Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 25η Μαρτίου με μηνύματα πάντα επίκαιρα!

25η Μαρτίου με μηνύματα πάντα επίκαιρα!

0
parelasi 25martiou15

«Ανοιχτή» για το κοινό φέτος η παρέλαση – Ανοιχτή και η δεξίωση του αντιπεριφερειάρχη

Μηνύματα ενότητας από τον Κ. Ζαγναφέρη: «Ενωμένοι λαός και πολιτική ηγεσία θα βγούμε ξανά στον δρόμο της προόδου και της δημιουργίας»

Χωρίς κάγκελα, χωρίς κυβερνητικό εκπρόσωπο, χωρίς βουλευτές στην εξέδρα των επισήμων αλλά με κυρίαρχη την εικόνα του κόσμου να πλαισιώνει κι απ’ τις δυο πλευρές την εξέδρα και να παρατάσσεται πίσω απ’ τα σκοινιά κατά μήκος της 28ης Οκτωβρίου, χειροκροτώντας ζωηρά τα παιδιά του και τα στρατευμένα νιάτα που παρέλασαν, γιορτάστηκε η ημέρα της εθνική παλιγγενεσίας στην Ξάνθη. Μια ημέρα – ορόσημο για την χώρα μας καθώς υπήρξε η αρχή του απελευθερωτικού της αγώνα μετά από 400 χρόνια δουλείας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, μια ημέρα «φορτισμένη» με μηνύματα και συμβολισμούς ιδιαίτερα επίκαιρους στην εποχή που διανύουμε και στον αγώνα της χώρας μας να «ανατάξει τις δυνάμεις» της μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και να επανακάμψει οικονομικά μετά από 5 χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας . Μια μέρα όμως και με θρησκευτικό περιεχόμενο που συνθέτει το διττό χαρακτήρα της γιορτής με το «Ευ άγγελμα» προς την Παναγία.

Ανοιχτή στο κοινό η δεξίωση του αντιπεριφερειάρχη

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος και παρουσία των πολιτικών , στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών καθώς και φορέων ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Λέκτορος του Τμήματος Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δ.Π.Θ. κ. Ι. Μπακιρτζής. Ακολούθησε δεξίωση από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρη, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης. Για πρώτη φορά φέτος με πρωτοβουλία του κ. Ζαγναφέρη η δεξίωση ήταν ανοιχτή και με περισσότερη συμμετοχή κόσμου καθώς κλήθηκαν κα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εκπαιδευτικοί και γονείς. Η γιορτή συνεχίστηκε με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από την μητροπολίτη Ξάνθης στο Ηρώο της πόλης, παρουσία όλων των αρχών. Κατέθεσαν στεφάνια αποτείνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες ο αντιπεριφεριεάρχης κ. Ζαγναφέρης ο οποίος τελούσε και χρέη κυβερνητικού εκπρόσωπου, ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές κύριοι Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδης, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης, ο αντιστράτηγος , Διοικητής του Δ.Σ.Σ. Ι. Μαυράκης, εκπρόσωποι της αστυνομίας, πυροσβεστικής, λιμενικού, φορέων και συλλόγων. Να σημειώσουμε ότι από το σύνολο των εκδηλώσεων απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης κ. Α. Κοντός ενώ παρών ήταν ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης καθώς επίσης και ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου.

