Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής: ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει στην Ξάνθη

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής: ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει στην Ξάνθη

0
sinavlia mitropoleos

Ένα εορταστικό τριήμερο που πλημμύρισε την πόλη με κάθε λογής μουσικές

Μιχάλης Τσέπελης: «Η Ξάνθη είναι μουσική πόλη και το αποδεικνύει συνεχώς»

Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.

Η Ξάνθη ‘’κομμάτι’’ της Ευρώπης και φέτος

Οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής είχαν πανελλαδικό χαρακτήρα με την συμμετοχή 35 πόλεων και την συμπλήρωση 30 χρόνων του θεσμού στην Ελλάδα. Η Ξάνθη δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Βάτραχοι» να είναι ο βασικός διοργανωτής για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή της Rockmadness και του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης. Σε 17 σημεία της πόλης είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το τριήμερο 19-21 Ιουνίου περισσότερα από 40 μουσικά σχήματα από την Ξάνθη, την Καβάλα, την Δράμα, την Χρυσούπολη, την Κομοτηνή και την Θεσσαλονίκη και πολλούς χορευτές και Dj’s. Παρά τα εμπόδια που προέβαλε ο άστατος καιρός, το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για ακόμη μια χρονιά, με ένα εντυπωσιακό μουσικό θέαμα διάσπαρτο μέσα στην πόλη, που έχει πλέον καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες και μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα. «Είχαμε δηλώσεις συμμετοχής από Λήμνο, Ναύπλιο, Αθήνα, Καστοριά, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα, γι’ αυτό περιοριστήκαμε σε σχήματα της περιοχής, που ψάχνουν το ‘’βήμα’’ για να παρουσιάσουν την δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των διοργανωτών και πρόεδρος των ‘’Βατράχων’’, Μιχάλης Τσέπελης. Τα ακούσματα φέτος ήταν εμπλουτισμένα, ώστε να ευχαριστήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς: Balkan, rock, hip hop, swing, rock n roll, έντεχνα, ελαφρολαϊκά, metal, Latin, παραδοσιακά, hard rock, dubstep, dancehall κ.ά. από μικρούς, πρωτοεμφανιζόμενους ή και καταξιωμένους μουσικούς.

Μ. Τσέπελης: «Ο εθελοντισμός βοηθάει να γίνουν τα καλά… καλύτερα»

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές, αλλά και τους περισσότερους από 30 εθελοντές που φρόντισαν ώστε όλα να ‘’κυλήσουν’’ με τον καλύτερο τρόπο για μουσικούς και κοινό. Με χαμηλό προϋπολογισμό που προέκυψε κυρίως από χορηγίες τοπικών επαγγελματιών, του Σωματείου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την βοήθεια και παρουσία των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, που ευτυχώς δεν χρειάστηκαν, την συμμετοχή, για πρώτη φορά, των Προσκόπων, που είχαν την ιδέα για τις εκδηλώσεις το πρωί του Σαββάτου, αλλά και των χορευτών του ΧΟΞ, επιχειρείται ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. «Στόχος μας να συμμετέχουν και άλλοι φορείς και σύλλογοι στην προσπάθεια, γιατί αφορά την προβολή της πόλης μας, που έχει πλέον την ταυτότητα της ‘’μουσικής πόλης’’», δήλωσε ο Μ. Τσέπελης, που χθες το απόγευμα βρέθηκε με την ομάδα των εθελοντών για να καθαρίσουν όλη την πόλη από τις αφίσες που αναρτήθηκαν τις μέρες αυτές. Έμπρακτα παραδείγματα από νέα παιδιά με διάθεση και όραμα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…