Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θετικός ο απολογισμός για τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς»

Θετικός ο απολογισμός για τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς»

0
astynomikos geitonias

Η πιλοτική επανεφαρμογή ενός θεσμού που ‘’αγκαλιάστηκε’’ από τους πολίτες

Β. Γκίκας: «Υπήρξε ανταπόκριση των πολιτών και ενισχύθηκε η προσωπική επαφή με την Αστυνομία»

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εφαρμόστηκε αρχικά σε 22 γειτονιές στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο τέλος Ιουνίου 2015 επεκτάθηκε σε 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Καταγράφηκε πλήρης αποδοχή του θεσμού από τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές και φορείς. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.: «Ο θεσμός καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης».

Β. Γκίκας: «Υπήρξε προσωπική επικοινωνία αστυνομικών και πολιτών»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον νέο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Βαγγέλη Γκίκα, ο οποίος μετέφερε τον θετικό αντίκτυπο που είχε η επαναλειτουργία, έστω και σε πιλοτική μορφή, ενός θεσμού που ήταν διαδεδομένος στο παρελθόν. Παρότι ήταν μικρός ο αριθμός των αστυνομικών που ανέλαβαν αυτή την υπηρεσία (τέσσερις για την Ξάνθη), υπήρξε επαρκής κάλυψη και επικοινωνία με τους πολίτες. «Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, έχοντας ειδική εκπαίδευση, περιέρχονταν τις συνοικίες, συνομιλούσαν με τους πολίτες και έδιναν την κάρτα τους σε κάθε ενδιαφερόμενο, που ήθελε να επικοινωνήσει για κάποιο θέμα που αντιμετώπιζε», τόνισε ο κ. Γκίκας. Όπως καταγράφηκε πανελλαδικά η δράση των μονάδων αυτών, μέχρι στιγμής, στις περιοχές της Καλλιθέας, του Χαλανδρίου, της Τούμπας – Τριανδρίας και του Ευόσμου, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 15.500 δράσεις και παρεμβάσεις, όπως επισκέψεις σε καταστήματα και οικίες, θεωρήσεις γνησίου υπογραφής, επίλυση διαφορών κ.ά.

Κοινοτική αστυνόμευση με αποτρεπτικό χαρακτήρα

Ο θεσμός υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015-2019) της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνοντας σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και εξυπηρέτηση των κατοίκων σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Είναι η καθημερινή «επώνυμη» παρουσία της Αστυνομίας στην γειτονιά, για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το πρώτο τρίμηνο του πιλοτικού επανασχεδιασμού του προγράμματος (τέλη Μαρτίου – τέλη Ιουνίου 2015), ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εφαρμόστηκε αρχικά σε 22 γειτονιές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από τα τέλη Ιουνίου αποφασίστηκε η επέκταση του θεσμού σε 36 ακόμα περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές συμπεριλήφθηκε και η Ξάνθη, με δύο ακόμη πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, την Κομοτηνή και την Καβάλα.

Αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες με ενημέρωση των πολιτών

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα αποτελέσματα της δράσης των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» είναι ικανοποιητικά, κινούμενα σε ενθαρρυντική κατεύθυνση, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του θεσμού από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Η θετική ανταπόκριση των πολιτών στον θεσμό επιβεβαιώνεται και από την προσέλευσή τους στα γραφεία των Αστυνομικών της Γειτονιάς, για διάφορα ζητήματα. Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του πιλοτικού επανασχεδιασμού του θεσμού αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις – ομιλίες για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και πολλές επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα σε οικίες και καταστήματα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την αποδοχή του θεσμού από τους τοπικούς φορείς, μέσω των προσκλήσεων για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις – δράσεις που εστάλησαν προς τους «Αστυνομικούς της Γειτονιάς». Μία ακόμη θετική έκφανση αποτελεί το γεγονός ότι πολλά σχολεία ζήτησαν την διοργάνωση διαλέξεων – ομιλιών προς τους μαθητές, για διάφορα θέματα, στο πλαίσιο της δράσης του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».

Β. Γκίκας: «Αναμένουμε εντολή για συνέχιση του θεσμού»

Σημειώνεται ότι, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς, και έχουν ως βασική τους προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους. Ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης, κ. Γκίκας, δήλωσε ότι αναμένεται εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για συνέχιση του θεσμού, αφού η συνολική αποτίμηση είναι θετική. Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του είναι θέμα τυπικό και διαδικαστικό, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια προγραμματισμένων ή έκτακτων κρίσεων στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την απόφαση αυτή αναμένει και ο προκάτοχος του κ. Γκίκας, πρώην Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Γ. Καλαϊτζής, ο οποίος αναλαμβάνει την διεύθυνση της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, που αποτελεί το κέντρο των Σχολών Αστυφυλάκων με 8 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …