Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκλογικός… πυρετός στα φοιτητικά έδρανα του ΔΠΘ για αύριο

Εκλογικός… πυρετός στα φοιτητικά έδρανα του ΔΠΘ για αύριο

0
dpth-pano

Στην τελική ευθεία οι φοιτητικές παρατάξεις με στοίχημα την μείωση της αποχής

‘’Παρατράγουδα’’ με διαγραφή εκπροσώπων παρατάξεων από τον Φοιτητικό Σύλλογο

Οι φοιτητικές εκλογές 2015 αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού διεξάγονται σε ένα αλλαγμένο πολιτικό σκηνικό. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από εκείνη της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑνΕλ.

Εν αναμονή αλλαγών στους συσχετισμούς δυνάμεων στο ΔΠΘ

Η ανάδειξη της Πανσπουδαστικής Κίνησης ως δεύτερης δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν η είδηση των περσινών φοιτητικών εκλογών και όχι η επανάληψη της νίκης της παράταξης που πρόσκειται στην ΝΔ. Η κομμουνιστική νεολαία κέρδισε την εμπιστοσύνη των φοιτητών σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά στον πολιτικό χάρτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αυτός δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα. Το 2014 οι κάλπες στο ΔΠΘ ανέδειξαν πρώτη φοιτητική δύναμη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεύτερη την ΠΑΣΠ και τρίτη την Πανσπουδαστική. Ειδικότερα, η ΔΑΠ αναδείχθηκε πρώτη σε όλα τα τμήματα του ΔΠΘ, εκτός από αυτά του ΤΕΦΑΑ, Κοινωνικής Διοίκησης, Ελληνικής Φιλολογίας και την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης. Αυτά, βέβαια, συνέβησαν πέρσι, με το κεντρικό πολιτικό τοπίο να είναι εντελώς διαφορετικό. Ένα χρόνο μετά, οι φοιτητές επιστρέφουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους νέους τους εκπροσώπους. Οι κάλπες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στήνονται αύριο, Τετάρτη 13 Μαΐου, αλλά για πρώτη φορά με αριστερή κυβέρνηση, και αυτό είναι κάτι που από μόνο του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή των εκλογών

Στις φοιτητικές εκλογές, που διεξάγονται με ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων, οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών, που δικαιούνται να ψηφίσουν, παραδίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων στην εφορευτική επιτροπή, το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα όσον αφορά την διαδικασία στην Πολυτεχνική της Ξάνθης, ενώ αντίθετα το ΑΠ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για πιθανή μη διεξαγωγή των εκλογών αύριο, αφού συνεχίζεται η κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης και δεν μπορούν να παραδοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι για αρκετά Τμήματα. Μοναδική αρνητική εξέλιξη για την Πολυτεχνική Σχολή είναι η φημολογούμενη διαγραφή εκπροσώπων παρατάξεων από τον Φοιτητικό Σύλλογο, που συνεπάγεται και την αδυναμία συμμετοχής στις εκλογές, λόγω της διαρροής λίστας με ονόματα αποφοίτων.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Η φιλελεύθερη παράταξη του Πολυτεχνείου

Πρόσφατη συνάντηση του τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας και Πολεοδομίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με φοιτητές- μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδειξε την σπουδαιότητα που αποδίδουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην φοιτητική παράταξη, την δύναμη της οποίας έχει αναγνωρίσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στοχεύει, ασφαλώς, και φέτος στην πρωτιά, τόσο στην Θράκη, όσο και σε όλη την Ελλάδα, παρά την συντριβή του κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της παράταξης στην Ξάνθη, Νίκος Ντούλος, δήλωσε ότι η ΔΑΠ βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον φοιτητή, προσπαθώντας να επιλύει τα καθημερινά του προβλήματα, μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια. Τόνισε, επίσης, ότι είναι η φιλελεύθερη παράταξη του Πανεπιστημίου, και βασική της θέση είναι ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό, μακριά από καταλήψεις και κάθε είδους καταστάσεις που μπορούν να το βλάψουν, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι εκπρόσωποι της παράταξης δεν φαίνονται να πτοούνται από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως εξηγούν, και στις περσινές εκλογές υπήρχε ήδη ισχυρό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΕΝ: Είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε ελπίδα στην νέα κυβέρνηση

