Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 20 του Σεπτέμβρη

«Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 20 του Σεπτέμβρη

0
eklogesellada-empros

Με λίστα, συναγερμός στα κόμματα

Τι λένε οι τοπικοί τους εκπρόσωποι

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις . Εκλογές – εξπρές ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αποφάσισε να στήσει κάλπες στις 20 του Σεπτέμβρη για τρίτη φορά μέσα στο 2015 συμπεριλαμβανομένου και του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Οι λόγοι που κατέστησαν αναπόφευκτη την επιλογή των εκλογών και μάλιστα ενώ η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και κυβερνά μόλις 8 μήνες είναι η απώλεια της δεδηλωμένης κατά την πρόσφατη ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή που έχει καταστήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό είναι αιτιατό αποτέλεσμα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή πλατφόρμα να έχει τραβήξει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της κυβέρνησης και να αρνείται να στηρίξει τις επιλογές της δημιουργώντας δυσλειτουργίες στην διακυβέρνηση αφού πλέον οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να έχουν την στήριξη της αντιπολίτευσης για να συνεχίσουν να κυβερνούν και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Η ψήφος εμπιστοσύνης που αρχικά εξετάζονταν τελικά απορρίφθηκε υπό το βάρος της πεποίθησης ότι δεν θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα το οποίο και θα διαιωνίζονταν, ενώ η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα ως εχέγγυο για την τήρηση της συμφωνίας και την αποφυγή άλλων περιπετειών με τους εταίρους επιτάχυνε τις εξελίξεις. Επιπλέον, επειδή οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα καθώς δεν έχει παρέλθει το 18μηνο παρέχουν τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με την αριστερή πλατφόρμα οι οποίοι και δεν θα συμμετέχουν στην λίστα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δυσχεραίνει η δυνατότητα να συστήσουν κόμμα εξαιτίας της πίεσης του χρόνου. Ίσως δε αυτό να επεξηγεί ως ένα βαθμό γιατί προκρίθηκε η επιλογή των εκλογών εξπρές!

Συναγερμός στα κόμματα

Οι νέες εξελίξεις δεν ξάφνιασαν τα επιτελεία των κομμάτων καθώς ήταν φανερό από καιρό πού οδηγούνταν τα πράγματα ωστόσο όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν ότι οι εκλογές παρότι αναπόφευκτες βλάπτουν την χώρα οικονομικά και δημιουργούν απραξία σε μια κρίσιμη περίοδο. Τον βαθμό εκλογικής ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται οι κομματικοί μηχανισμοί τοπικά καθώς και τις εκτιμήσεις τους για την πολιτική κατάσταση καταθέτουν στο «Ε» οι γραμματείς των Νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Αμανατίδης και του ΚΚΕ ο κ. Κώστας Βογιατζής και ο αυτοδιοικητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αντιπερφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης.

Καθαρές λύσεις θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πάνε εκλογές

‘Εκτιμώ πως οι εκλογές θα γίνουν ενωρίτερα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προσδιοριστεί χρονικά για αρχές του Οκτώβρη», επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδώρου αποδίδοντας την επίσπευσή τους στο επιχείρημα: «Επείγει η χώρα να κυβερνηθεί και για να γίνει αυτό χρειάζονται καθαρές λύσεις. Η κυβέρνηση έχει χάσει την δεδηλωμένη. Κατά συνέπεια οι εκλογές είναι αναπόφευκτες». Σ’ ότι αφορά τις εκτιμήσεις του για το μετεκλογικό σκηνικό: « Θα είναι διαφορετικό. Εκτιμώ πως θα υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις. Η συμφωνία υπογράφτηκε είναι επώδυνη όμως πιο επώδυνο είναι ένα μνημόνιο με δραχμή», καταλήγει ο κ. Χατζηθεωδώρου, στηλιτεύοντας εμμέσως τις θέσεις της αριστερής πλατφόρμας.

«Άκρα του τάφου σιωπή» στην ΝΟΔΕ Ξάνθης

Μ’ αυτή την μακάβρια φράση περιγράφει τον βαθμό ετοιμότητας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε ούτε με τον πρόεδρο κ. Κώστα Ιγνατιάδη ούτε με τον βουλευτή κ. Κοντό. Η θερινή ραστώνη είναι ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει κινητικότητα, όμως αυτό είναι κάτι που αλλάζει άρδην με την προκήρυξη εκλογών. Ως προς το γεγονός ότι οι εκλογές βρίσκουν την ΝΔ με προσωρινό πρόεδρο τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι εκλεγμένο ο κ. Ζαγναφέρης επισημαίνει ότι: «Η ΝΔ δεν έχει κενό ηγεσίας. Ο κ. Μεϊμαράκης στην παρούσα φάση είναι η καλύτερη λύση. Έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής με την υπεύθυνη και σοβαρή στάση του απέναντι σε πολύ κρίσιμες ώρες που χαίρει εμπιστοσύνης από όλο το χώρο. Αντίθετα κενό δελφίνων υπάρχει στο χώρο μας καθώς δεν φαίνεται κάποιος να ξεχωρίζει. Σ’ ότι αφορά τις εκλογές , ήταν αναπόφευκτες και επειδή θα γίνουν με λίστα αφού δεν παρήλθε το 18μηνο από τις προηγούμενες θεωρώ ότι στο ψηφοδέλτιο του νομού μας δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές»., καταλήγει ο κ. Ζαγναφέρης, υπονοώντας ότι πρώτος στη λίστα αυτοδίκαια θα είναι ο βουλευτής κ. Κοντός.

Δεν θέλουν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αλλά κυβέρνηση εθνικού σκοπού

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές επειδή κοστίζουν στην οικονομία και στο κράτος αυξάνεται της απραξία και τα χρέη . Το κόμμα μας πρότεινε να συσταθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού για να τις αποφύγουμε . Σε μια τέτοια κυβέρνηση όπου θα συμμετείχαν όλα τα κόμματα που ευρωπαϊκού προσανατολισμού θα συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ όχι όμως να συνεργαστεί με ένα μόνο κόμμα», σημειώνει ο γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χ. Αμανατίδης.  

Οι εκλογές δεν θα λύσουν τίποτε – Το μνημόνιο είναι εδώ λένε στο ΚΚΕ

Στο ΚΚΕ δεν θεωρούν ότι οι εκλογές θα δώσουν τη λύση αντίθετα ότι είναι ένα «τερτίπι» της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει τον λαό από το μνημόνιο που υπέγραψε: «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα σφαγιασμού είναι εδώ και θα παραμείνουν. Ακόμη και οι φωνές της αριστερής πλατφόρμας δεν πείθουν. Είναι αυτοί που υπέγραψαν την ενδιάμεση συμφωνία ενώ το ΚΚΕ όχι. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να συμπορευτεί μαζί στον αγώνα να μην εφαρμοστούν αυτά τα σκληρά μέτρα», τονίζει ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΚΚΕ Ξάνθης Κώστας Βογιατζής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…