Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Πάτησαν… χιόνι στο «Τσαλ» οι ορειβάτες του ΕΟΣ Ξάνθης

Πάτησαν… χιόνι στο «Τσαλ» οι ορειβάτες του ΕΟΣ Ξάνθης

0
eos-tsal

Στην πόλη δεν είδαμε «άσπρη μέρα» σε αντίθεση με τις κορυφές στα βουνά που βρίσκονται περιμετρικά

Σε εβδομαδιαία βάση οι εξορμήσεις του ξανθιώτικου συλλόγου για αρχάριους και πιο έμπειρους πεζοπόρους/ορειβάτες

Μπορεί μέσα στην πόλη της Ξάνθης να μην είδαμε «άσπρη ημέρα» τον χειμώνα που μας πέρασε καθώς καμία ημέρα δεν υπήρξε χιονόπτωση, όμως ορισμένοι Ξανθιώτες κατάφεραν και πάτησαν… χιόνι λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον αστικό ιστό.

Πρόκειται για μία ομάδα έξι ορειβατών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Ξάνθης οι οποίοι την Κυριακή 15/03 πραγματοποίησαν μία από τις πιο όμορφες αλλά και απαιτητικές διαδρομές με προορισμό την κορυφή «Τσαλ» (Αχλαδόβουνο), η οποία ήταν – και παραμένει – χιονισμένη. Έτσι οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση απόλαυσαν τα όμορφα τοπία σε υψόμετρο 1404μ. αλλά και το χιόνι που έφτανε το μισό μέτρο όπου φυσικά έβγαλαν και τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η ομάδα των έξι ορειβατών, ξεκινώντας από το χωριό Γέρακας (400μ), ανέβηκε στη χιονισμένη κορυφή Τσαλ (Αχλαδόβουνο), στα 1404μ, και επέστρεψε στην αφετηρία της διαδρομής χρησιμοποιώντας τα μονοπάτια που συνδέουν το εγκαταλειμμένο χωριό Μάκακλαρ (Μακάριο) με το Πίλημα και τέλος, το Πίλημα με τον Γέρακα.

Η πορεία, που σε μεγάλο τμήμα της πραγματοποιήθηκε σε χιονισμένο έδαφος, με ύψος χιονιού ως το μισό μέτρο, ολοκληρώθηκε – μαζί με την επιστροφή σε επτά ώρες στις οποίες διανύθηκαν 15 χιλιόμετρα – χωρίς απρόοπτα – αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

Μάλιστα μία εβδομάδα αργότερα, την περασμένη Κυριακή (22/03), ανάλογη ομάδα του ΕΟΣΞ πραγματοποίησε αντίστοιχη εξόρμηση, αυτή τη φορά στο Όρος Παγγαίο Καβάλας, όπου από το χωριό Μεσορόπη ανέβηκε στα 1940μ. συναντώντας ξανά χιονισμένα τοπία, σε μία διαδρομή 17χλμ. η οποία ολοκληρώθηκε – με την επιστροφή – σε περίπου 8 ώρες.

Το μέλος του ΕΟΣ Ξάνθης κ. Νίκος Πετρίδης ο οποίος ήταν υπεύθυνος των παραπάνω εξορμήσεων μίλησε στο «Ε» σχετικά με τις δραστηριότητες του συλλόγου. Ο έμπειρος ορειβάτης δήλωσε:

Ν. Π.: «Οι εξορμήσεις στις παραπάνω κορυφές ήταν προγραμματισμένες σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα του ΕΟΣΞ ωστόσο σταθήκαμε τυχεροί καθώς συνέπεσαν με το γεγονός ότι ήταν χιονισμένες κι έτσι ήταν πιο απολαυστικές και ιδιαίτερες. Βέβαια, αν και έχουμε μπει στην Άνοιξη, στις αναβάσεις μας λόγω του χιονιού και του υψομέτρου χρειάστηκε ο χειμερινός εξοπλισμός. Ωστόσο οι συμμετέχοντες έμειναν με τις θετικότερες εντυπώσεις, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να έρθουν και είδαν φωτογραφίες από τις χιονισμένες κορυφές έμειναν με την.. .όρεξη και έβαλαν στο πρόγραμμα τους συμμετοχή σε κάποια άλλη εξόρμηση».

