουν το καθένα ξεχωριστά αποχωρητήρια.

Αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Η οικογένεια Αγγελοπούλου ανέλαβε την σίτιση

Το Κέντρο θα είναι συνολικής χωρητικότητας 700-800 περίπου ατόμων, που θα φιλοξενούνται, όπως αναφέραμε, προσωρινά. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων για την αιφνιδιαστική απόφαση να δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας στην περιοχή χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μουζάλας, δήλωσε ότι δεν θα ‘’παίξει’’ το παιχνίδι «οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας». Παράλληλα ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνέχισε κάτι που βρήκε, το οποίο δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή κυβέρνησης. Μάλιστα, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, κα Θάνου, είχε εξαγγείλει την ανάληψη των εξόδων σίτισης του Κέντρου από το ζεύγος Αγγελοπούλου. Ενστάσεις για τον σχεδιασμό του Κέντρου εκφράστηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ώστε οι σταθμοί υποδοχής να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν ανθρώπους που θα έχουν νόσους και διάφορα προβλήματα υγείας, δεδομένου ότι ένας μεγάλος πληθυσμός κινείται με τρομακτικές δυσκολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι η συνεργασία που έχουν με τον Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Ειδομένη ήταν πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου, και εξέφρασε την απορία για το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η συνδρομή των γιατρών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…