Σχόλια 30/01/15

0
econ1
Οι αγορές άρχισαν ήδη να χορεύουν…μας κουνάνε μάλιστα και το μαντήλι ταυτόχρονα…


12 καθηγητές
Από τους 40 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης, οι δώδεκα είναι Καθηγητές Πανεπιστημίου. Από αυτούς οι 5 είναι υπουργοί και 7 αναπληρωτές.
Το φαινόμενο της παρουσίας τόσων πολλών καθηγητών έχει τις ερμηνείες του. Έτσι, οι Έλληνες όντας καχύποπτοι και γνωρίζοντας τη ρήση του Βίσμαρκ για τη συνδρομή των καθηγητών στη διάλυση, περιμένουν να δουν εάν θα υλοποιηθεί και πότε.
Δεύτερο, ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνει τον μεγάλο έως και τεράστιο αριθμό ύπαρξης σε μια μικρή χώρα τόσων Καθηγητών Πανεπιστημίων.
Σε βαθμό που απορεί κανείς, πώς παράγονται, με ποια μέθοδο τόσοι καθηγητές και τι είδους λίπασμα χρησιμοποιείται για την αύξησή τους, ζωή να’ χουν…
«Ε»


Αβραμόπουλος για Πρόεδρος;
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου ως προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει όποιον θέλει. Αρχικά επελέγει ο Κ. Καραμανλής ο οποίος και αρνήθηκε. Στη συνέχεια στράφηκαν στον Αβραμόπουλο που βέβαια, πού να αρνηθεί ο «κύριος τίποτα», όπως τον αποκάλεσε ο Πάγκαλος.
Υπάρχει όμως ένα θέμα. Ο Αβραμόπουλος είναι Ευρωπαίος Επίτροπος και σε σημαντικό πόστο, μόλις προ ολίγων μηνών ανέλαβε και αλλαγές στους Επιτρόπους δεν δέχονται εύκολα στο όργανο αυτό. Έτσι, αν φύγει ο Αβραμόπουλος από Επίτροπος, η θέση του δεν θα καλυφθεί αμέσως και βέβαια δεν θα καλυφθεί από Έλληνα για διάφορους πρακτικούς λόγους της Κομισιόν.
Έτσι, δεν αποκλείεται για να μην χαθεί μια αξιόλογη θέση Επιτρόπου, αντί του Αβραμόπουλου να επιλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο. Άνδρας ή Γυναίκα. Σύντομα θα δείξει.
«Ε»


Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης
Χαλκέντερο το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης και επτάψυχο. Μπορεί να του αλλάζουν όνομα κατά διάφορα διαστήματα, μπορεί να το αμφισβητούν για το μειωμένο ρόλο και αποστολή του, όμως αυτό συνεχίζει να υπάρχει.
Νέα υφυπουργός ανέλαβε η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, από τους ΑΝΕΛ προερχομένη και από Σέρρες καταγομένη.
Ένα υπουργείο για δημόσιες σχέσεις με τους βορειοελλαδίτες και ικανοποίηση κάποιων στερεοτύπων…
«Ε»


Χρηματιστηριακή πτώση
Σε νέες πτώσεις των τιμών Μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ζει η ελληνική οικονομία. Μάλιστα οι τιμές Μετοχών των Τραπεζών σε τρεις συνεδριάσεις έχασαν πάνω από το 40% της αξίας τους!
Εικόνα Αποκάλυψης την ονόμασαν την όλη εξέλιξη και ιδού γιατί: Σε τρεις συνεδριάσεις, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, έχουν χαθεί 11,3 δις ευρώ!
Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη και μοναδικά χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα σταματήσει η κατρακύλα αυτή.
«Ε»


Επιστροφή στον κρατισμό;
Οι πρώτες αποφάσεις, γιατί τόσο βιαστικές και άτσαλες αλήθεια, της νέας Αριστερής Κυβέρνησης, μας οδηγούν στο συμπέρασμα της επαναφοράς του κρατισμού στην οικονομία.
Μόνο που αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει μείωση έως εξαφάνιση ιδιωτικών επενδύσεων από το εξωτερικό. Πολλώ μάλλον όταν θα επανελεχθούν αποφάσεις για την COSCO, για διαγωνισμούς που ξεκίνησαν, π.χ. ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, επένδυση παλιού αεροδρομίου, επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και μια σειρά άλλων.
Όταν το δημόσιο δεν έχει χρήματα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και εφάπαξ και δανείζεται για να τα πληρώσει, πού θα βρει για να κάνει επενδύσεις; Όταν εδώ και χρόνια ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων έχει συρρικνωθεί μέχρι εξαφανίσεως, είναι λάθος να κλείνεις τις πόρτες στους ιδιώτες επενδυτές.
Κι αν δεν γίνουν επενδύσεις από ιδιώτες ούτε ανάπτυξη θα υπάρξει στη χώρα ούτε μείωση της ανεργίας. Με προσλήψεις στο δημόσιο αναπτυξιακή πολιτική κι άλλοι προσπάθησαν να κάνουν και υπερχρέωσαν τη χώρα. Αυτό το σοβαρό πάθημα των προηγούμενων μάλλον δεν έγινε μάθημα στους νέους κυβερνώντες. Πού δείχνουν αποφασισμένοι να αναστήσουν το σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα με τις ευνοούμενες ΔΕΚΟ.
«Ε»