Συνεχίζοντας ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει σχετικός βαθμός δυσκολίας στις διάφορες αναβάσεις, όμως αυτές απευθύνονται – ανάλογα τον προορισμό – σε όλο το ηλικιακό κοινό:

Ν.Π.: «Στο πρόγραμμα του ΕΟΣ Ξάνθης υπάρχει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κάποια εξόρμηση, σε κοντινό ή πιο μακρινό προορισμό, ενώ άλλες εκδρομές γίνονται αυθημερόν και ορισμένες με διανυκτέρευση. Χαρακτηριστικά κάθε Τετάρτη απόγευμα διοργανώνουμε αναβάσεις σε κορυφές κοντά στην πόλη οι οποίες είναι εύκολες και συμμετέχει πολύς κόσμος διαφόρων ηλικιών, έτσι ώστε να πάρει μία πρώτη ¨γεύση¨ και να γνωρίσει καλύτερα την ορειβασία/πεζοπορία. Μάλιστα πολλές φορές αυτές οι εξορμήσεις συγκεντρώνουν περισσότερα από 30 άτομα, όπου γινόμαστε μία παρέα και με την καθοδήγηση των εκάστοτε υπευθύνων περπατάμε μέχρι το… στόχο που έχουμε βάλει. Επίσης εξορμήσεις γίνονται κάθε Κυριακή, από τις οποίες άλλες απευθύνονται σε αρχάριους και άλλες σε πιο προχωρημένους ορειβάτες, ενώ φυσικά στο πρόγραμμα υπάρχουν οι μακρινοί προορισμοί (π.χ. Όλυμπος ή άλλα όρη της Ελλάδας και του εξωτερικού) που έχουν πιο απαιτητικές διαδρομές και χρειάζονται διανυκτερεύσεις».

Τέλος σχετικά με το ενδιαφέρον από πλευράς Ξανθιωτών για την πεζοπορία/ορειβασία και ανάλογες δραστηριότητες, ο κ. Πετρίδης ανέφερε:

Ν.Π.: «Σίγουρα το χειμώνα αν και οι προορισμοί είναι πανέμορφοι και οι διαδρομές προσφέρουν μοναδικά τοπία και εντυπώσεις, οι συμμετοχές είναι περιορισμένες λόγω των καιρικών συνθηκών. Όσο πλησιάζει η άνοιξη όμως και βελτιώνεται ο καιρός οι συμμετοχές αυξάνονται κατακόρυφα κι έτσι οι εξορμήσεις γίνονται με μεγάλο αριθμό ατόμων. Σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τις δραστηριότητες στο βουνό και τη φύση, είτε λόγω της αγάπης για το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά που προσφέρει απλόχερα, ή άλλες φορές οι άνθρωποι θέλουν να «αποδράσουν» και να ξεχαστούν έστω για λίγες ώρες από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το θετικό είναι ότι σε πολλές δραστηριότητες συμμετέχουν παιδιά νεαρής ηλικίας που μαθαίνουν να αγαπούν το βουνό και τη φύση. Αυτό που έχω διαπιστώσει πάντως είναι ότι όσοι παίρνουν μέρος σε διάφορες εξορμήσεις/εκδρομές μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και συνήθως συνεχίζουν να έρχονται και σε επόμενες, όποτε έχουν ευκαιρία».

* Για πληροφορίες και συμμετοχές στις διάφορες εξορμήσεις και δράσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συλλόγου (eosx.gr) ή τη σελίδα facebook του συλλόγου (Eos Xanthis).

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…