Οι εκπρόσωποι της Αριστερής Ενότητας, η παράταξη των οποίων σημείωσε άνοδο στις περσινές φοιτητικές εκλογές, στοιχούμενοι στην φιλοσοφία του κόμματος που εκπροσωπούν, δεν θέλησαν να κάνουν μεμονωμένες δηλώσεις, τόνισαν όμως από κοινού ότι οι φετινές εκλογές έχουν έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και μια σημαντική αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρούν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία η νέα συγκυρία που παρουσιάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά παρόλα αυτά δηλώνουν ότι είναι οι μόνοι που βλέπουν με ελπίδα το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε. Σκοπός τους η δημιουργική ενεργοποίηση των φοιτητών για υποβολή προτάσεων, τώρα που η κυβέρνηση τείνει ευήκοα ώτα, και η εγκατάλειψη της πρακτικής αποχής των προηγούμενων ετών.

ΠΑΣΠ: Είμαστε η Αριστερά της λογικής και της ευθύνης

Πέρσι ήταν η δεύτερη δύναμη στο ΔΠΘ και πρώτη στην Πολυτεχνική της Ξάνθης, στην οποία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την ΠΑΣΠ, με τα πράγματα να μοιάζουν πιο δύσκολα φέτος μετά την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την οριακή είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή. Η Πολυτεχνική, βέβαια, θεωρείται από τα προπύργια της παράταξης στο ΔΠΘ και το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν οι φοιτητές θα συνεχίζουν να την στηρίζουν. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ, Στέλιος Μπέλεσης, σημειώνει ότι η ΠΑΣΠ ήταν και παραμένει μία σοβαρή δύναμη μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο, επιλέγουν για ακόμη μία χρονιά να δώσουν την μάχη. Παρά τα οργανωτικά προβλήματα η εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ θεωρούν ότι θα εκφράσουν τους νέους που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. «Η ΠΑΣΠ είναι η Αριστερά της λογικής, η Αριστερά της ευθύνης, η Αριστερά που θέλει να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά πλαίσια» δήλωσε ο πρόεδρος της παράταξης.

ΠΚΣ: Δυναμώνουμε τους φοιτητικούς συλλόγους για να αντιστέκονται

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) είναι το ψηφοδέλτιο που ‘’κατέβασε’’ και φέτος η κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας στα τμήματα του ΔΠΘ. «Κάνουμε μία προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα, κάτι που περνάει μέσα από τις εκλογές, αλλά και τον αγώνα που δίνουμε για την οργάνωση του κινήματος στον δρόμο, στα αμφιθέατρα, κάτι που άλλοι είναι ξεκάθαρο πως δε θέλουν», δήλωσαν στελέχη της παράταξης. Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι τα τεράστια εμπόδια στις σπουδές και την ζωή των νέων παραμένουν, γι’ αυτό ζητά από τους φοιτητές να δυναμώσουν τις αντιστάσεις απέναντί τους, προτρέποντάς τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΕΑΑΚ: Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

Γιατί αξίζει να στηρίξει εκλογικά ένας φοιτητής την ΕΑΑΚ; «Γιατί είναι η δύναμη που δίνει όλες τις μάχες από τα συνδικαλιστικά φοιτητικά ζητήματα μέχρι τα κεντρικά πολιτικά, που φέρνει αυτές τις συζητήσεις μέσα στις σχολές». Αυτό είναι το ‘’δυνατό χαρτί’’ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, που είδε το ποσοστό της στην Πολυτεχνική να μειώνονται πέρυσι, αλλά ελπίζει σε κάτι καλύτερο φέτος, λόγω της συνέπειάς της στους αγώνες των φοιτητών. «Συνδέουμε τις πιο μικρές μάχες με τα συνολικά ζητήματα. Ένα σύνθημα που καθόρισε την στάση μας είναι ‘’Η κυβέρνηση άλλαξε, οι ανάγκες μας όχι’’», τονίζουν στελέχη της φοιτητικής παράταξης που δεν μένει μόνο στα προβλήματα της καθημερινότητας των φοιτητών, αλλά έχει έντονο πολιτικοποιημένο λόγο.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που θα ‘’βγάλει’’ η κάλπη για τους εκπροσώπους των φοιτητών.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…