Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 8 στους 10 συµπολίτες µας ανοίγουν την πόρτα τους στην ανακύκλωση

8 στους 10 συµπολίτες µας ανοίγουν την πόρτα τους στην ανακύκλωση

0
kadoi xanthi

Το 80% όντως δείχνει ενδιαφέρον να συµµετέχει – Σήµερα η πρώτη αποκοµιδή ανακυκλώσιµων

Σ’ ένα 10ήµερο θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των µπλε κάδων που ξεκίνησε από τις γειτονιές – Προσοχή! Ανακυκλώνουµε: Γυαλί – πλαστικό – χαρτί – αλουµίνιο

Με σταθερά βήματα συνεχίζεται η προκαταρκτική διαδικασία που προαπαιτείται για να μπει σε τροχιά υλοποίησης η ανακύκλωση στον δήμο Ξάνθης. Η υπηρεσίας Καθαριότητας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και τους εκπρόσωπους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης των δημοτών και εφαρμογή του προγράμματος υλοποιούν βήμα – βήμα το σχεδιασμό.

Σήμερα η πρώτη αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών

Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητα κ. Φερντούν η τοποθέτηση των 850 μπλε κάδων δεν έχει ολοκληρωθεί καθόσον έχουν τοποθετηθεί μόνο οδό Βλαχοπούλου (70 κάδοι, στην περιοχή της Κυψέλης και Μ. Αλεξάνδρου ωστόσο σήμερα θα γίνει σε δοκιμαστικό στάδιο – με μια μέρα καθυστέρηση – η πρώτη αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών με τα 4 καινούργια και ειδικά απορριμματοφόρα που προμήθευσε στον δήμο όπως και τους κάδους η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ, φορέας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων , υποέργο του οποίου αποτελεί η ανακύκλωση: «Η τοποθέτηση των κάδων συνεχίζεται κανονικά και πιστεύω πως μέσα σ’ ένα 10ήμερο θα έχουν τοποθετηθεί όλοι. Είναι αρκετοί για να καλύψουν όλη την πόλη και του συνοικισμούς. Επιλέξαμε να μην ξεκινήσουμε από το κέντρο αλλά από τις γειτονιές ενημερώνοντας παράλληλα του συνδημότες μας για την ανακύκλωση. Στο κέντρο θα βάλουμε περισσότερους γιατί υπάρχουν περισσότερα εμπορικά μαγαζιά και άρα μεγαλύτερη ανάγκη από τους επαγγελματίες να πετούν χάρτινες συσκευασίες», σημειώνει ο κ. Φερντούν εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Προσοχή! Ανακυκλώνουμε: Γυαλί – πλαστικό – χαρτί – αλουμίνιο

Παράλληλα με την τοποθέτηση των κάδων στην επιλέξιμη περιοχή γίνεται και το μοίρασμα της ειδικής σακούλας ανά νοικοκυριό αλλά και η καμπάνια ενημέρωσης από τους εκπροσώπου της ΕΕΑΑ. Να σημειώσουμε ότι η σακούλα είναι πολλαπλών χρήσεων και τα ανακυκλώσιμα υλικά ήτοι: γυαλί , πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες, αλουμίνιο και κουτιά κονσερβοποίησης πετιούνται όλα μαζί και χωρίς τη σακούλα ανακύκλωσης στον μπλε κάδο. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην σακούλα στον κάδο και στο φυλλάδιο που μοιράζεται.

80% των συνδημοτών μας δείχνουν ενδιαφέρον για την ανακύκλωση – 20% είναι αδιάφοροι  

Σ’ ότι αφορά την υποδοχή των Ξανθιωτών στο νέο …φρούτο, την Ανακύκλωση, που υλοποιούνται με καθυστέρηση πολλών ετών – κατά κοινή ομολογία – στον δήμο Ξάνθης –τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρει ο κ. Φερντούν σε ποσοστό 80% οι συμπολίτες μας δείχνουν ενδιαφέρον, ρωτούν, ζητούν περισσότερες πληροφορίες και δείχνουν διατιθεμένοι να κάνουν ανακύκλωση ενώ είναι και ένα ποσοστό 20% που δείχνουν αδιάφοροι και δεν ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους για να ενημερωθούν από τους ειδικούς. Να σημειώσουμε ότι η ανακύκλωση αποτελεί τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δείγμα παιδείας και οικολογικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης, καθόσον μάλιστα έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι δεν αποτελεί διαχείριση απορριμμάτων να …τα πετάμε στην πόρτα του γείτονα!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…