Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοίγει τελικά το Σάββατο η Κατασκήνωση των Αβδήρων

Ανοίγει τελικά το Σάββατο η Κατασκήνωση των Αβδήρων

0
kataskinosi

Ανατροπή μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκτακτη ανακοίνωση για μη λειτουργία της φέτος

Βρέθηκε λύση την τελευταία στιγμή στο θέμα του προμηθευτή – Ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες επιδιόρθωσης μέχρι αύριο

Στο χθεσινό μας φύλλο ενημερώσαμε για την έκτακτη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης το μεσημέρι της Τρίτης αναφορικά με την μη λειτουργία της Κατασκήνωσης «Τα Αρχαία Άβδηρα». Με λακωνική και κατ’ επείγουσα ανακοίνωσή του ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας, Αναστάσιος Μάρκου, γνωστοποιούσε πως η Μαθητική Κατασκήνωση δεν θα λειτουργήσει, επικαλούμενος την ‘’παρούσα συγκυρία’’ που επικρατεί στην χώρα.

Παρεμβάσεις μετά τα δημοσιεύματα και λύση στο ‘’παρά πέντε’’

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις στους Ξανθιώτες, αλλά και άμεσες αντιδράσεις και παρέμβαση από την πλευρά τοπικών παραγόντων για την επίλυση του προβλήματος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Στάθης Γιαννακίδης, επικοινώνησε με τον κ. Μάρκου για να πληροφορηθεί τον ακριβή λόγο για το κλείσιμο των μαθητικών κατασκηνώσεων. Με παρέμβασή του και πιέσεις που ασκήθηκαν, καθώς και εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις και μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχε διευθετηθεί το πρόβλημα, που θα ήταν ένα πλήγμα για όσους γονείς δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους διακοπές ή να τα στείλουν σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.

Η νέα ανακοίνωση σε λιγότερο από μία μέρα

Στην νέα ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει: «Ύστερα από την ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης βασικού προμηθευτή της κατασκήνωσής μας “Τα Αρχαία Άβδηρα” και τη διαβεβαίωσή του ότι η προμήθεια των ειδών θα υλοποιηθεί κανονικά, ανακαλούμε το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας [σημ. περί μη λειτουργίας] και σας γνωρίζουμε ότι η λειτουργία των κατασκηνώσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Οι περίοδοι των κατασκηνώσεων θα είναι δύο. Η Α’ περίοδος από το Σάββατο 11 Ιουλίου έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου και η Β’ Περίοδος από το Σάββατο 25 Ιουλίου έως την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Όσοι μαθητές δήλωσαν την Α΄ περίοδο θα ειδοποιηθούν από την υπηρεσία μας να βρίσκονται το Σάββατο 11 Ιουλίου και ώρα 9:30 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης (Γήπεδο ΑΟΞ), έχοντας μαζί τους τις αποσκευές τους».

Και την Κατασκήνωση ‘’χτύπησαν’’ τα… capital controls

Σε επικοινωνία που είχε το «Ε» με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης, κ. Μάρκου, πληροφορηθήκαμε την φύση του προβλήματος και την λύση που τελικά βρέθηκε, ώστε να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Ο βασικός προμηθευτής της Κατασκήνωσης, που έχει αναλάβει την τροφοδοσία για τα τρόφιμα (εκτός των φρούτων και του ψωμιού), τα καθαριστικά και τα άλλα υλικά για την εύρυθμη λειτουργία της, κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δύναται να αναλάβει την προμήθεια της Κατασκήνωσης. Η αδυναμία προέκυψε από την παρούσα οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή του capital control, γεγονός που οδήγησε τις εταιρείες να απαιτούν την προπληρωμή του συνόλου των προσφερόμενων αγαθών, χωρίς την δυνατότητα πίστωσης, έστω και μικρού χρονικού διαστήματος. Αυτό, σε συνδυασμό και με την περιορισμένη ρευστότητα των επαγγελματιών, δημιούργησε στον προμηθευτή ανασφάλεια σχετικά με την έγκαιρη αποπληρωμή του.

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις και άλλαξε γνώμη ο προμηθευτής

Μετά και την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κεραμάρης, δήλωσε την πρόθεσή του να λειτουργήσει η Κατασκήνωση και παρότρυνε τον κ. Μάρκου στην εξεύρεση μιας άμεσης λύσης, ώστε να μην χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Ξάνθης: «Επικοινώνησα εκ νέου με τον προμηθευτή, ο οποίος πείσθηκε εν τέλει να αναλάβει την τροφοδοσία, αφού δεν υπάρχει θέμα μη καταβολής των χρημάτων», δήλωσε ο κ. Μάρκου. Τα κονδύλια που αφορούν την λειτουργία της Κατασκήνωσης έχουν ήδη κατατεθεί, απλά θα εισπραχθούν από τον εν λόγω προμηθευτή ετεροχρονισμένα, όπως γίνεται πάντα, αφού ολοκληρωθεί η τροφοδοσία της Κατασκήνωσης. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί 50.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα και 7.500 ευρώ για την μισθοδοσία του προσωπικού της Κατασκήνωσης.

Τελευταίες ‘’πινελιές’’ για να υποδεχθούν τα παιδιά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αλλαγή των ημερομηνιών έναρξης της πρώτης περιόδου λειτουργίας, δρομολογήθηκαν και οι τελευταίες παρεμβάσεις που εκκρεμούσαν για την ευπρεπή και ολοκληρωμένη υποδοχή των μαθητών. Αρχικά, το έργο της ανακαίνισης των Κατασκηνώσεων είχε περάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για να εκπονηθεί μελέτη και να προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά, όπως μας πληροφόρησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης, διαπιστώθηκε ότι οι κατασκηνώσεις δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Π.Ε. και για τον λόγο αυτό οι εργασίες καθυστέρησαν προσωρινά. Τελικά, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ευπρεπισμός των εγκαταστάσεων μέσω απευθείας ανάθεσης, πρακτική που ακολουθούνταν κάθε χρόνο, τόσο για την εξοικονόμηση χρόνου, όσο και χρημάτων, αφού σε διαγωνισμούς του δημοσίου υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις (εργολαβικό όφελος, απρόβλεπτα, ΦΠΑ) που στερούν χρήματα για το έργο καθεαυτό. Ο κ. Μάρκου μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εργασίες (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.ά.), όπως και η μυοκτονία στον χώρο. Δήλωσε, επίσης, ότι όσοι γονείς επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν ακόμη και τώρα αίτηση για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε μία από τις δύο κατασκηνωτικές περιόδους, καλώντας στο τηλέφωνο της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης 25413-50386.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…