Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το μακρύ χέρι του καπιταλισμού

Το μακρύ χέρι του καπιταλισμού

0
tsiraki

Κανένας δεν διαφωνεί πως ο καπιταλισμός έχει μακριά χέρια, τόσο, που φτάνουν παντού. Δεν έχει μόνον χέρια, έχει και μυαλό διεστραμμένο. Όποιον δεν μπορεί να τον πολεμήσει με τα δικά του όπλα, τον πολεμάει με τα όπλα του αντιπάλου.

Μα κι εμείς το ίδιο δεν κάνουμε; Αν ανοίξει απέναντι ένα μαγαζί ομοειδές με τα δικό μας δεν θα το κατηγορήσουμε, δεν θα το συκοφαντήσουμε, δεν θα το διαβάλουμε; Αν θέλουμε ολοκληρωτικά να το καταστρέψουμε. θα προσπαθήσουμε με τον πλέον φυσικό τρόπο, να συμβουλέψουμε τον ιδιοκτήτη του με πνεύμα ‘’αγάπης’’ και ‘’συναδελφοσύνης’’ να βάλει στα ράφια του όλα τα σαπάκια που θα βυθίσουν στον πυθμένα τις πωλήσεις του και τους πελάτες του. Η φιλική συμβουλή εμπεριέχει ότι το ομιχλώδες, γλοιώδες και ύπουλο εναντίον του ανταγωνιστή μας.

Οι γνώστες της ιστορίας ξέρουν καλά ότι για να μετεξελιχθεί ένα κράτος σε δύναμη και κύρος χρειάζεται σκληρή δουλειά και προϋποθέσεις οικονομικές που θα στηρίζονται στην ελευθερία δράσης των επιχειρούντων. Αυτό συνέβη με τον Μέγα Αλέξανδρο, το ίδιο με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Γαλλική Αυτοκρατορία και αργότερα με τους Εγγλέζους όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στην Αγγλική Αυτοκρατορία. Στον καπιταλισμό αρχίζεις με την παραγωγή και καταλήγεις στις παροχές. Στον σοσιαλισμό ξεκινάς με τις παροχές και δεν καταλήγεις ποτέ στην παραγωγή. Μια κοινωνία για να απολαύσει χρειάζεται πρώτα να δουλέψει, να παράξει και ύστερα να απολαύσει. Οι Αμερικανοί, το σύγχρονο οικονομικό και στρατιωτικό τέρας αποφασίζουν ποιος τους ενοχλεί οικονομικά και κάνουν αναλόγως μια αυτοσχέδια κατασκευή σοσιαλισμού, κομμουνισμού, κρατισμού, υποσχετισμού, κομισαρισμού και οπωσδήποτε όχι παραγωγικότητας. Πριν τον πόλεμο η Τσεχοσλοβακία έβγαζε τα καλλίτερα στον κόσμο πυρότουβλα, υαλότουβλα, τα πασίγνωστα τρυπάνια μετάλλων Strojimport και τα αρίστης απόδοσης ραδιόφωνα Tesla.

Θυμάμαι πώς είχαμε στο σπίτι μας ένα ραδιόφωνο Tesla και ο Πατέρας μου όταν αναφερόταν σ αυτό έλεγε με ένα είδος θαυμασμού ‘’είναι Τσέχικο, είναι Tesla’’ και κόλαγε το στόμα του από υπερηφάνεια για την επιλογή του. Επίσης η Τσεχοσλοβακία είχε τα περίφημα χαλυβουργεία Scoda από τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα ομώνυμα κανόνια του Αλβανικού μετώπου. Σήμερα η Τσεχία πουλάει τουρισμό και φτηνό ολόδροσο μοσχομυριστό άψητο γυναικείο κρέας στις διεθνείς αγορές των κοιλαράδων γερόντων καπιταλιστών. Οργή; Μα με την οργή και τις πομπώδεις εκφράσεις αγανάκτησης δεν ταΐζεις κόσμο, παραπλανάς τον κόσμο!

