Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζεται ο φόρτος εργασίας για τις αιτήσεις… Ανθρωπιστικής Κρίσης στα ΚΕΠ

Συνεχίζεται ο φόρτος εργασίας για τις αιτήσεις… Ανθρωπιστικής Κρίσης στα ΚΕΠ

0
kep xanthi

Οι ελλείψεις δικαιολογητικών, καθώς και η ελλιπής γνώση της ελληνικής γλώσσας δημιουργούν δυσκολίες και καθυστερήσεις

Μέχρι τις 20 Μαΐου οι αιτήσεις. Άλλες δύο αρμοδιότητες εντάσσονται στη δραστηριότητα των ΚΕΠ. Ηλεκτρονικό ΚΕΠ και συνεργασία με τα Επιμελητήρια εξετάζει το υπουργείο

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα ΚΕΠ στέλνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα κάνοντας λόγο για αθρόα ένταξη διαδικασιών που έχει φέρει τον θεσμό στα όριά του.

Αφορμή για την αντίδραση των εργαζομένων στα ΚΕΠ αποτέλεσε η ένταξη δύο νέων διαδικασιών που αφορούν το επίδομα σίτισης που αφορά 200.000 πολίτες και την έκδοση βιβλιαρίων υγείας για 2 εκατ. ανασφάλιστους περίπου.

Πολύς κόσμος, αλλά λίγα προβλήματα στα ΚΕΠ της Ξάνθης

Η έντονη δραστηριότητα στα ΚΕΠ της Ξάνθης, αλλά και όλης της χώρας το τελευταίο διάστημα γίνεται φανερό με το Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αφορά σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Καθημερινά, συνεχίζει να συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός πολιτών στα ΚΕΠ, με τους υπαλλήλους να βάζουν τα δυνατά τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν το σύνολο των πολιτών. Γίνεται προσπάθεια η επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής και άλλα διαδικαστικά θέματα να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς οι πολίτες να περιμένουν την υποβολή αιτήσεων που διαρκούν περισσότερη ώρα. Γενικά στα ΚΕΠ της Ξάνθης δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν και, όπως παραδέχονται εργαζόμενοι των ΚΕΠ, οι μεγαλύτερες δυσκολίες συναντώνται με άτομα που δε γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα ή έχουν ελλιπή δικαιολογητικά ή δεν έχουν ενημέρωση για τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 20 Μαΐου θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν αιτήσεις για τις παροχές που προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω των ΚΕΠ. Οι παροχές, οι οποίες θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια, αφορούν τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση στέγασης, καθώς και την έκδοση βιβλιαρίων για τους ανασφάλιστους.

Αύξηση εργασιών στα ΚΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο το 2014 υπήρξε αύξηση των εργασιών στα ΚΕΠ σε σχέση με το 2013 κατά 56,7% καθώς το 2013 διεκπεραιώθηκαν 1.116.148 υποθέσεις και το 2014 ολοκληρώθηκαν 1.748.737 εργασίες πολιτών. Γεωμετρική αύξηση αναμένεται να έχουν οι εργασίες των ΚΕΠ το 2015 και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ένταξης νέων διαδικασιών όπως είναι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Σε ΚΕΠ της χώρας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, αν και οπωσδήποτε έχει ανακουφίσει η κατάργηση της επικύρωσης δημόσιων εγγράφων.

Αναμορφώσεις στα σχέδια του υπουργείου

Ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, όπου συζητούν την αποκέντρωση διαδικασιών που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα. Ενδέχεται ένα μέρος των διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα να μεταφερθούν στα Επιμελητήρια, όπου θα εξυπηρετούνται αυθημερόν οι ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να επισπευσθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ακόμη, προωθείται το νέο ‘’ηλεκτρονικό’’ ΚΕΠ, όπου οι πολίτες θα μπορούν από το σπίτι τους να συναλλάσσονται με τη διοίκηση, και για καλύτερη διευκόλυνσή τους αλλά και για να ελαφρυνθούν τα ΚΕΠ από έναν μεγάλο όγκο δουλειάς».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…