Σχόλια 01/02/15

0
Εκείνο το 751 με εκνευρίζει. Προτιμώ το 750!
Θωμάς Βουγιουκλής


Ιρλανδία –Πορτογαλία
Απίθανο; Για μας τους Έλληνες, ναι. Όχι για την Ιρλανδία. Η οποία κατάφερε προχθές να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με μηδενικό επιτόκιο!
Δηλαδή εξασφάλισε τζάμπα χρήμα στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων της χώρας. Κι αυτό το κατάφερε μια χώρα που ήταν σε Μνημόνιο και επέστρεψε στις διεθνείς αγορές το 2012.
Από την άλλη, η Πορτογαλία εκμεταλλεύεται το φθηνό κόστος δανεισμού για να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ.
Το τι κάνουμε εμείς ως χώρα δεν περιγράφεται. Λόγια, λεονταρισμούς και πάλι λόγια και από σοβαρότητα μηδέν.
Ιρλανδία –Πορτογαλία φεύγουν μπροστά, μόνο εμείς μένουμε σταθεροί στο ίδιο σημείο, δυστυχώς.
«Ε»


Δημαρχιακό κατάστημα
Έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και χρόνια η υλοποίηση για ν’αποκτήσει ο δήμος Μύκης ένα σύγχρονο δημαρχιακό μέγαρο.
Έστω όμως και τώρα, δεν είναι αργά, αρκεί να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες άμεσα. Ο δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά το ξεκίνησε το θέμα και είναι αποφασισμένος να το προχωρήσει.
Θα πρέπει όμως να βοηθηθεί για να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση από τη γραφειοκρατία, διότι είναι ο μόνος δήμος που πληρώνει ενοίκια και βρίσκεται σκορπισμένος δεξιά-αριστερά.
Όχι βέβαια ότι και οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου είναι σε πολύ καλύτερη θέση, αλλά τουλάχιστον διαθέτουν δικό τους κεντρικό κτίριο και άλλα βοηθητικά.
Ο δήμος Μύκης βρίσκεται στη χειρότερη θέση απ’ όλους.
«Ε»


Μιλούν
Είναι ένα ρεσιτάλ μετεκλογικής παροχολογίας και πολυλογίας που, αν κρίνει κανείς από το σιωπητήριο που επέβαλε ο Πρωθυπουργός, τρόμαξε ακόμη και τον ίδιο: η Τράπε ζα Θεμάτων θα καταργηθεί, η φοιτητική αιωνιότητα θα αποκατασταθεί, ο βασικός μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ, οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα ξαναβρεθούν στις θέσεις τους, η ζωή στον ΟΛΠ θα συνεχιστεί αδιατάρακτη, τίποτε δεν θα πωληθεί, μια νέα εποχή θα ανατείλει στη σχέση των πολιτών με την Αστυνομία, τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα θάφτουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Το σιωπητήριο του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει την πραγματικότητα του μέλλοντος μας που περιγράφουν οι υπουργοί του: ο κόσμος, όπως τον ξέραμε πριν από την κρίση, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του.
Πολλά λόγια από την αρχή ακόμη. Πριν μπουν στα γραφεία τους. Λόγια, λόγια. Προϊόν της εξουσίας οι δηλώσεις κι ας μην δηλώνουν τίποτε.
«Ε»


Λιτά
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «θα ζούμε λιτά αλλά χωρίς ΛΙΤΟΤΗΤΑ» (;? χωρίς σχόλια)
VEN. KAR


