Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο «μικροσκόπιο» των κοινωνικών εταίρων η συμφωνία

Στο «μικροσκόπιο» των κοινωνικών εταίρων η συμφωνία

0
euro europi-empros

Σε απεργία σήμερα η ΑΔΕΔΥ – Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τον νομαρχιακό της εκπρόσωπο στην Ξάνθη Γ. Μπούτο

Τα πολιτικά οφέλη της συμφωνίας αναλύει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης. Τα χαρακτηρίζει θετικά παρότι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι επώδυνα

Κύμα αντίδραση προκαλούν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και στους δημοσίους υπάλληλους καθώς προβλέπει μια σειρά από μέτρα άμεσα και έμμεσα που πλήττουν το εισόδημά τους μειώνοντας παράλληλα και την αγοραστική τους δυνατότητα. Έτσι το συνδικαλιστικό τους όργανό η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία για σήμερα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Μια απεργία που έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα υποδηλώνοντας την διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ, παρά συμμετοχής δεδομένου ότι είναι περίοδος αδειών.

Γ. Μπούτος, ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: «οι άστοχοι χειρισμοί της κυβέρνησης μας έφεραν το τρίτο Μνημόνιο»

Την έντονη αντίθεσή του με την συμφωνία την οποία αποκαλεί «3ο Μνημόνιο» εκφράζει ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Γιάννης Μπούτος. Επιρρίπτει ευθύνες για «ελλιπέστατους και άστοχους χειρισμούς» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά που: «κατέληξαν σε μια συμφωνία που θίγει το σύνολο του ελληνικού λαού»: «Μετά το Δημοψήφισμα – παρωδία φτάσαμε σ’ ένα τρίτο Μνημόνιο. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός . Έρχονται μέτρα – «φωτιά» που θα μειώσουν το ήδη αποδυναμωμένο εισόδημα σε ποσοστό 40% είτε με άμεσες περικοπές μισθών και συντάξεων είτε με έμμεσους φόρους. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά καταργείται και η έκπτωση που είχε βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση τα φέρνουμε δύσκολα με τα επιπλέον μέτρα θα χάσουμε κι άλλο 30% της αγοραστικής μας δυνατότητας . 5 χρόνια λιτότητα μας έχουν φτάσει σε σημείο να χάσουμε ότι κομπόδεμα είχαμε και τώρα βρεθήκαμε σε τρεις φορές χειρότερη θέση από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης», επισημαίνει ο κ. Μπούτος. Να σημειώσουμε ότι το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης συμμετέχει σήμερα στην απεργία της ΑΔΕΔΥ αλλά ζητούμενο παραμένει πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απεργήσουν.

Σ. Μωραϊτης, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Τα μέτρα είναι σκληρά και όσον αφορά την επιχειρηματικότητα θα φέρουν καταιγίδα λουκέτων»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης ο οποίος ξαφνιάζει επισημαίνοντας τα καλά της συμφωνίας που ωστόσο δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική αλλά με την πολιτική της διάσταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα είναι σκληρά και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο: «Κατ’ αρχή αυτό που θεωρώ ευχάριστη έκπληξη είναι ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός ενός αριστερού κόμματος θυσίασε το κομματικό του συμφέρον στο βωμό του εθνικού συμφέροντος. Η ιστορία θα το αναγνωρίσει. Επίσης για πρώτη φορά 251 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους και πάλεψαν για να σώσουν την πατρίδα. Αυτά είναι πολύ θετικά δείγματα για το πολιτικό μας σύστημα. Η κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη αλλά απέτρεψε την καταστροφή και το χάος . Θα περάσουμε δύσκολα. Τα μέτρα είναι σκληρά και όσον αφορά την επιχειρηματικότητα θα φέρουν καταιγίδα λουκέτων. Ας ελπίσουμε να δοθούν χρήματα από το πακέτο για την ανάπτυξη και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτέλους ας πιάσουν τους κλέφτες! Αυτούς που έβγαλαν εκατομμύρια έξω …», δηλώνει εμφατικά ο κ. Μωραίτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…