Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι Θρακιώτες της Αθήνας τίμησαν την 6η Απριλίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού

Οι Θρακιώτες της Αθήνας τίμησαν την 6η Απριλίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού

0
thrakiotes athina

Εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική και άλλες πόλεις

Eορτάστηκε με κάθε επισημότητα η 6η Απρίλιου 2014, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. στις 29 Μαρτίου στην πόλη της Δράμας, όπου και το μοναδικό μνημείο για τη γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Στο αρχιερατικό μνημόσυνο που έγινε στον Ιερό Ναό των 12 Αποστόλων, χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο Φιλίππων-Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος.

Πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής καθώς και μέλη της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ από την Καβάλα τη Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στην εκδήλωση με τα λάβαρα τους και μέλη των συλλόγων ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

Την εκδήλωση τίμησαν η Υπουργός ΜΑΚ-ΘΡΑΚ κ. Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος ο εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως-κύριος Κωνσταντίνος Κεραμεύς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Η Θρακιώτισσα Δήμαρχος της Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα στην ομιλία της αναφέρθηκε στη Θράκη και παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα που καταμαρτυρούν τη διπλή γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, τόσο από τους Βουλγάρους όσο και από του Νεότουρκους αποδεικνύοντας ότι η Θρακική Γενοκτονία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευμένη από την Ελληνική ιστοριογραφία και ειδικά από την ελληνική πολιτεία.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο από την κυρία Υπουργό, τον κ. Περιφερειάρχη, το Δήμο Δράμας, από τον πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Σ. και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Χαριλάου Κ. Κεραμέως.

Την ίδια ημέρα, εορτάστηκε η μνήμη της 6ης Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ, στην Πτολεμαίδα με πρωτοβουλία της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ στη Χαλκιδική και σε άλλες πόλεις με την πρωτοβουλία συλλόγων που είναι μέλη της Π.Ο.Θ.Σ.

– Έχουμε κάθε δικαίωμα, να τιμάμε τη μνήμη των προπατόρων μας που θανατώθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο και εκδιώχθηκαν από τη Θρακική γη, αφήνοντας πίσω τους, τους παμπάλαιους τάφους των προγόνων και τις εκκλησιές τους .

– Έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε κληρονόμοι της ιστορίας και του πολιτισμού που οι πρόγονοι μας δημιούργησαν στην αλησμόνητη Θράκη, το τρισχιλιόχρονο λίκνο του Ελληνισμού και της δισχιλιόχρονης Ελληνικής Ρωμιοσύνης όπου ανθοβολούσε η Ελληνική σκέψη και προκοπή.

Το σύνολο των εκδηλώσεων ας το θεωρήσουμε ως ανάμνηση αχνή στο ρυτιδωμένο πρόσωπο του παππού και της γιαγιάς,   μνημόσυνο θα έλεγα στη μνήμη των προγόνων μας, σαν ένα αγιοκέρι, λίγο θυμίαμα, νερό σπονδή στους τάφους   όλων αυτών που κοιμούνται στα Άγια χώματα τα πάντα Ελληνικά . Αιωνία τους η Μνήμη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Γυναίκα στο μουσικό σύμπαν του Χατζιδάκι

Μια συναυλία με την διεθνή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στις 10 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και…