Η Πολωνία πριν τον πόλεμο πούλαγε το 90% των ναυτικών αλυσίδων σε όλον τον κόσμο, σήμερα πουλάει κι αυτή ροδοκόκκινα μάγουλα με καταγάλανα μάτια υποσχόμενα τις πιο ηδονικές στιγμές για έναν δυτικό υπερήλικα. Δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα, η Δύση με την οικονομική της δύναμη κατέταξε αυτούς τους λαούς στην κατηγορία των πληβείων. Η ανθρωπότητα μέχρι το 1939 γνώριζε την επιβολή της δύναμης μέσα από το εμπόριο, το χρηματιστήριο και τον πόλεμο, σήμερα τον γνωρίζει και μέσα από τον κατασκευασμένο σοσιαλισμό.

Εάν η Ρουμανία συνέχιζε να παράγει ντιζελομηχανές τραίνων σαν αυτές πού είχε παλιά ο ΟΣΕ, θα είχε βρει τον μπελά της η Ιταλική αντίστοιχη κατασκευάστρια στην Pistoia της Ιταλίας που μας προμήθευσε τους συρμούς στο Metro της Αθήνας. Τους κάνεις έναν περιποιημένο σοσιαλισμό με διπλή δόση παροχών και απεργιών και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Πάρε κόσμε πρώτη ποιότητα επιδομάτων, εισοδημάτων και ανιστόρητων ιδεολογημάτων και άσε μας ήσυχους στην παραγωγή και τις εισπράξεις μας. Ένας από μας χορταίνει, δύο από σας πεινάνε, και όλοι οι άλλοι χειροκροτάνε και μασουλάνε φρέσκο οξυγόνο με μηδέν λιπαρά και θερμίδες. Το σπουδαίο είναι να δίνεις στον άλλον αέρα κοπανιστό με γέμιση τριοξείδιο του αζώτου και να νομίζει ότι τρώει ντόπιο ψητό αρνί της σούβλας. Να γίνεται απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, να επιβαρύνονται τα εμπορεύματα με υπέρογκες σταλίες σαράντα ημερών, να ανεβαίνει το κόστος κατακόρυφα για τον καταναλωτή και εκείνος να κολυμπάει σε ακόμη μεγαλύτερες θάλασσες ευτυχίας για την νίκη των εργατικών συμφερόντων. Στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης ξέρουν πως το πιο ελκυστικό και επικερδές εμπόρευμα είναι αυτό του Σοσιαλισμού. Το ξέρουν και γι αυτό το προσφέρουν σε μετοχές ιδεολογίας που σπάνε ταμεία όπου εμφανισθούν. Προσφέρουν τα πάντα τζάμπα.

Δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, δωρεάν λεωφορεία, δωρεάν καφενεία, δωρεάν ταχυφαγεία και τελικά δωρεάν εκδοροσφαγεία λευκών τρυφερών σαρκών των βορείων και ελαφρώς ανατολικώς χωρών. Ο καπιταλισμός είναι αδίστακτος, ο σοσιαλισμός είναι η χειρότερη μορφή καπιταλισμού με περιτύλιγμα πολλών δωρεάν, εάν, αμάν και με πολυτελές σελοφάν. Το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια, το δόσιμο χαλάει.

Σκεφθείτε, με όπλο τις υποσχέσεις του σοσιαλισμού ο καπιταλισμός κατάφερε να διαλύσει ακμάζουσες βιομηχανικές κοινωνίες και να εξουθενώσει το λαμπρό κερδοφόρο εμπορικό κράτος των Ελλήνων. Η φύτρα μας επινόησε τη λέξη ‘’εμπόριο’’ (emporium) όπως την κακοποίησαν οι βάρβαροι Αγγλοσάξωνες και την ιδιοποιήθηκαν. Μας έστειλαν   να ψάχνουμε για δουλειά στο απόκοσμο Dubai και στο αφιλόξενο Oslo, ενώ δική μας καθαρά υπόθεση είναι η ναυτιλία και η εμπορία προϊόντων από την Σενεγάλη στον Καναδά, από την Κίνα στην Σουηδία, από την Γαλλία, στην Γουατεμάλα, από την Ολλανδία στην Ιαπωνία. Οι Έλληνες είναι τα μαστόρια του διεθνούς εμπορίου. Μας φλόμωσε ο καπιταλισμός με το γλυκερό ομορφόπαιδο του σοσιαλισμού με παραμύθια παροχών, εξυπνακισμών, διορισμών και αποβιομηχανισμένων περιοχών. Προσοχή, ο καπιταλισμός είναι πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν φοράει τη λεοντή του καλοκάγαθου σοσιαλισμού. Προσοχή!

Φοίβος Ιωσήφ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…