Έρχονται οι άνεμοι
Σαρωτικοί άνεμοι θα πλήξουν και την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σε συνέχεια ισχυρής ανεμοθύελλας στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, νοτιοδυτικούς που θα φτάσουν τα 9 και τοπικά τα 10 και 11 μποφόρ κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Επίσης, σοβαρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας, αλλά από 1.000 μέτρα υψόμετρο και πάνω καθώς οι νοτιάδες θα επιστρέψουν να υπάρξει χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
«Ε»


Η συμβουλή Ομπάμα
Μήνυμα στήριξης στις ελληνικές πρωτοβουλίες μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα, στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε και μία συμβουλή να δώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Αφού τον συνεχάρη και του ανέφερε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως η Ευρώπη πρέπει να φύγει από την περίοδο λιτότητας και να δώσει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης, του τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο.
Τέλος του έδωσε και μια συμβουλή: να ξεκουραστεί τις επόμενες ημέρες για να μην γκριζάρουν τα μαλλιά του, όπως συνέβη και στα δικά του…


Η Ελλάδα πυροβολεί
Το τελευταίο τεύχος του Economist, αυτού του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, είναι ιδιαίτερα συμβολικό κι εύστοχο. Αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση στην Ευρώπη. Από τη μία η ρητορική της νέας κυβέρνησης, η οποία τόσο καιρό δήλωνε έτοιμη για σύγκρουση με την πολιτική της Μέρκελ κι από την άλλη η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να φοβίσει τη Γερμανία.
Σαν να κρατούμε δηλαδή όπλο απέναντι στη Μέρκελ και να της ζητούμε να πλησιάσει αν τολμάει. Μόνο που το όπλο το κρατούμε με το ένα χέρι. Όχι γιατί είμαστε δεινοί πιστολέρο, αλλά γιατί το άλλο χέρι είναι κομμένο. Με μισές δυνάμεις. Μένει να δούμε εάν είναι προφητικό. Αυτό του Focus πριν μερικά χρόνια, με την Αφροδίτη να ζητιανεύει δεν έπεσε και πολύ έξω.
Μέχρι στιγμής βέβαια το όπλο το κρατούν οι αγορές και μας πυροβολούν αλύπητα…


Άιντε…άιντε
Αίσθηση και αίσθημα αμηχανίας στους παρευρισκομένους στην έκτακτη σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας προκάλεσε η πραγματική επίθεση που εξαπέλυσε η κα Λάμπρου, Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π. Ε. Ξάνθης προς τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη επειδή δεν την ενημέρωσε – λέει -   αν πρέπει να κλείσει το τεχνικό για να μην πλημμυρίσει το Κουτσό ενώ θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσει να συγκληθεί το συντονιστικό όργανο επί τόπου και να συναποφασίσει τι θα κάνει! Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή… Ενώ κινδυνεύει να πνιγεί ένας οικισμός, μια υπηρεσιακή κατηγορεί έναν αιρετό και δη τον δήμαρχο γιατί αποφάσισε μονομερώς να τον σώσει και δεν της ζήτησε την άδεια!
Μήπως έχουμε ξεφύγει;
Μ.Ξ.


Σιδεροκέφαλοι…
Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι είναι και φέρονται οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφού με το «Καλημέρα» έβαλαν μπρος ο καθείς από το υπουργείο του το πρόγραμμα τη ς Θεσσαλονίκης, αφήνοντας μας άναυδους! Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι εμφανής μια …στροφή προς τα αριστερά μόνο και μόνο στον αέρα που αποπνέει η νέα κυβέρνηση, στον τρόπο που εκφράζεται, στις προτεραιότητες που θέτει και στην αταλάντευτη πρόθεση και βούληση που δείχνει ότι έχει να αλλάξει τα πράγματα γκρεμίζοντας κυριολεκτικά ότι μας πλήγωσε και ότι μας πόνεσε…
Κι αυτό είναι καλό και μας κάνει να ανασάνουμε από την ασφυξία που είχαμε πάθει αλλά από την άλλη υπάρχει ένα «κράτημα» στην κοινωνία μήπως όλα αυτά τα πληρώσουμε ακριβά!
Αλλά και πάλι ακριβότερα από ότι πληρώσαμε γίνεται;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…