Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κλειστά τα δύο Αμφιθέατρα της Ξάνθης καθώς δεν έχουν άδειες

Κλειστά τα δύο Αμφιθέατρα της Ξάνθης καθώς δεν έχουν άδειες

0
ypaithrio amfitheatro

Δεν παραχωρούνται για εκδηλώσεις, αφού συμπλήρωσαν τον μέγιστο αριθμό παραστάσεων

Αναμένεται στατική μελέτη για το στεγασμένο και ενεργητική πυρασφάλεια για το υπαίθριο

Το θέμα της έλλειψης άδειας λειτουργίας για το Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης απασχόλησε πέρυσι την απελθούσα δημοτική αρχή. Το ζήτημα προέκυψε από τις αρχές του 2014 και την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους Δήμους, καθώς, μετά από δυστύχημα σε Λούνα Παρκ της Αττικής, η κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου και ενεργοποίησε τους μηχανισμούς, κυρίως σε ότι αφορά στις παιδικές χαρές και στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Χωρίς άδεια το υπαίθριο και το ‘’κλειστό’’ Αμφιθέατρο Ξάνθης

Ως γνωστόν, τα Δημοτικά Αμφιθέατρα, τόσο το στεγασμένο, όσο και το υπαίθριο, παραχωρούνται αντί αντιτίμου από τον δήμο Ξάνθης σε πολιτιστικούς συλλόγους, χορωδίες, σχολεία, διάφορους κοινωνικούς φορείς, αλλά και εταιρείες θεαμάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Στο «Ε» απευθύνθηκαν συνδημότες μας, οι οποίοι αιτήθηκαν τον χώρο του Αμφιθεάτρου και με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει απόφαση για την μη παραχώρηση του μοναδικού Αμφιθεάτρου της πόλης που προσφέρεται για τις ανωτέρω εκδηλώσεις. Θέλοντας να εξακριβώσουμε τι ισχύει και πού οφείλεται η άρνηση παραχώρησης, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, Αντιδήμαρχο κ. Πασχάλη Λύρατζη. Όπως μας ανέφερε ο κ. Λύρατζης, το Κέντρο Πολιτισμού δεν είναι το αρμόδιο όργανο για την διαχείριση των δύο Αμφιθεάτρων, καθώς εκκρεμεί το θέμα της αδειοδότησης για την λειτουργία τους. «Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Για τον λόγο αυτό μας παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Τσέπελη, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Μόνο 40 παραστάσεις τον χρόνο με κοινό άνω των 50 ατόμων

Το πρόβλημα που είχε προκύψει πέρυσι με το υπαίθριο Αμφιθέατρο αφορούσε το πιστοποιητικό ενεργητικής πυρασφάλειας του χώρου. Σε μια απόπειρα του δήμου Ξάνθης να υπερπηδήσει το εμπόδιο, ώστε να μην ακυρωθούν οι παραστάσεις, είχε εκχωρηθεί η χρήση στο Κέντρο Πολιτισμού, στην προσπάθεια εναρμόνισης με την νέα νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε το δικαίωμα συγκεκριμένου αριθμού παραστάσεων, που ορίζεται σε περίπου 40 παραστάσεις κατ’ έτος με αριθμό θεατών άνω των 50 ατόμων. Λόγω της πληθώρας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, ο αριθμός των 40 παραστάσεων συμπληρώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η προσωρινή μη εκχώρηση του αμφιθεάτρου.

Μ. Τσέπελης: «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης»

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης, κ. Μ. Τσέπελης, μας ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των δύο αμφιθεάτρων. «Το Δημοτικό Αμφιθέατρο χρειαζόταν μία στατική μελέτη, η οποία ολοκληρώνεται και θα κατατεθεί άμεσα, ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό την άδεια απρόσκοπτης λειτουργίας του χώρου για όλους τους συνδημότες μας», δήλωσε ο ίδιος, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ακύρωση μελλοντικών παραστάσεων, ζητώντας ταυτόχρονα την κατανόηση των δημοτών. Εφόσον δεν γίνεται κάποια κίνηση για την αξιοποίηση του κλειστού γηπέδου «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώστε να μπορεί να φιλοξενεί κάποιες εκδηλώσεις, τουλάχιστον συναυλιακού χαρακτήρα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η νομιμοποίηση των δύο αμφιθεάτρων, των μοναδικών χώρων στην Ξάνθη για εκδηλώσεις με μεγάλο κοινό.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…