Μεταρρυθμίσεις; Ναι, αλλά…
Πολύς λόγος γίνεται πάλι για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην χώρα. Το έλεγαν παλαιότερα όλες οι κυβερνήσεις, το επικαλείται και η σημερινή. Παράλληλα το ζητά ως προαπαιτούμενο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, αφού έχει διαπιστωθεί η έλλειψη μεταρρυθμίσεων μέχρι και σήμερα, κι αφού όλοι μιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, τίθεται ένα απλό ερώτημα: Γιατί χρόνια τώρα δεν έγιναν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος;
Η απάντηση είναι μία και είναι τραγικά μονότονη: Διότι κάθε πλευρά είχε κατά νου διαφορετική αντίληψη περί εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Κι έτσι, ό,τι έφτιαχνε ή προσπαθούσε να φτιάξει η μία, υπονομευόταν από την επομένη. Με αποτέλεσμα το ράβε-ξήλωνε. Το ίδιο θα επιδιώξουν και τώρα. Κι αυτό διότι διαφορετικά εννοούν οι του ΣΥΡΙΖΑ τις μεταρρυθμίσεις. Άρα, θα συνεχίσουν οι φωνές από την Ευρώπη που θα λένε: Πρώτα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και μετά στήριξη.
«Ε»


Βιάζονται
Νέοι υπουργοί, για πρώτη φορά υψηλά πόστα και θέσεις, μεγάλη λαϊκή νίκη. Και όλοι βιάζονται να κάνουν δηλώσεις αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργείου τους, ακόμη και καθ’ οδόν!
Βιάζονται, βιάζονται πάρα πολύ και ίσως αυτό αποβεί εις βάρος τους. Πρεμούρα ποιος θα κάνει τις περισσότερες και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη προσμονή να κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Πρωτόγνωρα πράγματα που δεν συνάδουν καθόλου με την αριστερά. Τόση φλυαρία για τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο πρώτη φορά συναντάμε στην μεταπολιτευτική πολιτική ζωή. Σε καλό να τους βγει και βέβαια και στο δικό μας κυρίως…
«Ε»


Ο κ. Ρωμανιάς και οι συντάξεις
Τον εργατολόγο Γιώργο Ρωμανιά τον γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Χρόνια τώρα εμφανίζεται ως αριστερό εξαπτέρυγο στην εκπομπή του Αυτιά και του Παπαδάκη, αναλύοντας με φιλολαϊκό πάθος τα ασφαλιστικά και εργατικά θέματα και όχι μόνο.
Οι σχεδόν καθημερινές τηλεοπτικές του εμφανίσεις τον βοήθησαν να αναλάβει αντίστοιχο πόστο στην κυβέρνηση Τσίπρα, ως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στην πρώτη του επανεμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό, ως υπεύθυνος για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό, ανήγγειλε με περηφάνια ότι έχει βρει τρόπους χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά Ταμεία, και μάλιστα 24 τον αριθμό (!!!!) κι αυτοί δεν είναι ούτε οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, αλλά ούτε η κρατική συνδρομή.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να κατονομάσει έστω και έναν από αυτούς τους 24, βάζοντάς μας όλους σε σκέψεις. Μην είναι το παγκάρι της εκκλησίας, οι κουμπαράδες των παιδιών; Δεν πάει το μυαλό μας ούτε σε έναν.
Αλλά παρόλα αυτά ο ειδικός κ.Ρωμανιάς παραδέχθηκε ότι το Μάρτιο θα ζοριστεί να καταβάλει τις συντάξεις, παρά τους 24 μυστικούς τρόπους χρηματοδότησης που γνωρίζει!
Εύκολο είναι να χύνουμε δάκρυα στα τηλεπαράθυρα για τις κομμένες συντάξεις, αλλά τώρα, εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα…


Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν;
Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί η νέα αρχή του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Μπορεί να φταίει η απειρία, ίσως να πιέζει ο χρόνος με το Καρναβάλι να πλησιάζει, αλλά, όπως και να έχει, το να παίρνει αποφάσεις μόνο ο πρόεδρος του Κέντρου και απλά να ενημερώνει για τις ενέργειές του το ΔΣ, είναι μάλλον μεμπτό και εγκυμονεί κινδύνους. Πέρα από το ΔΣ του Κέντρου, υπάρχει και η οργανωτική επιτροπή του Καρναβαλιού με την οποία υποτίθεται ότι συνεργάζεται το Κέντρο Πολιτισμούς. Ο κ. Πασχάλης Λύρατζης όμως, αφού ενεργήσει με τους υπαλλήλους του Κέντρου, ενημερώνει απλά τα υπόλοιπα μέλη. Έτσι φαίνεται ότι έγινε με την φετινή βασίλισσα του Καρναβαλιού, αλλά και με την διάδοχό της για το 2016. Με τον ίδιο τρόπο αποφάσισε να προβληθεί το Καρναβάλι σε ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας, έτσι ανατέθηκε και η συγγραφή τραγουδιού, εν είδει ύμνου του Καρναβαλιού. Ακόμη και αν κάποιες ενέργειες είναι σωστές, δεν γίνεται ένα όργανο, το οποίο στερείται καλλιτεχνικού διευθυντή, σχετικού με κάποια πολιτιστικά θέματα, να λαμβάνει τέτοιες μονομερείς αποφάσεις. Περίεργο, επίσης, που κανείς από το ΔΣ δεν ενίσταται στα τετελεσμένα γεγονότα που καλείται να εγκρίνει.
Χ.Δ.


