Σχόλια 18/06/15

0
varoufakis-patoma
Έτσι όπως πάμε, θα χρεοκοπήσουμε καλοκαιριάτικα και θα μείνουμε στην ψάθα… της παραλίας!


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
Μας ξάφνιασε ως εφημερίδα το πολύ μεγάλο έως μοναδικό ενδιαφέρον που υπήρξε από την κοινή γνώμη της Ξάνθης για το πρωτοσέλιδο θέμα που αφορούσε τη βράβευση των δύο δασκάλων που υπηρετούν στο νομό μας.
Τέτοια απήχηση, τέτοιο ενδιαφέρον, τόση διάθεση το ρεπορτάζ να διαβαστεί τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, μας εντυπωσίασε θετικά, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού «επισκεπτών» στην ιστοσελίδα μας.


Τι θέλει να παραστήσει άραγε;
Με τη στάση του κυρίου Βαρουφάκη ασχολήθηκε και εχθές ο διεθνής Τύπος, και συγκεκριμένα με την οκλαδόν του στάση στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι ήθελε άραγε να παραστήσει με το καθισιό στο πάτωμα ο κ. Υπουργός; Ότι είναι σε φάση yoga και δεν τον αγγίζουν τα βέλη που εξαπολύονται ακόμα και από συναδέλφους του για τα λάθη του στη διαπραγμάτευση; Ότι είναι τόσο άνετος, διαφορετικός και αντισυμβατικός ή μήπως ήθελε να τραβήξει όλα τα φλας επάνω του. Φαίνεται πως ο κύριος Βαρουφάκης έχει εθιστεί πλέον τόσο πολύ με τη δημοσιότητα που δεν αντέχει να είναι σε δεύτερο πλάνο. Και παρά την κρισιμότητα της ομιλίας του πρωθυπουργού ο ΥΠΟΙΚ κατάφερε πάλι με τα επικοινωνιακά του αυτά τερτίπια να γίνει το επίκεντρο της προσοχής.
Αν και κανονικά ο αραχτός και light υπουργός δεν θα πρέπει να νοιώθει και τόσο άνετα εδώ που έχει φτάσει η χώρα. Γιατί μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο, και να βρεθεί στο μέλλον, στο όχι και τόσο μακρινό, σε ιδιαίτερα άβολη στάση, στο εδώλιο κάποιου δικαστηρίου για παράδειγμα…


Γ.Δ.«Κληματαριά»! 1952-2015)

Τον Σεπτέμβριο του 1952, στο Κέντρο και δίπλα στο ιστορικό Ρολόι της Ξάνθης ο Νίκος Κουτσουρίδης, μάγειρας μέχρι τότε στο γνωστό εστιατόριο του Κουμαρέλα, άνοιξε δικό του εστιατόριο, με το όνομα «ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ». Πέρασαν από τότε εξήντα τρία χρόνια. Τόσον ο αρχικός ιδρυτής της Κληματαριάς, όσον και οι περισσότεροι από τους αρχικούς πελάτες της δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή και η Κληματαριά , στην αρχή του καλοκαιριού του 2015 τερμάτισε τον βίο της, αλλά και πέρασε στην Ιστορία της Ξάνθης, διότι λειτούργησε σε μια χρονική περίοδο ιστορική για την Ελλάδα και την Ξάνθη.
Είχε τελειώσει το 1945 ο Πόλεμος για την Ευρώπη , όχι όμως και για την Ελλάδα, όπου την Γερμανική Κατοχή ακολούθησε ο Εμφύλιος Πόλεμος, που στην πραγματικότητα είχε ήδη αρχίσει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Έτσι το1952, τότε που άνοιξε και η Κληματαριά, είχαν τουλάχιστον σταματήσει και για την Ελλάδα οι μάχες, οι εκτελέσεις και οι συλλήψεις και αναπτερώθηκαν οι προσδοκίες για καλύτερη ζωή και για την Ελλάδα.
Ζήσαμε έκτοτε τη βασιλευόμενη Δημοκρατία, τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, την Προεδρική Δημοκρατία του αείμνηστου βορειοελλαδίτη Προέδρου Κωσταντίνου Καραμανλή, τη λεγόμενη «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου για να φτάσουμε στη σημερινή πενταετή Οικονομική (μόνο ;;) Κρίση, θύμα της οποίας υπήρξε, προφανώς και η Κληματαριά, στο χώρο της οποίας οι ξανθιώτες έζησαν ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα.
Ας ευχηθούμε ότι το κλείσιμο της Κληματαριάς είναι προσωρινό, όπως και η σημερινή δυσάρεστη για την Ξάνθη και τον Ελληνικό Λαό κατάσταση.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2015
Γ.Φ.Α.
Πελάτης από την ημέρα των εγκαινίων της ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑΣ


Δι’ ανταλλαγής δελτίων Τύπου
Μαρκόπουλος και Καραλίδης σε συνέχειες ανταλλαγής απαντήσεων και ανταπαντήσεων μέσω δελτίων Τύπου, ευκαιρίας δοθείσης και αδαπάνως για την τσέπη αμφοτέρων. Τέλος πάντων, σε λόγια να βρίσκονται και οι δύο και η ουσία είναι ότι η χώρα και η Περιφέρεια καίγεται και οι υπεύθυνοι χτενίζονται.
Γνωστή η ιστορία. Όσοι είναι καβάλα στην εξουσία έχουν έπαρση και μιλούν αφ’ ύψηλου. Όταν την χάσουν, βλέπουν καλύτερα. Ίσως να γίνονται και πιο συγκρατημένοι ή ρεαλιστές και να αφήνουν τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις.
Τέλος πάντων, κύριοι Μαρκόπουλε και Καραλίδη σίγουρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι έχουν αρχές και φορούν παντελόνια. Και έχουν και μνήμη…
«Γ.Δ.»


Χωρίς δικαιώματα;
Η Ελλάδα είναι η χώρα που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά των μεταναστών να σπουδάσουν νομικά, ιατρική και παιδαγωγικές σχολές αλλά αφού τελειώσουν, δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να εργαστούν ως δικηγόροι, ως ιατροί και ως δάσκαλοι αφού…δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Παιδιά που πέρασαν σε όλα τα στάδια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που γεννήθηκαν ή (και) μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν λέγεται παράνοια, πώς αλλιώς ονομάζεται;
Niko Ago


Iσονομία και πάταξη της παρανομίας
Στην συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης την Δευτέρα το κύριο θέμα που απασχόλησε ήταν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα στην περιοχή. Στην συζήτηση κλήθηκαν όλα τα Σωματεία Επαγγελματιών, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης. Πέρα από την κοινή παραδοχή ότι αποτελεί μια μάστιγα για τις νόμιμες επιχειρήσεις, που σε αντίθεση με τις παράνομες επιβαρύνονται με διάφορα δυσβάστακτα πλέον φορτία (υψηλή φορολογία, μισθούς, εργοδοτικές εισφορές, ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, επιμελητήρια, τέλη), ακούστηκαν κατά την συνεδρίαση διάφορα περιστατικά που είχε ο κάθε επαγγελματίας να διηγηθεί από τον χώρο του. Το πρόβλημα τεράστιο με τα συνεργεία, που λειτουργούν σε αποθήκες και αυλές σπιτιών, μεγάλο στον χώρο της οικοδομής όπου όλα σχεδόν τα επαγγέλματα (χτίστες, ηλεκτρολόγοι, μπογιατζήδες, υδραυλικοί, μαρμαράδες, μαραγκοί) δρουν ανεπίσημα και παράνομα, αλλά και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παντού. Χαρακτηριστικά δείγματα ‘’παράνοιας’’ στην εφαρμογή των νόμων είναι δύο που ανέφερε η κα Γρηγορίου. Επώνυμη καταγγελία στην Εφορία για παράνομο ξυλέμπορο. Ο υπάλληλος πρέπει να τον ‘’τσακώσει’’ μέχρι τις 3 η ώρα που λειτουργεί η υπηρεσία. Αυτός το γνωρίζει και ξεφορτώνει μετά τις 3. Συνεχιζόμενες παραβάσεις προκαλεί και ο νόμος (Μάιος 2013) που αφορά την έκδοση τιμολογίων. Συλλαμβάνεται φορτηγό με παράνομο εμπόρευμα, σε 3 μέρες εμφανίζει ένα τιμολόγιο και όλα είναι καλά. Όλα για το ‘’καλό’’ του νόμιμου επιχειρηματία.
Χ.Δ.


