Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Συναυλία με τίτλο «Ιστορίες από την Ανατολή» και εργαστήριο βάσης δεδομένων «Σέρντιβαν-Μάνδρα»

Συναυλία με τίτλο «Ιστορίες από την Ανατολή» και εργαστήριο βάσης δεδομένων «Σέρντιβαν-Μάνδρα»

0
festival anatolikis mousikis

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Στην πλατεία της Μάνδρας Ξάνθης την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων «Σέρντιβαν – Μάνδρα» και συναυλία «Ιστορίες από την Ανατολή» με την «Ορχήστρα του Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ», στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής.

«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει παρουσίαση στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις μαρτυρίες των πρώτων προσφύγων αλλά και από έγγραφα και αρχεία, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Μ. Ασίας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο Γιάννης Ρίτσος: «Με το πέρασμα του χρόνου, τα πράγματα μαλακώνουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνατοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες. Και δεν είναι πού τα ξεχνάς. Όχι. Απεναντίας είναι πού τα θυμάσαι, τ’ αναπολείς, τα φέρνεις πίσω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα απ’ την ανάσα του αιώνιου».

Αυτό ακριβώς επιδιώκει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης, ο οποίος ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, του χωριού Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Για αυτό το λόγο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.

Η “ιδέα”, την οποία συνέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας σίγουρα δεν ήταν πρωτοποριακή. Ήταν, όμως, ειλικρινής, ουσιαστική και επιβεβλημένη ίσως από τις περιστάσεις. Η διάσωση των μαρτυριών, οι οποίες σχετίζονται με την ιστορία του Σέρντιβαν, προέβαλε ως ανάγκη επιτακτική, ακόμη και αν ο εν λόγω οικισμός δε συναντάται στα εγχειρίδια ιστορίας ή δε συνδέεται με κανένα κοσμοϊστορικό γεγονός ή πολιτιστικό επίτευγμα. Ο λόγος ήταν απλός: οι μνήμες είναι άρρηκτα δεμένες με τα πρόσωπα. Και τα πρόσωπα εκλείπουν ολοένα.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…