Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης: 40 χρόνια ‘’Αγάπης’’

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης: 40 χρόνια ‘’Αγάπης’’

0
aimodotes-spitaki

Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις 8-10 Μαΐου για την Γιορτή Αιμοδότη

Γ. Παπαχρόνης: «Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όσων προσέφεραν και όσων ακόμη προσφέρουν στον συνάνθρωπο»

Είναι γνωστό ανά το πανελλήνιο πλέον ότι οι ξανθιώτες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς στην πόλη μας δραστηριοποιείται και πρωτοστατεί στον τομέα του εθελοντισμού, τα τελευταία 40 χρόνια, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη». Είναι ο πρώτος εθελοντικός αιμοδοτικός σύλλογος που ιδρύθηκε στη χώρα, με καταστατικό επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο το 1975, όταν ακόμη ίσχυε η εμπορία του αίματος από διάφορες ιδιωτικές τράπεζες αίματος. Διόλου τυχαίο ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1979, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, απαγορεύτηκε διά νόμου η αγοραπωλησία αίματος και παραγώγων του. Ο σύλλογος της Ξάνθης είναι επίσης, από το 2003, ο πρώτος σε προσφορά αίματος σε ολόκληρη τη χώρα, βάσει των στοιχείων που τηρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), αφού τα μέλη του προσφέρουν ετησίως περίπου 6.000 φιάλες αίματος, ενώ από τις αρχές του 2010 προσφέρουν και αιμοπετάλια σε όποιον τα έχει ανάγκη.

Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην Γιορτή Αιμοδότη

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης ‘’Η Αγάπη’’, Γιάννης Παπαχρόνης, «έχουμε οργανώσει ένα τριήμερο ποικίλων εορταστικών εκδηλώσεων για την ‘’Γιορτή Αιμοδότη 2015’’, που θα πραγματοποιηθούν από τις 8 Μαΐου έως τις 10 Μαΐου, για να τιμήσουμε τα 40 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ξάνθη. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Ξάνθης και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Α.Μ-Θ., την Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον δήμο Αβδήρων και το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Επιπρόσθετα, οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να τιμήσουμε όλους αυτούς που πρόσφεραν εθελοντικά όλα αυτά τα 40 χρόνια και προσφέρουν αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, αλλά και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Ξανθιωτών για τις δυνατότητες, τις δράσεις και την προσφορά του Συλλόγου ‘’Η Αγάπη’’».

Βραβεύσεις εθελοντών αιμοδοτών 2015

Το ΔΣ του Συλλόγου «Η Αγάπη» ανακοίνωσε τα ονόματα των υπό βράβευση εθελοντών αιμοδοτών-μελών του Συλλόγου με τα μετάλλια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα Ειδικά τιμητικά βραβεία από τον Δήμο Ξάνθης και τα Ειδικά βραβεία και επαίνους του Συλλόγου, στο πλαίσιο της «Εορτής Αιμοδότη 2015». Η εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαΐου στο κοσμικό κέντρο «Κτήμα Πολιτεία» (5ο χιλ. Ξάνθης-Ιάσμου). Στις εκδηλώσεις έχει προσκληθεί να παραστεί και ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι βραβεύσεις θα γίνουν σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, που υπάρχουν από το 1975 και αφορούν αιμοδοσίες που ‘’προσφέρθηκαν’’ στο όνομα του Συλλόγου. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαχρόνης: «δυστυχώς το Γ.Ν. Ξάνθης δεν είχε την δυνατότητα να τηρεί αρχεία για το ίδιο χρονικό διάστημα και έτσι όσοι δώσανε ονομαστικά αίμα δεν συνυπολογίζονται στον αριθμό των αιμοδοσιών βάσει των οποίων θα δοθούν τα βραβεία». Τέλος, έχει καθιερωθεί από τον Μάιο του 2011 να τιμώνται με Ειδικό Έπαινο οι εθελοντές αιμοπεταλιοδότες και οι νεώτεροι αιμοδότες ηλικίας 17-18 ετών που αιμοδότησαν για πρώτη φορά και εντάχθηκαν στην οικογένεια της «ΑΓΑΠΗΣ».

Νεανική συναυλία με τους Koza Mostra

Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία από τις 9:00 το πρωί έως τις 14:00 στην Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, ενώ από τις 10:00 έως την 13:00 το μεσημέρι θα γίνει έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα την Αιμοδοσία, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Σύλλογος, στην προσπάθειά του να ευχαριστήσει τους νέους της περιοχής που αγκάλιασαν με ιδιαίτερη ζέση τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και με την βοήθεια των οποίων η Ξάνθη έχει γίνει αυτάρκης από το προσφερόμενο εθελοντικό αίμα, αλλά και ο πρώτος σύλλογος σε πανελλήνιο επίπεδο σε προσφορά φιαλών αίματος, διοργανώνει μια ξεχωριστή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με το νεανικό συγκρότημα Koza Mostra, το Σάββατο 9 Μαΐου στις 14:00 το μεσημέρι.

Παιδική παράσταση «Η αγάπη λούλουδο»

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης και σε συνδιοργάνωση με το Λύκειον των Ελληνίδων της Ξάνθης, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης διοργανώνεται παιδική μουσικοχορευτική παράσταση την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Τίτλος της παιδικής παράστασης «Η αγάπη λούλουδο», στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 200 παιδιά μέλη του Λυκείου Ελληνίδων. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην γιορτή της μητέρας και στην «Αγάπη» της Ξάνθης. Για την εκδήλωση ο κ. Παπαχρόνης τόνισε ότι «το όλο εγχείρημα τελεί υπό την ηθική και οικονομική ‘’ομπρέλα’’ με τον τίτλο ‘’Η ΑΓΑΠΗ στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες’’. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Είμαστε όλοι Πολίτες’’, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης». Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.

Μνημόσυνο «Αγάπης»

Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων προσφοράς του συλλόγου της «ΑΓΑΠΗΣ», έχει προγραμματιστεί εκδήλωση μνήμης, ένα «Μνημόσυνο ΑΓΑΠΗΣ», στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος», την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 07:30-10:00. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εθελοντών Αιμοδοτών μελών του συλλόγου μας. Η δεξίωση για τους συγγενείς και τους εθελοντές αιμοδότες θα πραγματοποιηθεί στην τραπεζαρία του ιδρύματος.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…