Σχόλια 22/05/15

0
arxigos-kratous-web
Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης πάει αποφασισμένος για συμφωνία στη Ρίγα. Αν πήγαινε για ρήξη θα πετούσε με F-16 κι όχι με C130…


Λίγος σεβασμός
Αναγνώστες μας τηλεφώνησαν για να μας ενημερώσουν για σημεία που ενώ έχουν χαρακτηριστεί για τα ΑΜΕΑ καταπατώνται από κάποιους άλλους «έξυπνους» συμπολίτες. Παρκάρουν στις θέσεις τους, κλείνουν τις ράμπες τους και τους δημιουργούν προβλήματα πρόσβασης.
Άραγε θα κατανοήσουμε κάποτε, ως άτομα αλλά και ως κοινωνία ότι σεβασμός στους κανόνες του ΚΟΚ στους πεζούς και τους ανθρώπους με αναπηρία αποτελεί βασικό στοιχείο πολιτισμού;
«Ε»


Ποιος φοβάται τον Ιμάμη;
Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν φοβούνται την ανεξιθρησκεία, ούτε και κατασκευάζουν εχθρούς. Συνεπώς η ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού στην Αθήνα είναι μια φυσική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας.
Είναι αλήθεια ότι όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν απαραβίαστο δικαίωμα (και των Θεών και των ανθρώπων) να ευλαβούνται στη θρησκευτική τους πίστη. Άτυπα, κατά τόπους τζαμιά δεν νοούνται σε μια κανονική χώρα γιατί αυτό αναδεικνύει τις αδυναμίες της.
Η Ελλάδα απεχθάνεται τον φονταμενταλισμό, τους θεομπαίχτες. Είναι μια φυσιολογική χώρα όπου η ανάγκη να θρησκεύεσαι έχει υπέρτατη φιλοσοφική αξία.
Η Ελλάδα καλείται με ορθοφροσύνη ν’ απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που την απασχολεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80: «Θέλει τέμενος;».
Ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα τόσο ασφαλής όσο νιώθω ελεύθερος μέσα στη Χριστιανοσύνη. Ούτε η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω είναι η αλήθεια της θρησκείας μας, ούτε ο ρεβανσισμός. Γιατί να μην ανεγερθεί τέμενος στον Βοτανικό; Η αλήθεια δεν φοβάται το σκοτάδι. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να πιστεύουν και να προσεύχονται αδιαλείπτως.
Γ.Ο.


Νηπενθή
Ο χρόνος κυλά βασανιστικά και λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν διαφαίνεται. Η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε βαθιά ύφεση, οι διεθνείς οργανισμοί δημοσιοποιούν σενάρια προετοιμασίας για τον ελληνικό κίνδυνο και οι πολίτες εξουθενώνονται από την αβελτηρία ανούσιων αντεγκλήσεων. Αν ξεπληρώναμε το χρέος με τηλεοπτικές δηλώσεις, σήμερα δεν θα χρωστούσαμε ούτε ένα ευρώ… Δεν υπάρχει, όμως, ψωμί χωρίς αλεύρι. Ακόμη και παραδοσιακοί φίλοι της Ελλάδας, όπως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ζητά επιτακτικά επιτάχυνση των διαδικασιών για να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup.
Η κυβέρνηση αφυδατώνεται από τα αριστερά της με δηλώσεις για ενδεχόμενη ρήξη, δημοψήφισμα ή εκλογές. Έτσι, αποπροσανατολίζεται η εθνική προσπάθεια, χειμάζεται η οικονομία, ολοφύρονται οι πολίτες. Εμείς ζητούμε συμφωνία όχι ασκήσεις επί επικοινωνιακού χάρτου, υπερβολές και ψευδαισθήσεις, όπως ανέφερε και ο κ. Μητρόπουλος. Τα περιθώρια στενεύουν απειλητικά.
Γ.Ο.


