Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV στα Προκάτ του Πολυτεχνείου

Δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV στα Προκάτ του Πολυτεχνείου

0
kiniti monada praksis

Η κινητή μονάδα της PRAKSIS και το EuropeDirect Ξάνθης ενημέρωσαν για το AIDS

Άμεσα ιατρικά αποτελέσματα και κατάρριψη μύθων μέσω αυτής της πρώτης συνεργασίας

Βρέθηκε χθες, Παρασκευή 15 Μαΐου, στην είσοδο του Συγκροτήματος της Πολυτεχνικής Σχολής (Προκάτ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κινητή μονάδα της ανεξάρτητης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ‘’PRAKSIS’’. Κύριος στόχος της PRAKSIS είναι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης, στο πλαίσιο των δράσεων Δημόσιας Υγείας με τίτλο «Πρώτα Ρώτα». Για την επίτευξη αυτού του σκοπού λειτουργεί Κινητές Μονάδες, οι οποίες μετακινούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ενημέρωση και δωρεάν εξέταση για HIV

Στόχος των δράσεων των Κινητών Μονάδων είναι αρχικά η ενημέρωση για τον ιό του HIV (AIDS) και στην συνέχεια η παρότρυνση εξέτασης με έναν γρήγορο, ανώνυμο και δωρεάν τρόπο, χρησιμοποιώντας την μέθοδο των rapid tests (γρήγορα τεστ), με τη χρήση στοματικού υγρού (σάλιο) για τον HIV. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανακοινώσιμο μέσα σε είκοσι λεπτά. Η εξέταση αυτή αφορά όλα τα άτομα που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, που υιοθετούν σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου με συχνή εναλλαγή συντρόφων και φυσικά σε όποιον/α επιθυμεί να εξεταστεί.

Μια πρωτοβουλία του Europe Direct Ξάνθης

Στο παραπάνω πλαίσιο και με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον ιό του HIV, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS υλοποίησε την εν λόγω δράση, η οποία περιλάμβανε δυνατότητα εξέτασης για τον ιό του HIV μέσω της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης και Εξέτασης της PRAKSIS και διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε όσους ήθελαν να συμμετέχουν. Η δράση ξεκίνησε στις 12:00 και διήρκεσε μέχρι και τις 15:00 με συνεχή ροή συμμετοχής. Πολλά νέα παιδιά επισκέφθηκαν την μονάδα, με μοναδική απαίτηση για την διεξαγωγή της εξέτασης να μην έχουν φάει και να μην έχουν καπνίσει μισή ώρα πριν. Όσοι δεν ήταν έτοιμοι, επέστρεφαν μετά την διέλευση της απαραίτητης ώρας και προέβαιναν σε εξέταση, αναμένοντας τα αποτελέσματα.

Μια ιδέα που ήρθε από… την Αγγλία

Την όλη δράση συντόνισε από πλευράς του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης η κα Γεωργία Ιντζέ, η οποία φρόντιζε για την απρόσκοπτη ροή των εξετάσεων, αλλά και την ενημέρωση των φοιτητών που προσέρχονταν στον χώρο διανομής ενημερωτικού υλικού. Όπως ανέφερε η ίδια στο «Ε»: «Όταν σπούδαζα στην Αγγλία, πραγματοποιούνταν πολύ συχνά παρόμοιες δράσεις για δωρεάν εξέταση για τον ιό HIV. Πολλοί βέβαια ήταν αυτοί που προσέρχονταν στις εξετάσεις για την δωρεάν παροχή προφυλακτικών, αλλά εξετάζονταν ταυτόχρονα. Όταν πληροφορήθηκα για την ύπαρξη της PRAKSIS και τις δράσεις που επιτελούσε, ήρθα σε επικοινωνία μαζί τους μέσω του Europe Direct Ξάνθης και τελικά πριν τρεις εβδομάδες κανονίσαμε για την σημερινή δράση στην πόλη μας. Είναι η πρώτη συνεργασία και είμαστε πολύ ευχαριστημένη από την συμμετοχή, ευελπιστώντας και σε μελλοντικές παρόμοιες δράσεις». Το μότο της εκστρατείας είναι «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση», αφού η σωστή ενημέρωση είναι η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση για την αποφυγή οποιασδήποτε δυσάρεστης εξέλιξης. Η δράση συνέπεσε τυχαία με τις πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή της κυβέρνησης για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και μέσω του σάλιου, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει, και συνέβαλε στην κατάρριψη των όποιων ‘’μύθων’’ και παρανοήσεων υπήρχαν γύρω από το θέμα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …