Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σκληρή διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ

Σκληρή διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ

0
topeiros pita

Ο δήμος Τοπείρου «τεντώνει κι άλλο το σκοινί» ζητώντας «ρεαλιστική και σοβαρή πρόταση» αντισταθμιστικών οφελών

Έκτακτη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι. Απέρριψε το Σώμα την πρόταση του 10% επί των εσόδων από τα τέλη χρήσης του ΧΥΤΑ που πρότεινε ο ΣΔΑΝΞ. Στον «αέρα» η σύμβαση, σε αδιέξοδο οι δύο πλευρές

Έκτακτη ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τοπείρου το μεσημέρι της Δευτέρας που ξεκίνησε με ευχές για το νέο έτος και κοπή της βασιλόπιτας του δήμου.

Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Πολυχρονιάδου, ενώ ο δήμαρχος ευχήθηκε ο Θεός να φωτίσει « τους μεγάλους πολιτικούς για να ξεφύγουμε από την κρίση» και για τους ίδιους είπε να είναι ενωμένοι για να πετύχουν στο δήμο. Από την πλευρά της και η Μαρία Καραλευθέρη ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους για το έργο που αποφάσισαν με την εμπλοκή τους στην αυτοδιοίκηση για το καλό του δήμου και των δημοτών.

10% επί των τελών χρήσης του ΧΥΤΑ πρότεινε ο ΣΔΑΝΞ ως αντισταθμιστικά

Κάθε άλλο παρά γιορτινή ήταν η συνέχεια της συνεδρίασης, που το Σώμα κλήθηκε για μια ακόμη φορά να συζητήσει για το περιβόητο θέμα του ΧΥΤΑ και της σύμβασης που ακόμη δεν έχει υπογραφεί με τη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη λειτουργία και επέκτασή του.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, όπως έχει το δικαίωμα, προκειμένου να αποφασιστεί επιτέλους η στάση του δήμου απέναντι στο ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών. Από αυτή απουσίαζαν ο Δήμος Τσιλιγγίρης και ο Χρήστος Δελής, εκ των κεντρικών στελεχών της παράταξης της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε ότι ο δήμος απέρριψε το κείμενος της σύμβασης του ΣΔΑΝΞ, ο οποίος δεν δέχθηκε δύο όρους από αυτούς που έθετε ο δήμος Τοπείρου και συγκεκριμένα την υποχρέωση ανακύκλωσης, λέγοντας ότι αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συνδέσμου Απορριμμάτων και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών της τάξης των 450.000 € αντιπροτείνοντας ποσοστό 10% από το σύνολο των εσόδων του ΣΔΑΝΞ από το τέλος χρήσης του ΧΥΤΑ από ιδιώτες. Από την κ. Πολυχρονιάδου ειπώθηκε επίσης ότι η αποδοχή απορριμμάτων από άλλους νομούς υπερβαίνει τη μελέτη του έργου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση αν προτίθενται να δεχτούν τα σκουπίδια του δήμου Νέστου, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, για ένα χρόνο έως ότι δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ εκεί.

Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ σημείωσε σε ερώτηση από την πλευρά του δήμου ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το ύψος του ποσού που τελικά θα καταβληθεί, ενώ την Παρασκευή σε συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου τέθηκε και αυτό το θέμα.

«Τρικλοποδιά» χαρακτήρισε τη στάση του Συνδέσμου ο Θωμάς Μίχογλου

Παίρνοντας το λόγο ο Θωμάς Μίχογλου, ανέφερε ότι από τη στάση του ΣΔΑΝΞ γίνεται σαφές ότι δεν προτίθεται να δώσει αντισταθμιστικά οφέλη, αφού σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό του 10% από το τέλος χρήσης είναι περίπου 10.000-50.000 €. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι την πρόταση γι’ αυτή τη μορφή αντισταθμιστικών εισηγήθηκε στο ΣΔΑΝΞ ο Θανάσης Ξυνίδης. Τόνισε ότι για μια ακόμη φορά ζήτησε από το Δημαρχόπουλο να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του Τοπείρου για να ενημερώσει, αλλά δεν ανταποκρίθηκε ούτε αυτή τη φορά. Μάλιστα, μίλησε για «τρικλοποδιά» που επιχειρεί να βάλει ο Σύνδεσμος στο δήμο Τοπείρου και θέλησε να αντικρούσει τις κατηγορίες για προσωπική κόντρα ανάμεσα στον ίδιο και το δήμαρχο της Ξάνθης.

«Τη λύση θα τη δώσει ο δήμος Ξάνθης», σημείωσε ο κ. Μίχογλου, εννοώντας ότι αυτός κινεί τα νήματα και πρόσθεσε: «αν εμείς είμαστε ενωμένοι θα μας δώσουν αυτά που δικαιούμαστε, δε ζητάμε κάτι παράλογο. Παραδέχονται ότι πρέπει να πάρουμε αντισταθμιστικά, αλλά με τους όρους τους, θέλουν να μας εξευτελίσουν». Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι υπόλοιποι δήμοι είναι άβουλοι και δε θέλουν να πάρουν θέση, ενώ με επιθετική διάθεση υπογράμμισε στη συνεδρίαση: «αν είναι μάγκες ας μας πάνε στο δικαστήριο, ας τολμήσουν να πάνε 27 άτομα».