Από την κακοδιαχείριση στην εκποίηση
Η κακοδιαχείριση και τα λάθη του παρελθόντος (πολιτικά και των ίδιων των αγροτών που τα στήριξαν) ήταν το αποτέλεσμα σήμερα ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας των συνεταιρισμών να εκποιείται. Μια περιουσία που ειδικά σήμερα τις δύσκολες εποχές της κρίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη και ενίσχυση της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών χάνεται. Την ίδια ώρα που οι συνεταιρισμοί αποτελούν τα βασικότερα εργαλεία των αγροτών σε όλο τον κόσμο και που σήμερα εξαιτίας και της ιδιαιτερότητας της Θράκης (μικροί κλήροι) θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για μια σοβαρή παραγωγική ανασυγκρότηση, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους θα αλλάξει χρήση.
Γ.Κ.


Πολιτισμός χωρίς σύνορα
Η Οδησσός και το Βελιγράδι τιμούν Κ. Παλαμά και Αλ. Παπαδιαμάντη. Ευχάριστη, απρόσμενη και ευοίωνη είδηση. Τα Παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό και στο Βελιγράδι πραγματοποίησαν χθες αφιερώματα σε δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας. Δύο εστίες πολιτισμού στο εξωτερικό, που με τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αγωνίζονται για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε δύο πόλεις που στο παρελθόν υπήρχε σημαντική ελληνική παρουσία. Απαγγελίες ποιημάτων του Παλαμά στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οδησσού, με την καθηγήτρια Φιλολογίας Βαλεντίνα Σιλάντιεβα να μιλάει για «Το έργο του Κωστή Παλαμά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής παράδοσης». Στο Βελιγράδι από την άλλη έγινε αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με εγκαίνια ψηφιακής έκθεσης αρχειακού υλικού από το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη, βιβλιογραφία, εικαστικές απεικονίσεις κ.ά. και διάλεξη του καθηγητή Miodrag Stojanovic, με θέμα: «Το ηθογραφικό διήγημα του Παπαδιαμάντη», ενώ η μεταφράστρια του Παπαδιαμάντη, Marina Veljkovic, μίλησε με θέμα: «Μαγική πεζογραφία του Παπαδιαμάντη». Δύο άνθρωποι των Γραμμάτων έξω από τον χώρο και τον χρόνο.
Χ.Δ.


Βαρουφάκης VS Κωνσταντοπούλου
Μόνο σαν κόντρα μπορεί να το δει κάποιος για να μην περιπέσει σε απελπισία. Ο υπουργός Οικονομικών και η Πρόεδρος της Βουλής φαίνεται να συναγωνίζονται τον τελευταίο καιρό, ποιος θα ξεπεράσει τον άλλο σε μέγεθος γκάφας και ολισθήματος. Δεν ξέρεις με ποιον να πρωτογελάσεις και με ποιον να κλάψεις ύστερα. Νέα προοδευτικά μέτρα για τον ΦΠΑ από τον Γιάν(ν)η ακυρώνονται σε λίγες ώρες, καταγραφή της συνεδρίασης στο Eurogroup της Ρίγας (όπως δήλωσε ο ίδιος στην NY Times) χθες διαψεύδεται. Με τόσες διαψεύσεις του κ. Βαρουφάκη βέβαια, τι να πιστέψει πλέον κανείς. Οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, ερευνούν τις επιπτώσεις της δήλωσής του σχετικά με την καταγραφή της συνεδρίασης. Είναι δύσκολη η σύγκριση ασφαλώς, γιατί ο ένας παίζει ‘’μπάλα’’ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ η Ζωή (να ‘χουμε) σε τοπικό επίπεδο, προς το παρόν. Προσπαθεί η Υπερπρόεδρος της Βουλής, που αυτοαναγορεύεται υπουργός Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη ή πρόεδρος σε ένα σωρό Επιτροπές, ανάλογα με τις ανάγκες. Γι’ αυτό κατσάδιασε τον κ. Αστυνομικό (Ταξίαρχος σημειωτέον) που δεν άφησε τους διαδηλωτές να μπουν στην Βουλή, παρότι δεν ήθελαν, και να επιδώσουν ψήφισμα, παρότι δεν είχαν. Προβληματική η σχέση και των δύο με τα ΜΜΕ και η υπερβολική έκθεση που επιζητούν τους υπονομεύει περαιτέρω.
Χ.Δ.