«Ανοιχτή» και η παρέλαση για το κοινό

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων οι αρχές πήραν θέση στην εξέδρα πλην των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατά την παγιωμένη τους πλέον θέση και επιλογή παρακολούθησαν την παρέλαση σαν απλοί πολίτες. Στην κορυφή της παρέλασης ένας ουλαμός φουστανελάδων να παραπέμπει συνειρμικά στου ήρωες του 1821 όπως στους γνωρίσαμε στα βιβλία ιστορίας των σχολειών μας και ν’ακολουθούν οι διάφοροι σύλλογοι όπως οι Κρήτες , Πόντιοι, Μικρασιάτες, Πελοποννήσιοι κ.λ.π. ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές να δίνουν αυτό ιδιαίτερο χρώμα και ύφος της εθνικής γιορτής, το οποίο ενισχύονταν από τα εμβατήρια της μπάντας του δήμου καθώς επίσης και τις διθυραμβικές αναφορές στο ιστορικό χρονικό της επανάστασης που ακούγονταν και ιδιαίτερα αυτή τη φορά ήταν πιο ουσιαστικές και αντικειμενικές. Η μαθητιώσα νεολαία έδωσε την νότα φρεσκάδας και την έννοια της ηθικής συνέχειας και τιμής στα εθνικά σύμβολα ενώ ο στρατός με τους άψογους σχηματισμούς την αίσθηση ασφάλειας και εθνικής περηφάνιας.   Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και όλα κύλησαν μέσα σε κλίμα εορταστικό που εμπλουτίστηκε από τα μηνύματα ενότητας ια αισιοδοξίας από τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη και τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο.

«Με τέτοιες νέες γενιές μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας»

Μητροπολίτης Ξάνθης: “Σήμερα είναι διπλή η γιορτή. Η ελευθερία του ανθρωπίνου γένους με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και ημέρα ελευθερίας του γένους μας από τη μακροχρόνια δουλεία. Το πρωί, στον Καθεδρικό μας ναό ευχαριστήσαμε τον Θεό για την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους με τον ερχομό του Υιού Του Θεού στον κόσμο. Με την επιμνημόσυνη δέηση προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση των προγόνων μας, εκείνων που εξαγόρασαν την ελευθερία μας με τη ζωή τους. Παρακολουθήσαμε τη μεγαλειώδη παρέλαση και χάρηκε η ψυχή μας. Με τέτοιες νέες γενιές μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, το χρωστάμε στην πατρίδα και στους προγόνους μας”.

Η ενότητα έφερε το θαύμα της επανάστασης

“Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η 25η αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο ένδοξη στιγμή του έθνους. Αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε, και επειδή ήταν ενωμένοι τότε οι προγονοί μας μπόρεσαν και επιτέλεσαν αυτό το θαύμα, επαναστατώντας μια δράκα ξυπόλητων μέσα σε ένα περιβάλλον της κραταιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας, και μέσα στο γεωπολιτικό περιβάλλον των «συμμάχων» μας απελευθερωθήκαμε. Επρόκειτο για ένα μεγάλο θαύμα: . Σε 6 χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους. Είχαμε στιγμές ένδοξες και δημιουργικές αλλά και άτυχες όταν δεν ήμασταν ενωμένοι. Υπήρξαν ηγέτες που έδωσαν το στίγμα τους τόσο το προσωπικό τους όσο και της πατρίδα μας. Αναφέρομαι στον Ι. Καπποδίστρια, στον Χ. Τρικούπη στον Ε. Βενιζέλο και τον Κ. Καραμανλή. Ήταν ηγέτες που έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και το στίγμα της πατρίδας μας. Την οποία και έβαλαν στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον. Και οι 4 με διαφορά χρόνων είχαν ένα όραμα: Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάει η χώμα μας Πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι με την πολιτική ηγεσία και να παραμείνουμε προσανατολισμένοι σ΄αυτό το κρίσιμο σημείο, που είμαστε στην Ευρώπη να να παραμείνουμε στην Ευρώπη και πιστεύω ενωμένοι λαός και πολιτική ηγεσία θα βγούμε ξανά στον δρόμο της προόδου και της δημιουργίας”.

Χρέος και ευθύνη σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθέρια μας

“Αναγνωρίζοντας το μεγάλο χρέος και την τεράστια ευθύνη που έχουμε απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι αλλά και στα παιδιά που μεγαλώνουμε θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και να είμαστε γεροί και του χρόνου να γιορτάσουμε”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…