Επιτροπή διαπραγματεύσεων πρότεινε η Μαρία Καραλευθέρη

Η Μαρία Καραλευθέρη παίρνοντας το λόγο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν έγινε διάλογος με το Σύνδεσμο και ζήτησε να γίνει μία επιτροπή με μέλη και του δήμου και του ΣΔΑΝΞ, προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση. Η ίδια τόνισε: «φτάσαμε σε αδιέξοδο», φράση που ενόχλησε το δήμαρχο, ο οποίος θεώρησε ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης απηύθυνε μομφή για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής. Η κ. Καραλευθέρη εξήγησε ότι δε γίνεται να στέλνονται συμβάσεις και από τις δύο πλευρές χωρίς να βρίσκεται λύση και ενώ οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. «Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης», αντέκρουσε ο κ. Μίχογλου, «καταλάβαμε ότι τη δύναμη την έχουμε εμείς. Το μαχαίρι και το καρπούζι», σχολίασε. Μαζί του συμφώνησε και ο Γιώργος Καζάκος της μειοψηφίας που είπε: «αντί να μας παρακαλάνε θα τους παρακαλέσουμε;. Εμείς προστατεύουμε στους δημότες».

Στον κίνδυνο προστίμων αναφέρθηκε ο Β. Χαραλαμπίδης. «Καλά κρατεί» η κόντρα Μίχογλου- Δημαρχόπουλου

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Βασίλης Χαραλαμπίδης που παρέστη στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΔΑΝΞ, ο οποίος ενημέρωσε ότι από τη Διευρυμένη έλαβε έγγραφο που αναφέρει ότι ο ΧΥΤΑ παραχωρήθηκε για ένα χρόνο μέχρι το τέλος του 2014 και προκύπτει ότι είχαν συμφωνηθεί τότε (Μάρτιος- Απρίλιος του 2014) αντισταθμιστικά ύψους 248.000 € για την επταετή νέα παραχώρηση που τελικά δεν συμφωνήθηκε.

Ο κ. Χαραλαμπίδης στάθηκε στις προσωπικές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δημάρχους Ξάνθης και Τοπείρου στο ΔΣ και άφησε υπονοούμενα για χλευαστικά λόγια και σκληρές επιθέσεις εκατέρωθεν. Ανέφερε δε και την δική του ενόχληση για την αντίδραση του δημάρχου Τοπείρου σχετικά με την παρουσία του εκεί. Ο κ. Μίχογλου εξήγησε ότι ο δήμος έχει το δήμαρχο ως εκπρόσωπο στον ΣΔΑΝΞ και ότι προσεβλήθη από το γεγονός ότι αφιερώθηκε χρόνος από τον κ. Δημαρχόπουλο, προκειμένου να ενημερώσει τον φιλοξενούμενο, αν και ο τελευταίος δεν είχε θεσμικό ρόλο να παραβρίσκεται.

Έντονη ήταν η ρήξη που ακολούθησε ανάμεσα στους δύο άντρες με το δήμαρχο να εξαπολύει κατηγορίες εναντίον του συμβούλου της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «σταματήστε τις μικροπολιτικές σας, φοβάστε μην πάτε για παράβαση καθήκοντος. Ήρθατε να πουλήσετε μούρη στο Σύνδεσμο» και τον κ. Χαραλαμπίδη να δίνει βαρύτητα στο γεγονός ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και από αυτό προκύπτει και η ανησυχία του, αφού αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση ο ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΑΔΑ και από εκεί θα έρθουν και πρόστιμα στο δήμο.

Αντιπρόταση ζητά από τον ΣΔΑΝΞ ο δήμος Τοπείρου

Στο τέλος της συζήτησης, και αφού αποχώρησε ο δήμαρχος, προς ψήφιση τέθηκαν δύο προτάσεις. Αφενός η πρόταση της κ. Καραλευθέρη για δημιουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης και αφετέρου η πρόταση της κ. Πολυχρονιάδου να ζητηθεί από τον ΣΔΑΝΞ να αντιπροτείνει μία ρεαλιστική και σοβαρή πρόταση με ορισμένο το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών για το δήμο Τοπείρου . Συμπλήρωσε δε ότι έτσι και ο δήμος θα προχωρήσει στην τροποποίηση ώστε να δεχθεί τα απορρίμματα του δήμου Νέστου για ένα χρόνο, ώστε να λειτουργήσει σύννομα. Πιο απόλυτη θέση εισηγήθηκε ο σύμβουλος της πλειοψηφία Δημήτρης Παπαδόπουλος για επιμονή στην αρχική πρόταση του δήμου Τοπείρου, αλλά τελικά ακολούθησε την πρόταση του προεδρείου, η οποία και υπερψηφίστηκε, με διαφορετική την άποψη της αντιπολίτευσης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…