Ή μας δουλεύουν ή… μας κοροϊδεύουν
Δεν ξέρει πλέον κανείς τι να υποθέσει για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης από τα τόσα που ακούει και διαβάζει καθημερινά. Αλλαγές τοποθετήσεων, διαψεύσεις, εμμονή σε κάποια ζητήματα, υποχώρηση σε άλλα… Στην προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη -αν δεχτεί κανείς ως πραγματικά τα όσα μετέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τα οποία σημείωσε ότι ίσως ειπώθηκαν από τον κ. Τσίπρα στο επικοινωνιακό πλαίσιο της έλλειψης φόβου που θέλει να εκπέμψει- προκύπτει όχι μόνο θέμα διαφορετικής οπτικής και πολιτικής, όχι μόνο θέμα ικανότητας στην διακυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις, αλλά μεγάλο ηθικό θέμα. Γιατί η εκτίμηση για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική με τις διάφορες θεωρίες που διατυπώνονται. Η ωραιοποίηση της επιστροφής στην δραχμή μπορεί να σίγουρα επιδεχθεί αμφισβήτηση, αλλά έχει κάποια επιχειρήματα που προβάλλουν οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Λαπαβίτσας). Αν όμως ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Θεοδωράκη- να υποστηρίξει ότι δεν ανησυχεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός λουκέτου στις τράπεζες, επικαλούμενος το απίστευτο επιχείρημα ότι είναι ελάχιστοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν χρήματα στις τράπεζες, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τότε μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν καμία συναίσθηση του τι διαχειρίζονται, κανένα ενδοιασμό στην επιβολή θυσιών που θεωρούν αναγκαίες. Ας ελπίσουμε να είναι απλά μία μπλόφα, παρότι δεν φαίνεται να είμαστε τόσο καλοί στο πόκερ.
Χ.Δ.


Αλλαγή σκυτάλης στην παράταξη «Κοινωνία Δημοτών»
Παρότι δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την παράταξη «Κοινωνία των Δημοτών» ούτε ο επικεφαλής Χρίστος Πούλιος απαντά στα τηλέφωνα ωστόσο οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές και κάνουν λόγο για αποχώρησή του από την παράταξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποχωρεί επίσης και ο Κρίτων Καλογερής αλλά και ο Τιμούρ ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παραμείνει και ο Τοπ Ισμέτ. Αποχωρεί δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο βασικός κορμός της παράταξης ενώ στις επάλξεις παραμένει σταθερά και αναλαμβάνει όλο το βάρος της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Ξυνίδης όπως άλλωστε είχε προαποφασιστεί από την πρώτη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι ο Χρίστος Πούλιος έδειχνε τελευταία τουλάχιστον με τη στάση του και τις παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν το έχει σκοπό να φύγει ωστόσο φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να το κάνει. Φυσικά στο δημοτικό συμβούλιο μπαίνουν οι αναπληρωματικοί. Έτσι ο Μανώλης Φανουράκης στην θέση του Πούλιου ο Ηλίας Βασιλούδης στη θέση του Καλογερή και αν φύγει και ακόμη ένας μπαίνει στο δημοτικό συμβούλιο και ο Γιώργος Μυλωνάς. Αλλαγή σκυτάλης δηλαδή…
Επικεφαλής θα είναι ο Θ. Ξυνίδης ο οποίος θα εξαντλήσει τη θητεία αλλά δεν θα είναι ξανά υποψήφιος όπως έχει πει. Εξελίξεις λοιπόν στην μείζονα αντιπολίτευση. Θα’ χει ενδιαφέρον να δούμε τον κ. Φανουράκη να κοντράρεται με τον κ. Τσέπελη ή με τον δήμαρχο, τους παλαιούς του συνοδοιπόρους…
Μ.Ξ.


Σφοδρή χαλαζόπτωση στα χωριά του Δήμου Αβδήρων
Μεγάλες καταστροφές έπαθαν τα καπνά, τα καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες στα χωριά Σούνιο, Άκαρπο , Σέλερο του δήμου Αβδήρων από το σφοδρό χαλάζι που έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης. Άμεσα έσπευσε επί τόπου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες από την Διεύθυνση Γεωργίας για να δει τις ζημιές. Ειδοποίησε επίσης τον ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και την Παρασκευή θα έρθουν εκτιμητές για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, που ιδιαίτερα στα καπνά είναι πολύ μεγάλες.
Είδες ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης; Πανταχού παρών και στα καλά και στα κακά που αφορούν το νομό μας! Την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι μαλώνουν με τους πρώην για το ποιος είχε πιο αναπαυτική καρέκλα και πόσα έδινε ο ένας ή ο άλλος για τους καφέδες!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …