Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ‘’Το Ποτάμι’’ ρέει και στην Ξάνθη

‘’Το Ποτάμι’’ ρέει και στην Ξάνθη

0
potami ypopsifioi

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στην Ξάνθη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θράκη

Θεοδωράκης: «Ένα ισχυρό ΠΟΤΑΜΙ θα θέσει όρους στο πρώτο κόμμα»

Την Θράκη και συγκεκριμένα τον Έβρο επέλεξε ο επικεφαλής του ‘’Ποταμιού’’ Σταύρος Θεοδωράκης για να ξεκινήσει την εκστρατεία του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του κόμματος βρέθηκε την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη για να αρχίσει την μάχη για τις εκλογές από τον τόπο που υπηρέτησε ως στρατιώτης. Κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, πέρα από τα Χανιά, και στην Β΄ Πειραιώς, προκαλώντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ντιμπέιτ «με τους δικούς του όρους, τους δικούς του δημοσιογράφους, στον δικό του τόπο για μια συζήτηση για τα προβλήματα της χώρας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Στην κεντρική του ομιλία ο κ. Θεοδωράκης ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ‘’Ποταμιού’’, που παρουσίασε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 30 Δεκεμβρίου, απαντώντας εν συνεχεία σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε με μία ερώτηση για την στρατιωτική του θητεία στην Καρωτή Διδυμοτείχου. «Θυμάμαι τους μήνες που πέρασα εδώ πάνω, τις βόλτες που κάναμε φαντάροι και σαν δημοσιογράφος όμως επέστρεφα συχνά. Θεωρούσα υποχρέωσή μου λοιπόν να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι για την επιτυχία από την αγαπημένη μου Αλεξανδρούπολη». Με αφορμή την δημοσίευση φωτογραφίας του από την Καρωτή ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι ίσως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που πήρε απολυτήριο από ένα ακριτικό στρατόπεδο. «Οι άλλοι θα έχουν φωτογραφίες από το Πεντάγωνο ή το σπίτι τους».

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο ιδρυτής και τα μέλη του ‘’Ποταμιού’’ παραβρέθηκαν σε γεύμα στην Κομοτηνή, όπου συναντήθηκαν με φίλους και εθελοντές του κόμματος. Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Θράκη είναι δουλειές, γιατί αν δεν δημιουργηθεί μια ακμάζουσα οικονομία στην περιοχή, ποτέ δεν θα είμαστε ήσυχοι. «Η Θράκη πρέπει να γίνει δυνατή, να οχυρωθεί, και ένας τόπος σήμερα οχυρώνεται και δυναμώνει, όχι με άμυνα αλλά με επίθεση στο μέλλον. Δηλαδή με δουλειές, δουλειές, δουλειές» δήλωσε εμφαντικά ο ίδιος.

Από την Κομοτηνή ο κ. Θεοδωράκης μετέβη στην Ξάνθη, όπου συναντήθηκε με μέλη, φίλους και εθελοντές του κόμματός του σε café της πόλης. Η καφετέρια ήταν γεμάτη από πολλούς ξανθιώτες που με τις ερωτήσεις τους έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον να πληροφορηθούν τις θέσεις του κόμματος σε διάφορα φλέγοντα ζητήματα. Σε ερώτηση σχετικά με το όνομα του κόμματος ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αφορμή έγινε η επίσκεψή του στην Ξάνθη παλιότερα όταν αντίκρισε τον ποταμό Κόσυνθο γεμάτο ακαθαρσίες και μετά λίγες μέρες σε επίσκεψή του στα Ζαγοροχώρια αντίκρισε ένα ποτάμι χάρμα οφθαλμών. Η σύγκριση των δύο τόσο διαφορετικών ποταμών, το γεγονός ότι ένα ποτάμι έχει δύο όχθες αλλά και η διαβεβαίωση από μεγάλη διαφημιστική εταιρεία που αναλαμβάνει τις προεκλογικές εκστρατείες μεγάλων κομμάτων ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το όνομα Ποτάμι, τον έπεισαν περί του αντιθέτου ώστε να καταλήξει σ’ αυτό.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις πολιτών που αφορούσαν τις μετεκλογικές συνεργασίες για τις οποίες ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «αυτό που θα πρέπει να αποφασισθεί από τον κόσμο είναι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι και τότε θα μπουν όλοι εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν στην κοινωνία μια καινούργια αρχή. Το Ποτάμι δεν θα γίνει τσόντα κανενός. Το Ποτάμι θα μείνει στην κοίτη του, ήρθε για να γονιμοποιήσει την ελληνική γη και την ελληνική πολιτική σκηνή». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι ίσως δώσει ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα, χωρίς να αρκεστεί σε μια θεσούλα, κατά την συνήθη πολιτική τακτική. Σχετικά μ’ αυτό ανέφερε ότι «στο εξωτερικό γίνεται ένα ενιαίο πλάνο. Δεν μοιράζουν τις καρέκλες για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα της Ελλάδας να έχει αναπληρωτές υπουργούς, ακριβώς για να εξυπηρετούνται τέτοιες πρακτικές». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχθεί ακροδεξιούς και εξευρωπαϊστές στην κυβέρνηση. «Διαφωνώ με όσους πιστεύουν ότι δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα αλλά μόνο το κόμμα. Αν βάλεις κάποιον ακατάλληλο σε μια σημαντική θέση θα έχεις πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ

Για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και αν αυτό δημιουργεί προβληματισμό για πιθανή απορρόφηση ψηφοφόρων του ‘’Ποταμιού’’ ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Καλοδεχούμενο το κόμμα Παπανδρέου. Δεν πρέπει οι αντιθέσεις να κρύβονται. Αλλά τι παραπάνω μπορεί να κάνει σήμερα ο Παπανδρέου που δεν μπόρεσε να το κάνει όταν τον ψήφισε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Επειδή μας αρέσει το ποδόσφαιρο, είναι σαν να του είχαν δώσει τότε την μπάλα μπροστά σε κενή εστία και την έστειλε στην κερκίδα. Όταν ρύθμιζε την κυκλοφορία τρακάραμε. Γιατί να επιμένει να παραμένει στην διασταύρωση; Εμείς πάντως δεν νιώθουμε απειλή». Όσο δε αφορά την λαχτάρα με την οποία πολλοί υποδέχτηκαν την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».

Εργασία και αποκέντρωση

Ερωτηθείς ο κ. Θεοδωράκης για το θέμα των εργοστασίων της περιοχής που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια δήλωσε ότι: «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και τίμιοι για τις δυνατότητές μας. Δεν θέλουμε μεροκάματα Βουλγαρίας. Δουλειές που βασίζονται στο εργατικό κόστος δεν μπορούν να είναι βιώσιμες. Αυτό που χρειάζεται είναι έξυπνη εξειδίκευση. Δεν θα έχουμε και δεν θέλουμε φθηνότερα μεροκάματα. Το ζητούμενο είναι καλύτερη ποιότατα, design, ταχύτητα. Αυτά θα μας φέρουν ανάπτυξη». Σχετικά με την αδιαφορία του κέντρου αποφάσεων απέναντι σε προβλήματα της περιφέρειας ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην αποκέντρωση σε αυτή την φάση. «Όταν αποκεντρώνεται η διαφθορά δεν λύνουμε κάτι. Θέλουμε εξυγίανση πρώτα. Χρειάζεται νέα Περιφερειακή διάρθρωση. Η αντικατάσταση υπηρεσιών και υπαλλήλων που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει μόνο χρώμα στην κρίση και το πρόβλημα. Εμείς πρεσβεύουμε ένα νέο τρόπο πολιτικής» ήταν η κατακλείδα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…