Σχόλια 21/04/15

0
Αν πάμε στο Grexit πως θα λέμε τους εταίρους;
Θωμάς Βουγιουκλής


Τραγικό!
Κατήντησε πλέον δημοσιογραφική ρουτίνα η αναφορά στο δράμα της Μεσογείου, δηλαδή στους πνιγμούς αθώων ανθρώπων που χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Το δράμα πλέον θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Κι αυτό θα γίνει με δύο τρόπους.
Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, Ιράκ, ο εμφύλιος στη Λιβύη και γενικά η περιοχή να πάψει να είναι σε αντιπαράθεση. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει με ευθύνη τόσο των Ευρωπαϊκών κρατών όσο και των ΗΠΑ που έχουν την κύρια ευθύνη για τους πολέμους αυτούς. Εάν δεν σταματήσουν οι μάχες, η φυγή των προσφύγων δεν θα σταματήσει.
Δεύτερο, όλες οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να δράσουν. Ν’ αφήσουν τα λόγια και να ξεκινήσουν πράξεις. Διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι υποκριτικό και ανήθικο όπως τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Ήδη τα θύματα είναι πολλά και εάν δεν ληφθούν μέτρα θα αυξηθούν από δυστυχισμένους που τολμούν να διακινδυνεύσουν για μια καλύτερη ζωή.
«Ε»


Μαλώνουν για την παιδεία
Χρόνια τώρα συνεχίζονται οι κόντρες στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Κι όχι μόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (συνήθως) αλλά κυρίως στην Τριτοβάθμια. Εκεί γίνεται το έλα να δεις και ο μεγάλος τζερτζελές που όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί, ζωή να’ χουμε.
Το όλο πανηγύρι έχει και την εξήγησή του. Ο κάθε υπουργός – τρομάρα του – θέλει να κάνει τη δική του Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Κι αυτό το κάνει κατεδαφίζοντας ό,τι έγινε πριν. Φτου κι απ’ την αρχή και μία από τα ίδια.
Γκρέμισμα (εύκολη υπόθεση, το χτίσιμο είναι δύσκολη) όλων όσων οι προηγούμενοι έφτιαξαν. Ακόμη και με συναίνεση των 2/3 της βουλής. Καμία συγκίνηση. Αρκεί να γίνει το πισωγύρισμα κι όχι να κτισθεί κάτι νέο, συμπληρωματικό που να βελτιώνει το υπάρχον. Αυτή η λεπτομέρεια είναι για τους άλλους λαούς. Όχι για μας…
«Ε»


Μαύρη επέτειος η 21 Απριλίου 1967
Μνήμες θλιβερές για τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967. όταν τότε, με στρατιωτική δικτατορία, καταλύθηκε η Δημοκρατία. Ακριβώς πριν 48 χρόνια.
Οι συνωμότες αξιωματικοί που κατέλυσαν το Σύνταγμα και έβαλαν στο «γύψο» τη χώρα επί επτά χρόνια. Χωρίς ίχνος συναίσθησης ευθύνης για την ενέργειά τους, με την πράξη τους αυτή καθυστέρησαν την χώρα στην αναπτυξιακή και πολιτική της προοπτική.
Δεν είναι του παρόντος από τη θέση αυτή του απλού σχολιασμού να αναφερθούμε σε όσα αρνητικά επισσώρευσε στη χώρα η στρατιωτική δικτατορία. Και μόνο το δράμα της Κύπρου ν’αναλογιστούμε, αρκεί.
-Δυστυχώς, για άλλη μια φορά πληρώθηκε βαρύ τίμημα στον φανατισμό. Δυστυχώς.
«Ε»


Τραπεζοκαθίσματα
Είναι δυνατόν οι δήμοι να ασχολούνται επί μήνες για τα…τραπεζοκαθίσματα εντός δήμου ή των παραλιών όσοι έχουν θάλασσα;
Μεγιστοποιείται ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Αντιθέτως, διαιωνίζεται, μένει στην επικαιρότητα και ταλανίζει επαγγελματίες και δήμο. Προφανώς διότι στο δήμο θέλουν να έχουν «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.
Έτσι, αρκούνται σε λύσεις πρόσκαιρες και εμβαλωματικές. Όμως έτσι δεν προχωράει σοβαρά τίποτε και όλοι συνηθίζουν στο προσωρινό.
-Τι κρίμα αλήθεια! Να σπαταλάνε χρόνο όλοι ενώ υπάρχουν τόσο σοβαρά θέματα.
«Ε»


Με το «4%»;
Ο πρωθυπουργός δεν εξελέγη από το 4% που αποτελούσε τον παραδοσιακό σκληρό πυρήνα του κόμματός του. Η ελληνική κοινωνία είναι απελπισμένη και κουρασμένη από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, αλλά δεν έχει χάσει τη λογική της. Η πλειονότητα των πολιτών δεν υιοθετεί τις απόψεις του «4%» για την Παιδεία, για τα ζητήματα που αφορούν τον νόμο και την τάξη, για την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Τρία πράγματα περίμεναν οι πολίτες: δουλειές, μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ και ένα λιγότερο παλαιοκομματικό στυλ διακυβέρνησης. Μέχρι τώρα βλέπουν την αγορά «παγωμένη» αν όχι διαλυμένη, τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την καταραμένη συνήθεια διορισμού πολιτευτών και «ημετέρων» σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.
Ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη την ανοχή μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών. Αν όμως συνεχίσει να αναφέρεται στη σκληροπυρηνική του πελατεία και ταυτόχρονα δεν πάρει τις αποφάσεις που απαιτούν οι στιγμές για να κλείσει η συμφωνία με τους έξω, θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Δική του απόφαση είναι αν θα συνεχίσει την προσκόλληση σε ακραίους και δραχμικούς κύκλους ή αν θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες και συναινέσεις για να βγει ο τόπος από το τέλμα. Έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά στη λήψη της απόφασης που αφορά το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.


«Η Ώρα του Πολίτη»
Την «Ώρα του Πολίτη, των φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων» καθιέρωσε από τη Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, η Ελληνική Αστυνομία, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νέα αντεγκληματική πολιτική.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε (14) Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα. Συγκεκριμένα, δύο φορές το μήνα, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, θα δέχονται στο γραφείο πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διατυπώνονται και να συζητούνται διάφορα θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις.
Γ.Π.


Να μην μείνουμε στον ενθουσιασμό
Η προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την πρόσκληση από τον Περιφερειάρχη, κ. Παυλίδη, Ρουμάνων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην ΑΜ-Θ είναι επαινετή. 40 και πλέον νέοι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον τουρισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και την γαστρονομία του τόπου. Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση, παρά την κούραση από το γεμάτο πρόγραμμα, ήταν εμφανής, κάτι που αποτυπώθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φιλοξενούμενών μας. Πολλές φορές την μέρα ‘’ανέβαζαν’’ φωτογραφίες και εγκωμιαστικά σχόλια για τα όσα είδαν και έζησαν στους πέντε νομούς της Περιφέρειας τις πέντε μέρες του ταξιδιού τους. Πρέσβεις σε μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Ρουμανία, που πλέον απέχει 6 περίπου ώρες με το νέο οδικό δίκτυο, και την περιοχή μας να προσπαθεί να πείσει ως προορισμός 4 εποχών. Τέτοιες προσπάθειες όμως δεν είναι αρκετές από μόνες τους. Χρειάζεται η υποδομή, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής μας και η συνεργασία. Στο τελευταίο φαίνεται να υπάρχει ένα θέμα, αφού από την επίσκεψη στην Ξάνθη, απουσίαζε ο κλάδος των ξενοδόχων, σαν να επρόκειτο για κάτι που δεν τους αφορά. Μόνο με ‘’πυροτεχνήματα’’ δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη και τουριστική άνθιση στην περιοχή.
Χ.Δ.


Δεν είμαστε ίσα κι όμοια
Την Παρασκευή 17 Απριλίου η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, με την τρίτη εκδήλωση φέτος για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα που άρχισαν τον Απρίλιο του 1915. Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η νέα γενιά των Αρμενίων συμπολιτών μας ερμήνευσε αρμενικά τραγούδια, ανέγνωσε κείμενα και ποιήματα για τη γη των προγόνων τους, τον διωγμό και τον ξεριζωμό. Μια φορτισμένη και συγκινητική βραδιά, που έκλεισε με την ταινία των αδελφών Ταβιάνι, «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς». Μια πραγματική ιστορία από τις εκατοντάδες χιλιάδες της γενοκτονίας, που προκάλεσε δάκρυα και αποτροπιασμό στις σκηνές βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Μια ταινία που δείχνει πόσο εύκολο είναι να απαιτεί κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματά του (κατ’ ευφημισμόν δικαιώματα πολλές φορές), αλλά και πόσο εύκολα καταπατά ο ίδιος τα δικαιώματα των άλλων. Παντελής απουσία όχι μόνο βουλευτών και εκπροσώπων μειονοτήτων της περιοχής μας, αλλά και απλών ανθρώπων, που διεκδικούν ισονομία και ισοπολιτεία και μπορεί έως ένα βαθμό να νιώσουν αλληλέγγυοι με τους Αρμένιους. Προφανώς όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, οι πιο πολλοί εννοούν μόνο τα δικά τους.
Χ.Δ.


Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Προχωράει η διαδικασία που προαπαιτείται για να φιλοτεχνηθεί ο ανδριάντας του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πόλη μας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη. Ήδη έχει συσταθεί ο αρχικός πυρήνας των 40 ατόμων που στηρίζουν την προσπάθεια και έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά ώστε να συστήσουν τον σύλλογο, το καταστατικό του οποίου είναι υπό έγκριση στο πρωτοδικείο.
Στη συνέχεια τον σύλλογο φίλων θα πλαισιώσουν περίπου 100 άτομα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Το βασικότερο βέβαια όλων είναι να εξευρεθούν τα χρήματα. Αυτά μάλλον θα βρεθούν από δωρεές και εισφορές των μελών.
Μ.Ξ.


Δημαρχόπουλος – Μίχογλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες οι δήμαρχοι Ξάνθης και Τοπείρου, Δημαρχόπουλος και Μίχογλου αντίστοιχα. Δεν ξέρουμε αν συνταξίδεψα ν, ξέρουμε όμως ότι είχαν κοινό προορισμό καθώς κλήθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σκοπό να …ρυθμιστεί μεταξύ τους το γνωστό θέμα με τους Μηχανικούς που ως γνωστόν δεν έχει ούτε ένα η τεχνική υπηρεσία του Δ. Τοπείρου και ο δήμος Ξάνθης μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει παραχωρήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης στο δήμο Τοπείρου ενώ αντίθετα το έχει κάνει με τον γειτονικό δήμο Νέστου. Αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος …ειδάλλως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύψει τον δήμο Τοπείρου η αντιπεριφέρεια με δικούς της Μηχανικούς.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…