Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ενστάσεις επί ενστάσεων και τα έργα του δήμου Ξάνθης στο… ‘’περίμενε’’

Ενστάσεις επί ενστάσεων και τα έργα του δήμου Ξάνθης στο… ‘’περίμενε’’

0
oikonomiki-sept15

Μεγάλες καθυστερήσεις με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς – Άγονος ο διαγωνισμός για το κολυμβητήριο και τεράστια προβλήματα στις εγκαταστάσεις

Έρχεται τελικά το σάρωθρο – πολυμηχάνημα για το κέντρο της πόλης – Απορρίφθηκε η δωρεά 12.000 ευρώ της Αμερικανικής Πρεσβείας

Με 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη και δύο εκτός συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης, υπό την προεδρεία του δημάρχου Ξάνθης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Μετά από εισήγηση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, κας Παρτσαλίδου, απορρίφθηκε η δωρεά-επιχορήγηση του Τμήματος Δημοσίων και Μορφωτικών υποθέσεων της αμερικανικής Πρεσβείας, ύψους 12.000 ευρώ. Η δωρεά αφορούσε την ανάληψη ετήσιου έργου εκμάθησης χειρισμού Η/Υ από μουσουλμανόπαιδες, Πομάκους και Ρομά, με την σύμβαση να προβλέπει ως τόπο διεξαγωγής των μαθημάτων την Γλαύκη, που ανήκει στον δήμο Μύκης. Αυτό κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα, σε συνδυασμό με τον διττό ορισμό της δωρεάς-επιχορήγησης, που είχε δημιουργήσει προβλήματα και στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, το ποσό θεωρήθηκε μικρό για να καλύψει τους μισθούς των καθηγητών που έπρεπε να προσληφθούν.

Συνεχείς άγονοι διαγωνισμοί που οδηγούν σε απευθείας αναθέσεις

Εκτός ημερησίας διάταξης προτάθηκαν δύο θέματα, τα οποία έγινε δεκτό να συζητηθούν για να προχωρήσει άμεσα η διευθέτησή τους. Το πρώτο αφορούσε διαγωνισμούς για την συντήρηση οχημάτων του δήμου, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 7 ομάδες, ανάλογα με το αντικείμενο (συντήρηση δικύκλων, φανοποιείο, βουλκανιζατέρ κ.ά.). Από τους επτά διαγωνισμούς προχώρησαν οι τέσσερεις, με τους τρεις άγονες να περνούν για συζήτηση από το Δημοτ. Συμβούλιο, που θα αποφασίσει για τις απευθείας αναθέσεις. Οι εργασίες συντήρησης δικύκλων, ύψους 1.500 ευρώ, φανοποιείου 3.000 ευρώ και βουλκανιζατέρ 14.000 ευρώ, εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο για απευθείας ανάθεση, αφού στις δύο πρώτες ομάδες ο διαγωνισμός ήταν άγονος, ενώ στην τρίτη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στο δεύτερο εκτός ημερησίας θέμα εγκρίθηκαν δαπάνες που επικυρώθηκαν πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τα ποσά να αφορούν την πληρωμή της κυκλοφοριακής μελέτης (50.000 ευρώ), την μελέτη της στατικής επάρκειας και των Η/Μ εγκαταστάσεων του Δημ. Κολυμβητηρίου (14.900 ευρώ), την ανάθεση της ρυθμιστικής μελέτης για την Παλιά Πόλη, που θα προστεθεί στην κυκλοφοριακή μελέτη (21.700 ευρώ). Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε η αλλαγή στις προδιαγραφές του ταρτάν (πλαστικοποιημένο δάπεδο) για τις παιδικές χαρές βάσει νόμου, που από 5 εκ. πάχος που προβλεπόταν, έχει αυξηθεί στα 7 εκ. και πρέπει να αντικατασταθεί, ώστε να πάρουν την απαραίτητη έγκριση-σήμα για την λειτουργία τους.

Συνεχείς ενστάσεις στους διαγωνισμούς καθυστερούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Εγκρίθηκε τυπικά η ολική ανάκληση δέσμευσης 158.000 ευρώ, που προορίζονται κάθε χρόνο στην κάλυψη των δανειακών συμβάσεων της ΔΕΥΑΞ, η οποία τακτοποιεί πλέον τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αναφέρθηκε, μάλιστα, από τον κ. Δημαρχόπουλο η επαναλειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού στον Ξεριά, ο οποίος, παρότι βρίσκεται στα όρια του δήμου Νέστου, ανήκει στον δήμο Ξάνθης. Από την έναρξη λειτουργίας του, ο σταθμός αποτελεί πλέον ένα σταθερό και ικανοποιητικό μηνιαίο έσοδα για την ΔΕΥΑΞ. Μεγάλη συζήτηση υπήρξε στο θέμα των ενστάσεων, που γίνονται συνεχώς από τους συμμετέχοντες στους ηλεκτρονικούς, κυρίως, διαγωνισμούς του δήμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με πολλά έργα να βρίσκονται ακριβώς στο χρονικό όριο (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση Αμοιρίδειου, που κινδυνεύει να χαθεί λόγω χρονικού περιορισμού από ΕΣΠΑ). Αφορμή ήταν οι ενστάσεις που έγιναν για τον διαγωνισμό προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού έτους 2015-2016. Από τις τρεις εταιρείες (δύο από Αθήνα και μία από Ξάνθη) κατέθεσαν ενστάσεις οι δύο, ‘’διυλίζοντας τον κώνωπα’’, με αποτέλεσμα να μείνουν εν τέλει οι δύο εξ Αθηνών (Κάφκας και Μιχαηλίδης), με τον διαγωνισμό να κατακυρώνεται σε 20 μέρες. Στην αγανάκτηση του δημάρχου για την καθυστέρηση, αναφέρθηκε ότι αναμένεται να ισχύσει από 31-12-2015 ο νόμος 4012, που θέτει υψηλό χρηματικό παράβολο για τις ενστάσεις και ίσως βάλει ένα ‘’φρένο’’ στην κατάσταση.

Βρέθηκε προμηθευτής για το σάρωθρο – Σε απευθείας ανάθεση η δεξαμενή του Κολυμβητηρίου

Το υψηλών προδιαγραφών σάρωθρο, που θα προμηθευτεί ο δήμος Ξάνθης για το κέντρο της πόλης, παρά τις αρχικές ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για τις πολλές απαιτήσεις, τελικά αναμένεται εντός του έτους. Η εταιρεία Dimco από την Αθήνα, ανέλαβε την κατασκευή του σαρώθρου ‘’για όλες τις δουλειές’’ με την τιμή του να ανέρχεται στα 72.000 ευρώ. Ένας άλλος διαγωνισμός που δεν είχε αίσιο πέρας, είναι αυτός της προμήθειας και τοποθέτησης μεταλλικού διαχωριστικού τοιχίου στην κολυμβητική δεξαμενή του Δημ. Κολυμβητηρίου. Μετά από 3 άγονους διαγωνισμούς, το έργο θα τεθεί υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει την ανάθεσή του. Ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα πολλά προβλήματα που παρουσιάζουν οι σωληνώσεις και γενικότερα οι Η/Μ εγκαταστάσεις, με το νερό να μην ανακυκλώνεται πλέον, λόγω της πολύχρονης αχρησίας, και να απαιτείται ριζική παρέμβαση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…