Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κρίση ‘’χτύπησε’’ και την εκπαίδευση των Αστυνομικών

Η κρίση ‘’χτύπησε’’ και την εκπαίδευση των Αστυνομικών

0
astynomia-ekpaidefsi

Καθυστέρηση 8 μηνών στην ετήσια συντηρητική εκπαίδευση λόγω έλλειψης κονδυλίων

Απειλούνται με κατάσχεση του οπλισμού, αν δεν ολοκληρώσουν μέχρι τέλους του 2015

Το θέμα του ‘’παγώματος’’ της ετήσιας συντηρητικής εκπαίδευσης αστυνομικών – ειδικών φρουρών έθιξε τον Απρίλιο, με έγγραφό της προς τους αρμόδιους φορείς, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Με το εν λόγω έγγραφο αιτούνταν την έκδοση σχετικής διαταγής του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την άμεση έναρξη της εκπαίδευσης, κατόπιν του οποίου εξεδόθη η σχετική διαταγή, με χρόνο έναρξης να ορίζεται ο Σεπτέμβριος.

Αντί για Ιανουάριο θα αρχίσουν Σεπτέμβριο… και αν!

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, κ. Πέτρο Χατζηαντωνίου, σχετικά με το θέμα. Όπως μας ενημέρωσε: «Η ετήσια συντηρητική εκπαίδευση των αστυνομικών αφορά όλα τα μέλη του Σώματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και χρόνων υπηρεσίας. Η έναρξη ορίζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Παλιότερα η εκπαίδευση διαρκούσε έως και δύο εβδομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, για να φτάσει πλέον τις τρεις μόνο μέρες. Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης αφορούν αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και οπλοτεχνική, με την τελευταία μέρα να αφιερώνεται στην σκόπευση». Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν όλοι οι αστυνομικοί μίας Διεύθυνσης ταυτόχρονα, γι’ αυτό και οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται περιοδικά μέσα στην χρονιά. Όπως εκτιμά ο κ. Χατζηαντωνίου, «το διάστημα των τεσσάρων μηνών είναι μικρό, για να προλάβουν να εκπαιδευτούν όλοι οι συνάδελφοι μέχρι το τέλος του χρόνου, και δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο».

Η σημασία της συντηρητικής εκπαίδευσης

Την σημασία και την ανάγκη της κατ’ έτος συντηρητικής εκπαίδευσης επισημαίνουν με την ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί της Ροδόπης, αναφέροντας: «Η ορθή και ικανή εκπαίδευση των αστυνομικών, αποτελεί κατά την άποψή μας τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα του φαινομένου της απώλειας της ζωής των συναδέλφων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και διασφαλίζει την ασφάλεια στην εργασία του αστυνομικού, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που υπηρετούμε. Κάθε χρόνο η Ελληνική Αστυνομία θρηνεί την απώλεια συναδέλφων που θυσιάζονται στο βωμό του καθήκοντος, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στις οικογένειές τους. Αποτελεί, λοιπόν, ιερή υποχρέωση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας μας, να διασφαλίζουν απαρέγκλιτα όχι μόνο την παροχή της συντηρητικής μας εκπαίδευσης, ως έως τώρα αυτή έχει, αλλά και την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμισή της, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, ώστε να σταματήσει επιτέλους να μεγαλώνει κάθε χρόνο ο κατάλογος των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών, αλλά και να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών».

Το νομικό κενό

Πέρα από την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, ο κ. Χατζηαντωνίου τόνισε και μία άλλη, εξίσου σημαντική, παράμετρο. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Νόμου 3169/2003, που αφορά την οπλοφορία και κατοχή όπλων από τους αστυνομικούς, ορίζεται στην παράγραφο 4δ ότι ο αστυνομικός υποχρεούται να παραδίδει τον ατομικό του οπλισμό στην Υπηρεσία όταν, μεταξύ άλλων, δεν πιστοποιείται η ικανότητά του στον χειρισμό των όπλων κατά την συντηρητική εκπαίδευση. «Όσοι συνάδελφοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αναγκαστούν να παραδώσουν το όπλο τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαντωνίου.

Έλλειψη κονδυλίων και λύσεις

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση από εκπαιδευτές, χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των αστυνομικών σε άλλες πόλεις. Στην Ξάνθη η εκπαίδευση για την σκοποβολή πραγματοποιείται ακόμη στο σκοπευτήριο της Σχολής Αστυφυλάκων, που βρίσκεται εκτός των εγκαταστάσεων του Κέντρου προσωρινής κράτησης μεταναστών. Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επικαλείται οικονομικούς λόγους για την καθυστέρηση των εκπαιδεύσεων, με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης να σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι, εάν ο λόγος μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης είναι η έλλειψη υλικών, να ξεκινήσει η εκπαίδευση τουλάχιστον στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που υπάρχει αποθεματικό απαραίτητων υλικών (φυσίγγια).

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…