Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός καπνός της Ξάνθης

Εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός καπνός της Ξάνθης

0
kapna thrakis-empros

Αισιοδοξία στους καπνοπαραγωγούς όλης της Θράκης παρά τις χαμηλές τιμές

Για την καλύτερη σοδειά της τελευταίας δεκαετίας κάνουν λόγο γεωπόνοι και καπνοκαλλιεργητές

Ως την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για την παραγωγή καπνού στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη, περιγράφουν την φετινή σοδειά οι καπνοκαλλιεργητές του νομού μας. Σε μια πόλη ιστορικά συνδεδεμένη με το προϊόν του καπνού, ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αισιοδοξία, παρότι αφορά πλέον σαφώς μικρότερο κομμάτι των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με το παρελθόν. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μιχάλη Πασχαλίδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την ποσοτική, αλλά κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση του καπνού.

Μ. Πασχαλίδης: «Η τιμή του μπασμά αναμένουμε να κυμανθεί στα 4,50 ευρώ το κιλό»

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα άσχημη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και η τιμή στον μπασμά κυμάνθηκε γύρω στα 4,20 ευρώ το κιλό. «Φέτος, παρότι είμαστε ακόμη στην πώληση του ‘’πρώτου χεριού’’, αναμένουμε οι τιμές να κυμανθούν λίγο υψηλότερα, λόγω και της καλύτερης ποιότητας», δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης. Η διάθεση των καπνών επαφίεται στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι στον νομό μας ανέρχονται περίπου σε 3.000 ενεργούς καπνοκαλλιεργητές. «Εμείς ως Ομάδα προσφέρουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και παρακολουθούμε την παραγωγή και την διακίνηση μέσω των ελέγχων που γίνονται και μεσολαβούμε στις συμβάσεις που υπογράφονται με τους μεταποιητές, όπως προβλέπει και ο νόμος», σημείωσε ο ίδιος. Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καπνόφυλλων απορροφάται τα τελευταία χρόνια από μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού στην Ελλάδα, όπως: η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), η Μιχαηλίδης, η Μισσιριάν, η Sokotap και μερικές μικρότερες, οι οποίες, αφού δημιουργήσουν τα χαρμάνια που τους ζητούνται, εξάγουν τον καπνό σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αμερική και χώρες της Ασίας. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, το 92% σχεδόν της ελληνικής παραγωγής καπνού προορίζεται για το εξωτερικό.

Μ. Πασχαλίδης: «Οι τιμές παραμένουν χαμηλά και δεν ελκύουν νέους καλλιεργητές»

Παρά την βελτιωμένη εικόνα στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής φέτος, οι καπνοκαλλιεργητές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Η δουλειά και τα έξοδα που χρειάζονται για την παραγωγή καπνού δεν είναι ελκυστικά για νέους καλλιεργητές, ώστε να ανανεωθεί ο χώρος αυτής της παραδοσιακής καλλιέργειας για την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, για να συμπληρώσει: «Αν η τιμή του καπνού ήταν γύρω στα 6 ευρώ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα καλό μεροκάματο. Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του καπνικού προϊόντος που φτάνει στους καταναλωτές είναι οι φόροι του κράτους. Όταν ένα πακέτο τσιγάρα έχει 4 ευρώ, τα 3 ευρώ σχεδόν είναι οι φορολογία και από το υπόλοιπο 1 ευρώ θα κερδίσουν καλλιεργητές και μεταποιητές».

Τι ευνόησε την φετινή σοδειά

Στην ΣΕΚΕ η μεταποιητική δραστηριότητα είναι αυξημένη αυτό το διάστημα, αφού έχουν ήδη αγοραστεί τα ‘’πρώτα χέρια’’ της παραγωγής καπνοφύλλων και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το μάζεμα. Ο γεωπόνος της ΣΕΚΕ, Βαγγέλης Τσαντίδης, απέδωσε την βελτιστοποίηση της φετινής σοδειάς στις καιρικές συνθήκες, που βελτιώθηκαν προς το τέλος του καλοκαιριού, παρόλο που η θερινή περίοδος ξεκίνησε με βροχοπτώσεις. «Η έλλειψη έντονων βροχοπτώσεων, δυνατών ανέμων και χαλαζόπτωσης συνετέλεσαν στο να έχουμε μια δυναμική χρονιά στην παραγωγή καπνού, σαφώς καλύτερη από πέρυσι», δήλωσε ο ίδιος. Στις ευνοϊκές συνθήκες πρόσθεσε τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την απουσία βλαβερών για τα καπνά εντόμων, όπως η ψείρα και ο σκώρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η παραγωγή καπνού προέρχεται κυρίως από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης, όπου αποτελεί οικονομική διέξοδο και παραδοσιακή ενασχόληση, αλλά και από περιοχές του κάμπου της Ξάνθης, όπως το Σέλερο και η Γενισέα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…