Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ναι υπό όρους λέει η αγορά για τα 751 ευρώ

Ναι υπό όρους λέει η αγορά για τα 751 ευρώ

0
agora-751

Πόσο «αντέχουν» οι επιχειρήσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού; Μελέτη αναφέρει ότι πρέπει να συνδυαστεί με αναπτυξιακά μέτρα

Α. Πατσατζής:«Δεν ήταν το κόστος εργασίας το πρόβλημα…». Σ. Μωραϊτης: «Η αγορά αυτορυθμίζεται…»

Αναθάρρησαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο άκουσμα ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και του κατώτατου μισθού που θα αυξηθεί στα 751 ευρώ, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των εξαγγελιών του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη. Είναι γνωστό κατά κοινή ομολογία ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί την μεγαλύτερη συμπίεση στις μισθολογικές τους αποδοχές οι οποίες και έγιναν «βορά» στο βωμό της πιθανολογούμενης αύξησης της ανταγωνιστικότατης της ελληνικής οικονομίας και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μόνο που επίσης κατά κοινή ομολογία ούτε η ανταγωνιστικότητα αυξήθηκε ούτε νέες επενδύσεις έγιναν καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι το …υψηλό κόστος εργασίας είναι αυτό που ευθύνεται για τα ελλείμματα της οικονομίας και ενισχύοντας την άποψη ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά!

Πόσο «αντέχουν» οι επιχειρήσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Ζητούμενο αποτελεί πόσο «αντέχουν» οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας την επερχόμενη θεσμοθετημένη αλλαγή στο κατώτατο μισθό. Ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που διεξήγαγε η εταιρεία Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business, με αφορμή τις εξαγγελίες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι σαφές: Η αγορά είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί αυτό να γίνει με την εξής προϋπόθεση: να συνδυαστεί με αναπτυξιακά μέτρα και να συνδεθεί άμεσα με τις δεξιότητες που ζητά η αγορά, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Α. Πατσατζής:«Δεν ήταν το κόστος εργασίας το πρόβλημα…»

Κληθείς να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πατσατζής «απενοχοποίησε» το κόστος εργασίας ως το κύριο «βαρίδιο» για μια υγιή και παραγωγική επιχειρηματικότητα επισημαίνοντας ακόμη ότι οι μισθοί διατηρήθηκαν σε κάποια ανεκτά επίπεδα στο υφιστάμενο προσωπικό των επιχειρήσεων παρότι έγιναν επιχειρησιακές συμβάσεις και ότι το μέτρο τηρήθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας: «Δεν ήταν το κόστος εργασίας αυτό που επιβάρυνε τις επιχειρήσεις. Μεγαλύτερο είναι το κόστος της ενέργειας, είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού είναι το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών. Όλα αυτά τα λειτουργικά έξοδα είναι αντικίνητρα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ήταν λάθος η συνταγή και δεν απέδωσε… Εξάλλου ο μισθός πέφτει στην αγορά, αυξάνει την κατανάλωση και ανατροφοδοτεί την παραγωγή».    

Σ. Μωραϊτης: «Η αγορά αυτορυθμίζεται…»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης έχοντας μια σαφή εικόνα των επιχειρήσεων του νομού μας πιστεύει στην αυτορρύθμιση της αγοράς: «Θεωρώ ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Έχει τους δικούς της κανόνες. Κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους, κάποιες που κρατιούνται με νύχια και με δόντια όχι. Πρέπει συνεπώς να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα στις επιχειρήσεις ν’ αντέξουν. Να αυξήσουν την ρευστότητά τους, να γίνουν εξαγωγικές, να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον ώστε να γίνουν νέες επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…