Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Παρέμβαση για το τελωνείο Ξάνθης από Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδη

Παρέμβαση για το τελωνείο Ξάνθης από Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδη

0
teloneio xanthis

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών ζητούν μέτρα για την υποστελέχωση των τελωνειακών υπηρεσιών της περιοχής

Αίτημα για μόνιμα μηχανογραφημένα κλιμάκια της Τελωνειακής αρχής στον σταθμό του Αγ. Κωνσταντίνου και το λιμάνι των Αβδήρων

Κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Στάθης Γιαννακίδης αναφορικά με τις δυσκολίες λειτουργίας στο Τελωνείο Ξάνθης, κύρια λόγω της υποστελέχωσης. Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν την επικερδή για την Πολιτεία ενασχόληση των τελωνειακών υπαλλήλων της Ξάνθης, εξαιτίας του είδους των τελωνιζόμενων προϊόντων στην περιοχή και την αδυναμία τους να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού του προσωπικού. Ακόμη, ζητούν μόνιμα μηχανογραφημένα κλιμάκια της Τελωνειακής αρχής στον σταθμό του Αγ. Κωνσταντίνου και το λιμάνι των Αβδήρων.

Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές αναφέρουν: «σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2014, τα συνολικά έσοδα των τελωνείων της χώρας ανήλθαν σε 11,8 δις Ευρώ. Πέρα από την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, τα τελωνεία διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ενώ μέσα από τον έλεγχο των εισαγωγών και εξαγωγών συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας από την παράνομη διακίνηση απαγορευμένων και επικίνδυνων προϊόντων καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η γεωγραφική θέση του Νομού Ξάνθης, καθώς και η αυξημένη εμπορική δραστηριότητα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη για αποτελεσματική λειτουργία του Τελωνείου Ξάνθης. Παρόλη όμως τη στρατηγική του σημασία, το τελωνείο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης προσωπικού.

Το τελωνείο Ξάνθης είναι υπεύθυνο για μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς στην αρμοδιότητα του υπάγεται η φορολογική αποθήκη της ΕΛΙΝΟΙΛ (πετρελαιοειδή), οι αποθήκες αποταμίευσης της ΣΕΚΕ (καπνά) και της SUNLIGHT (μπαταρίες), όπως επίσης και ο έλεγχος του χώρου παραγωγής της ΣΕΚΑΠ (καπνά). Το γεγονός ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) που επιβάλλεται πάνω σε ενεργειακά προϊόντα, καπνικά και αλκοολούχα, αντιστοιχεί στο 59% των συνολικών εσόδων που αποφέρουν τα τελωνεία στα κρατικά ταμεία (Στοιχεία ΓΓΔΕ 2014), καταδεικνύει εμφατικά την ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω τελωνείου. Επιπλέον, και στα πλαίσια του σχεδιασμού για την πάταξη του λαθρεμπορίου με τις γειτονικές χώρες, το τελωνείο Ξάνθης διεκπεραιώνει έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ελέγχων, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της απώλειας εσόδων από μη καταβληθέντες δασμούς και φόρους. Τέλος, σημειώνεται πως το τελωνείο έχει να διαχειριστεί ιδιαίτερα μεγάλο όγκο παραστατικών με απαλλαγή Φ.Π.Α., γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για επιπλέον ελέγχους, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, οι υπάλληλοι του τελωνείου Ξάνθης καλούνται σε ημερήσια βάση να διεκπεραιώσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό αλλά και ιδιαίτερα αυξημένο σε φόρτο έργο που περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών εισαγωγής, εξαγωγής, διαμετακόμισης και ελέγχου, όλες τις διαδικασίες στο δικαστικό τμήμα, την είσπραξη του Ε.Φ.Κ. από τον τελωνισμό πετρελαιοειδών, όπως και μια σειρά από άλλες εργασίες, υπερβαίνοντας καθημερινά εαυτόν, καθώς το απασχολούμενο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα δε με αναφορές των εργαζόμενων, τα άνωθι περιγραφόμενα καλούνται να φέρουν σε πέρας συνήθως δύο με τρία άτομα, γεγονός που δυσχεραίνει σε υπερθετικό βαθμό τη δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού ελέγχου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εφαρμογή των οριζόμενων από τον Εθνικό και Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η κατάσταση δυσχεραίνεται περαιτέρω από την ανάγκη για εξωτερικές βάρδιες, και άρα την αναγκαστική απουσία προσωπικού από το Τελωνείο, ενώ σημειώνεται πως εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων εγκαταστάσεων στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ελεγκτικές εργασίες να αρχίζουν και να ολοκληρώνονται στο δρόμο.

Τέλος, σημειώνεται πως οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του τελωνείου σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για συγχώνευση των τελωνείων Ξάνθης, Δράμας με αυτό της Καβάλας και περαιτέρω υποστελέχωση τους. Αντίθετα είναι ζητούμενο για το ελληνικό κράτος να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του δημοσίου, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και μόνιμη μηχανογραφημένη παρουσίας της τελωνειακής αρχής στον σταθμό του Αγ. Κωνσταντίνου στην Ορεινή Ξάνθη και το λιμάνι των Αβδήρων .

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί δυνατή από τους εργαζόμενους η πιστή εφαρμογή των οριζόμενων από τον Εθνικό και Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του τελωνείου Ξάνθης;

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθούν μόνιμα μηχανογραφημένα κλιμάκια της Τελωνειακής αρχής στον σταθμό του Αγ. Κωνσταντίνου και το λιμάνι των Αβδήρων;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…