Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θέμα …τιμής και χρόνου για να μας έρθουν τα σκουπίδια του Δ. Νέστου

Θέμα …τιμής και χρόνου για να μας έρθουν τα σκουπίδια του Δ. Νέστου

0
xyta xanthi

Σε εξέλιξη τα «παζάρια» ΣΔΑΝΞ – Δ. Νέστου – Απορρίφθηκε από το Δ.Σ. του δήμου Νέστου το προσχέδιο της προγραμματικής που έστειλε ο ΣΔΑΝΞ

Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» του ΣΔΑΝΞ με τον Δήμο Τοπείρου – Δεν πλήρωσε φέτος την αποκομιδή που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

Σκληρό «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξάνθης και του Δήμου Νέστου με αντικείμενο την προγραμματική σύμβαση και στη βάση των όρων που ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ώστε να μεταφέρονται τα σκουπίδια του δήμου Νέστου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Η υποχρεωτικότητα της σύμβασης απορρέει από την γνωστή ΚΥΑ που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2014 και προβλέπει την μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Νέστου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης προκειμένου να κλείσει ο ΧΑΔΑ που λειτουργούσε ο δήμος Νέστου και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης, δεδομένου ότι η λειτουργία ΧΑΔΑ επισείει πρόστιμα για τους οικείους δήμους σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην τιμή…

Παρότι αρχικά και όταν πρωτοβγήκε η ΚΥΑ ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετος και ότι δεν θα υπογράψει ο ΣΔΑΝΞ προγραμματική προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει πρόβλημα χωρητικότητας γι αυτό και είναι αναγκαία η υλοποίηση του εγκεκριμένου έργου επέκτασης, ωστόσο η ΚΥΑ υπερισχύει και το χρονικό περιθώριο των 4 μηνών που δόθηκε για να υπογραφεί η προγραμματική έχει εξαντληθεί. Για το λόγο αυτό και ο ΣΔΑΝΞ προχώρησε στην κατάρτιση των όρων της σύμβασης το προσχέδιο της οποίας απέστειλε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέστου. Σύμφωνα μ’ αυτό ο ΣΔΑΝΞ ζητά 35 ευρώ ανά τόνο για να δεχτεί τα σκουπίδια του δήμου Νέστου και θέτει επίσης το χρονικό περιθώριο του ενός έτους. Όμως το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέστου δεν ενέκρινε τους όρους της σύμβασης εκφράζοντας τις διαφωνίες του τόσο επί της τιμής όσο και επί του χρόνου. Έτσι στην επόμενη συνεδρίαση του ΣΔΑΝΞ (θα γίνει σε άμεσο χρόνο) θα συζητηθεί το θέμα και όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Δημαρχόπουλος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το αντίτιμο στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης με τον δήμο Νέστου προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμφωνία.

Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» του ΣΔΑΝΞ με τον Δήμο Τοπείρου – Δεν πλήρωσε φέτος την αποκομιδή

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό «μέτωπο» που έχει ο ΣΔΑΝΞ καθόσον είναι γνωστή η …ασυμφωνία «χαρακτήρων» με τον δήμο Τοπείρου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου άσκησε κριτική στον κ. Δημαρχόπουλο για το θέμα του δήμου Νέστου σχολιάζοντας: «Δεν μπορεί ο κ. Δημαρχόπουλος να ζητάει από τον δήμου Νέστου 35 ευρώ τον τόνο και μας να αρνείται να μας δώσει 10 ευρώ τον τόνο που ζητήσαμε. Κληθείς από το «Ε» ν’ απαντήσει ο κ. Δημαρχόπουλος είπε: «Ζητάμε 35 ευρώ τον τόνο για να μπορούμε να δίνουμε και το 10% επί των εισπράξεων του ΣΔΑΝ στον δήμο Τοπείρου που έχουμε εγκρίνει αλλά δεν μπορούμε να του δίνουμε 450.000 ευρώ ετησίως που ζητάει. Ο Σύνδεσμος είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στον δήμο Τοπείρου σε αντίθεση μ’ αυτόν που ενώ όλοι οι δήμοι έχουν πληρώσει την αποκομιδή ο δήμος Τοπείρου όχι». Να σημειώσουμε η οφειλή ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.    

Σ’ ότι αφορά το έργο της επέκτασης – αποκατάστασης τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται ήδη στο ΥΠΕΚΑ, έχουν ελεγχθεί σε πρώτη φάση και ζητήθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από τον δήμο Ξάνθης τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί και αναμένεται η έγκριση και στην συνέχεια η δημοπράτηση του έργου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…