Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους τοπικούς ‘’άρχοντες’’ σύμφωνα με το έθιμο

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους τοπικούς ‘’άρχοντες’’ σύμφωνα με το έθιμο

0
perifereiarxis-kalanda

Πολιτιστικοί σύλλογοι, στρατιωτικές μπάντες, χορωδίες και παιδιά έψαλαν τα κάλαντα

Κάλαντα στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γ. Παυλίδη

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και γιορτινές μελωδίες άκουσε την παραμονή των Χριστουγέννων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης και αντάλλαξε ευχές με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, πολίτες και παιδιά. Το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στο γραφείο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων άκουσαν τα Κάλαντα από τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ, από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής, από τη μπάντα του Δήμου Καβάλας και του Στρατού και από το Σύλλογο Εβριτών Καβάλας. Ο Περιφερειάρχης μετέβη στην συνέχεια στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή και άκουσε τα Κάλαντα από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, την μπάντα του Ν. Σιδηροχωρίου Κομοτηνής, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων και την μπάντα του Δήμου Κομοτηνής. Επίσης στην Περιφέρεια είπαν τα κάλαντα η μπάντα του Στρατού και του Δήμου Ιάσμου.

Ακολούθως ο κ. Παυλίδης παρέστη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτροβιτς στην Αλεξανδρούπολη, όπου παρουσία και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ΠΑΜ-Θ κ. Κ. Εξακουστού, δέχθηκαν ευχές και κάλαντα από πολίτες, συλλόγους και φορείς. Μεταξύ των φορέων που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ήταν: η χορωδία του Συλλόγου «Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης», η χορωδία της XXIII ΤΘ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ και η χορωδία της XII M/K ΜΠ Έβρου.

Τα Κάλαντα στον Δήμο Ξάνθης

Όπως είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης Μιχάλης Λομβαρδέας, την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρχε ραδιοφωνική σύνδεση με το Δημαρχιακό Μέγαρο Ξάνθης, από όπου μεταδίδονταν απευθείας τα κάλαντα από το πρωί. Όσοι επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της Κεντρικής Πλατείας είχαν τη χαρά να δώσουν και να πάρουν ευχές από το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η ενέργεια αυτή, καθώς στο πρόσωπο του Πρώτου Πολίτη της Ξάνθης, αντικατοπτρίζεται όλη η πόλη. Τα κάλαντα και οι ευχές ξεκίνησαν με το 4ο Σώμα Στρατού στις 09:00 το πρωί. Κάλαντα ακούστηκαν και από τη Σταυρούπολη, καθώς το ΚΑΠΗ Σταυρούπολης αρκετά νωρίς το πρωί τα έψαλε στον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο. Στους ραδιοθαλάμους του Δημοτικού ραδιοφώνου και φέτος τα παιδιά είχαν την τιμητική τους με το να ψάλλουν τα κάλαντα και να σκορπίζουν χαμόγελα στο κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο εξασφάλισε με αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία του εθίμου απ’ άκρη σε άκρη στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Έχει ήδη προαναγγελθεί η απευθείας μετάδοση για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τη Σταυρούπολη. Ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος έχει ήδη αποφασίσει να βρίσκεται στη Σταυρούπολη την Πρωτοχρονιά δεχόμενος τις ευχές και τα κάλαντα από τους Σταυρουπολίτες.

Κάλαντα στο Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τηρώντας την εθιμική παράδοση, οι χορωδίες της Στρ. Μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού, της ΧΧV Tεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και η αντίστοιχη του Συλλόγου Ποντίων, με τα μέλη της ντυμένα με παραδοσιακές στολές και με κατάλληλη συνοδεία μουσικών οργάνων, επισκέφθηκαν και έψαλαν τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, από διάφορες περιοχές της Πατρίδας μας, στους Αποστράτους της Ξάνθης. Το Τοπικό Συμβούλιο και πολλά μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης τους τίμησαν και τους αποζημίωσαν με την μαζική τους παρουσία αφού τους υποδέχτηκαν εγκάρδια και με μεγάλη χαρά, αναπολώντας, ταυτόχρονα, αντίστοιχες στιγμές από το παρελθόν. Ο χώρος των Γραφείων αποδείχτηκε μικρός και έτσι τα Κάλαντα τραγουδήθηκαν στο ηλιόλουστο και στολισμένο προαύλιο, όπου είχαν την ευκαιρία να τα ακούσουν οι περαστικοί, προσθέτοντας μια ευχάριστη νότα στη γειτονιά. Τα κάλαντα ταυτόχρονα μεταδόθηκαν τηλεφωνικά στον ‘’αέρα‘’ από δύο τοπικούς ραδιοσταθμούς. Αφού ανταλλάχτηκαν ευχές, προσφέρθηκαν ποτά και τα παραδοσιακά μελομακάρονα.

Τα παραδοσιακά κάλαντα από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

Παραμονή Χριστουγέννων. Από το πρωί παιδιά μικρότερα και μεγαλύτερα ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πουν τα κάλαντα. Τα κάλαντα, τραγούδια Χριστουγεννιάτικα που αναγγέλλουν τη Γέννηση του Χριστού. Μαζί με αυτά και φιλαρμονικές και χορωδίες από διάφορους συλλόγους. Αυτή την ιδιαίτερη μέρα τα μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, πλαισιωμένα από παιδιά του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη επίσκεψη στις αρχές του τόπου για να ψάλουν τα παραδοσιακά κάλαντα του αλησμόνητου Πόντου. Τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν κατά σειρά τον Διοικητή της 25ης ΤΘ Ταξιαρχίας, τον Στρατηγό Διοικητή Δ΄ Σ.Σ., τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη και τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Τελευταίος σταθμός «η γειτονιά του Άι Βασίλη» όπου εκτός από τα κάλαντα ο Σύλλογος τραγούδησε και παραδοσιακά τραγούδια. Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων έδωσαν αλλά και πήραν ευχές για ‘’Καλά Χριστούγεννα με υγεία και όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες για όλους μας’’ και αντευχήθηκαν με τον παραδοσιακό ποντιακό χαιρετισμό «Υείαν και ευλογίαν και καλόν χρονίαν» σε όλους τους συμπολίτες μας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…