Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Πυροσβεστικής Ξάνθης για την πυροπροστασία

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Πυροσβεστικής Ξάνθης για την πυροπροστασία

0
pirosvestiki xanthi-empros

Τέθηκε σε εφαρμογή χθες με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος

Σε ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας η Ξάνθη, αλλά ο τοπικός άνεμος της περιοχής δεν επιτρέπει εφησυχασμό, σύμφωνα με το διοικητή της Π.Υ. Α. Σπανό

 

Το σχέδιο της για την πυροπροστασία της περιοχής μας και την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών υλοποιεί κατά γράμμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, που αν και δεν έχει ανέβει ακόμη ο δείκτης επικινδυνότητας για τα μέρη μας, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης Αντώνης Σπανός, ήδη σε μεγάλο βαθμό έχουν εξαλειφθεί προβλήματα που είχαν τεθεί από τον ίδιο στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας στις αρχές της θερινής περιόδου. Συγκεκριμένα, όλες πλέον οι υδατοδεξαμενές του νομού βρίσκονται σε λειτουργία και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, με τη βοήθεια του δασαρχείου, προχώρησε η διάνοιξη δρόμων που είχαν καταστραφεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για τη βελτίωση της βατότητάς τους. Τώρα η Πυροσβεστική βρίσκεται σε αναμονή για την έλευση του γκρέιτερ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είχε δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει για το σκοπό αυτό.

Κλείνει ο δρόμος για την Καλαμού, σε συντονισμό Πυροσβεστική και εθελοντές

«Το σχέδιο της Πυροσβεστικής για την πυροπροστασία υλοποιείται κανονικά. Υπάρχουν δύο περίπολα όλο το 24ωρο και επαγρυπνούμε συνεχώς», σημείωσε ο κ. Σπανός. Χθες τέθηκε σε εφαρμογή και η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος, με βάση τη σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Όπως εξήγησε ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης στόχος είναι να κλείσει ο δρόμος για την Καλαμού και αν χρειαστεί αυτός για την Εκκλησιαστική Σχολή. Η Πυροσβεστική βρίσκεται στο στάδιο του τελικού συντονισμού με τους εθελοντές, ώστε να υπάρχει οργάνωση και πρόγραμμα μέχρι και για το τελευταίο άτομο, προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση και ακάλυπτα σημεία.

Χαμηλός ο βαθμός επικινδυνότητας για την Ξάνθη στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπου «χτύπησαν» οι καταστροφικές πυρκαγιές η περιοχή της Ξάνθη παραμένει με χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας (κατηγορία κινδύνου 2). Με βάση το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η Ροδόπη, ο Νότιος Έβρος και η Σαμοθράκη βρισκόταν την Κυριακή στην κίτρινη ζώνη (στην κατηγορία κινδύνου 3), ωστόσο τη χθεσινή μέρα ο κίνδυνος υποχώρησε. Ο κ. Σπανός διευκρίνισε ωστόσο ότι, «ο χαμηλός δείκτης επικινδυνότητας, που οφείλεται και στην σχετική υγρασία που υπάρχει, δεν αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού, καθώς, ειδικά στην περιοχή της Ξάνθης συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες εκτός από τους γενικούς ανέμους και τα μποφόρ, και κυρίως ο τοπικός άνεμος της περιοχής, που αν δεν ληφθεί υπόψη μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…