Δεν πείθει…
«Ζωή εκτός ορίων», τιτλοφόρησε το Ποτάμι την παρέμβασή του στο θέμα συμπεριφοράς και υπέρβασης του θεσμικού ρόλου της Προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας «Στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου το Ποτάμι συμπονά τον Πρωθυπουργό. Την επιπόλαιη απόφαση να την προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την πληρώνει κάθε μέρα πολύ ακριβά». Υποκρισία εκτός ορίων; Δεν ξέρω, αλλά ας τους θυμίσει κάποιος, πως ο Πρωθυπουργός την πρότεινε και αυτοί ήταν μεταξύ αυτών που την ψήφισαν. Εκτός αν ήθελαν να τιμωρήσουν έτσι τον κ. Τσίπρα, για να μπορούν τώρα να δείχνουν την συμπόνια τους.
Χ.Δ.


Καιρός για μηχανάκι, αλλά…
Συνεχή τα τροχαία ατυχήματα στην πόλη μας και στις γύρω περιοχές, με τα δίκυκλα οχήματα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο καιρός μυρίζει ήδη καλοκαίρι και έχει αυξηθεί, όπως είναι λογικό, η χρήση των μοτοσικλετών από πολλούς οδηγούς. Η ζέστη όμως δεν είναι δικαιολογία για να μην φορούμε κράνος, έστω και στις διαδρομές εντός πόλης. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που γίνονται σε κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, με το κράνος να γίνεται πολλές φορές ρυθμιστής μεταξύ ζωής και θανάτου. Προσοχή, λοιπόν, στους οδηγούς αυτοκινήτων που συχνά δεν υπολογίζουν μηχανάκια και ποδήλατα, αλλά και εντονότερη προσοχή από πλευράς μοτοσικλετιστών, που δεν είναι εκτός ΚΟΚ επειδή έχουν την δυνατότητα να κάνουν ελιγμούς και παρεκβάσεις. Ο νόμος του δρόμου υπάρχει για να διασφαλίζει τις ζωές όλων μας.
Χ.Δ.


«Κληματαριά»: Ένα όνομα μια ιστορία της Ξάνθης
Κλειστό λόγω ανακαίνισης είναι το εστιατόριο «Κληματαριά» Φήμες αναφέρουν ότι κάτι νέο ετοιμάζουν οι ιδιοκτήτες της που θα αλλάξει τόσο την μορφή όσο και το περιεχόμενο του καταστήματος. Δηλαδή θα στραφούν σε άλλο τομέα αναφορικά με το προσφερόμενο είδος αλλά θα παραμείνει υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η «Κληματαριά» είναι μια εμβληματική, ιστορική επιχείρηση και σημείο αναφοράς στην γαστρονομία της πόλης μας. Η «Κληματαριά» έχει γράψει ιστορία καθώς εκεί έφαγαν οι Βασιλείς, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλες προσωπικότητες που σφράγισαν τον αιώνα που πέρασε και θα ήταν μια μεγάλη απώλεια αν έπαυε να λειτουργεί ως εστιατόριο.
Μ.Ξ.


Το «δράμα» του ΠΑΣΟΚ
Αναμφισβήτητα στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που σχεδόν τείνει να εξαφανιστεί δημοσκοπικά από τον χάρτη. Πληρώνει τα μνημόνια και τις επιλογές της ηγεσίας του να συγκυβερνήσει με την ΝΔ. Ακολουθεί την μοίρα όλων εκείνων των κομμάτων που έφεραν το ΔΝΤ και τα σκληρά αντιλαϊκά μνημόνια και δεν θα μπορούσε να’ ταν αλλιώς. Όσοι παραμένουν στο χώρο ευελπιστούν ότι με το συνέδριο και με νέο πρόεδρο θα βγουν από την κρίση και θα αρθρώσουν και πάλι πολιτικό λόγο που θα ακουστεί γιατί αυτή τη στιγμή μόνο απαξίωση εισπράττουν. Αυτό όμως μόνο με ένα νέο πρόσωπο θα μπορέσουν να τα καταφέρουν. Οι παλιοί έκαναν τον κύκλο τους ας παραδώσουν το κόμμα στους νέους. Ας το ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν γιατί είναι ένας χώρος δημοκρατικός με κοινωνικές ευαισθησίες …άλλο αν στην πορεία έχασε τον προσανατολισμό του και παρέκλινε ιδεολογικά…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…