Τοποθέτηση ή… προφητεία;
Τον γύρο του διαδικτύου αλλά και του έντυπου Τύπου έκανε τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τον πολιτικό όρκο του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένα κείμενο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου πάνω στο θέμα. Το κείμενο δημοσιεύσαμε κι εμείς στο «Ε» στο φύλλο της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε και αναρτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2013. Σε εντελώς άσχετη και ‘’ουδέτερη’’ δηλαδή χρονική στιγμή, οπότε δεν είχε καμία σχέση με την επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να προσάψουν ιδιοτέλεια και ‘’πλησίασμα’’ της αριστεράς από την «απειλούμενη» Εκκλησία. Δυστυχώς η χωρίς δεοντολογία και αναφορά των πηγών δημοσίευση στο διαδίκτυο, προκαλεί πολλές λανθασμένες εντυπώσεις και παρερμηνείες.
Χ.Δ.


Η αλήθεια στο διαδίκτυο
Πέρα από το κείμενο του μητρ. Αλεξανδρουπόλεως που αναφέρθηκε -το οποίο τουλάχιστον ήταν γνήσιο, απλά δημοσιεύθηκε σε άλλη στιγμή- πονοκέφαλος έχει πιάσει πολιτικούς και δημοσιογράφους με διάφορες αναρτήσεις πολιτικών σε Twitter και Facebook, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σε ανύποπτο χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εικόνα που εμφάνιζε την κα Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ να δηλώνει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή σοκαρισμένη από τις ενδυματολογικές επιλογές των μελών της νέας κυβέρνησης κατά την τελετή ορκωμοσίας. Η δήθεν δήλωσή της αναγραφόταν στο κάτω μέρος της οθόνης με μια αριστουργηματική ένθεση, που δεν χωρούσε αμφιβολία για την γνησιότητα της εικόνας. Ανεξέταστα αναπαράχθηκε σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, τις οποίες ακολούθησαν και μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, ζητώντας συγγνώμη από τους αναγνώστες την επομένη, για την γκάφα που έκαναν. Είναι αλήθεια ότι πλέον καθίσταται πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την ‘’τρολιά’’ (ψευδές ή ενοχλητικό σχόλιο) στο διαδίκτυο, όταν μάλιστα υπάρχουν ‘’καλλιτέχνες’’ του είδους. Προσοχή λοιπόν!
Χ.Δ.


Κάτι «τρέχει» στην ΝΔ
Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα μόνο έναν… και στην περίπτωση της ΝΔ που υπέστη βαριά ήττα αυτή βαρύνει κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά. Ήδη έχουν αρχίσει οι γκρίνιες για την ατζέντα της προεκλογικής καμπάνιας θεωρώντας λαθεμένη την στρατηγική του φόβου στην οποία επένδυσε ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός. Ήδη έχουν αρχίσει όμως και τα «όργανα» αμφισβήτησης ως προς τον ίδιο ως πρόεδρο της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται τελευταία και οι επαφές Καραμανλή – Ντόρας Μπακογιάννη.
Λέτε να επανέλθουν οι Καραμανλικοί ή ο ίδιος ο Καραμανλής στο τιμόνι της ΝΔ; Ή η Ντόρα Μπακογιάννη; Στην δεύτερη περίπτωση θα πούμε …η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …