Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα άγρια άλογα του Νέστου αντικείμενο μελέτης

Τα άγρια άλογα του Νέστου αντικείμενο μελέτης

0
aloga thrakis

Σε άτυπη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα τη διαχείρισης τους – Αποφασίστηκε να γίνει μελέτη – Στα τραπέζι και η τοποθέτηση ηλεκτροφόρου πλέγματος

40 άλογα καταστρέφουν 500 στρέμματα καλλιεργειών. Δημιουργούν κινδύνους για τροχαία ατυχήματα

Τα άγρια άλογα του Νέστου και η διαχείρισή τους ήταν το θεματικό αντικείμενο της άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου το μεσημέρι στο Δημαρχείο Σταυρούπολης. Παρόντες, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφερης, αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι από το Δασαρχείο Ξάνθης και Σταυρούπολης, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Γεωργίας. Όπως είναι γνωστό το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα του αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Κομνηνών εξαιτίας των καταστροφών που υφίστανται οι καλλιέργειες τους, κύριος λόγος που έχουν διαπραχθεί πολλές εγκληματικές ενέργειες εναντίον των αλόγων που παραμένουν ανεξιχνίαστες! Έρχεται όμως στο προσκήνιο και τίθεται ως θέμα συζήτησης εξαιτίας μιας άλλης αντίστοιχης εγκληματικής ενέργειας με τα άγρια άλογα της Κορινθίας που ήρθε πρόσφατα στο φως.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα άγια άλογα του Νέστου

Το θέμα συζητήθηκε ευρέως και διεξοδικά. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των αλόγων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Νέστου είναι περίπου 200 – 300. Απ’ αυτά ένας αριθμός περίπου 40 αλόγων κατεβαίνουν από το βουνό και καταστρέφουν τις καλλιέργειες των κατοίκων συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων. Επίσης οι «επιδρομές» των αλόγων δημιουργούν κινδύνους και στους οδηγούς καθώς τα άλογα διασχίζουν την διασταύρωση της Εθνικής Οδού – Κομνηνών – Λιβερών. Ωστόσο επιβάλλεται η προστασία τους καθώς αποτελούν προστατευόμενο είδος που μπορεί με την κατάλληλη διαχείριση να μεταβληθεί και σε τουριστικό και να δημιουργηθεί ένας πόλος επισκεψιμοτητας στην περιοχή, ένα είδος πάρκου όπου οι επισκέπτες θα παρατηρούν την άγρια πανίδα.

Μελέτη για τα άγρια άλογα

Επί αυτών των προβλημάτων ακούστηκαν διάφορες προτάσεις επίλυσης. Αρχικά σ’ ότι αφορά του αγρότες συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο δήμος να προσλάβει φύλακες που θα εμποδίζουν την πρόσβαση τους στις καλλιέργειες και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν δοκιμαστικά ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης που θα τα εμποδίζουν να πλησιάσουν χωρίς όμως να δημιουργούν κινδύνους γι αυτά. Επίσης να κατατεθεί αίτημα προς τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Σγουρίδη για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως προβλέπεται για καταστροφές σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους. Για την προστασία των οδηγών μια άμεση ενέργεια είναι να τοποθετηθούν πινακίδες που θα τους ενημερώνουν για τη διάβαση αλόγων. Αυτό όμως που συμπερασματικά αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα – και με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν να γίνει μια μελέτη διαχείρισης των αλόγων. Η μελέτη θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα παράσχουν οι αγρότες και θα αφορούν τη συχνότητα των επισκέψεων και το μέγεθος της ζημιά που προκαλούν στις καλλιέργειές τους. Το ζητούμενο είναι να γίνουν όλες εκείνες οι υποδομές ώστε να τα καταστήσουν ακίνδυνα αλλά και επισκέψιμα. Προτάθηκε ν’ αναλάβει το κόστος της χρηματοδότης η περιφέρεια. Ο κ. Ζαγναφέρης συμφώνησε για την αναγκαιότητα της μελέτης επιφυλάχθηκε όμως για την ανάληψή της προτού διευκρινιστεί το κόστος της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…