Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πρόσω ολοταχώς για εκλογές

Πρόσω ολοταχώς για εκλογές

0
vouli 1-empros

Άκαρπη και η τελευταία ψηφοφορία

Αλ. Κοντός: Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε εκλογές, όμως κάποιοι ανεύθυνα επέλεξαν να μας σύρουν σε αυτές

Σε εκλογές, πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου, βαδίζει η χώρα μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας κατά την 3η και τελευταία ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου. Μια ψηφοφορία πανομοιότυπη με την δεύτερη αφού έφερε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα: 168 «Σταύρος Δήμας» και 132 «ΠΑΡΩΝ». Εντός των επόμενων 10 ημερών η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει εκλογές.

Όλα της ψηφοφορίας …

Οι 300 της Βουλής επέλεξαν τον δρόμο των εκλογών απ’ αυτό της συναινετικής εκλογής προέδρου με 180 ψήφους. Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν εκπλήξεις ούτε μετακινήσεις όμως η ψηφοφορία κηλιδώθηκε από τις αντιδράσεις των Χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν φραστικά στο Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά που φώναζαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας: «Έρχεται ο Σαμαράς στη φυλακή. Τον περιμένουμε», ενώ η Ζαρούλια έφτυσε τον Μπούκουρα επειδή ψήφισε Δήμα. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δήλωσε ο Α. Τσίπρας ενώ ο Π. Καμμένος ζήτησε «να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που δεν θα ακολουθεί εντολές ξένων. Οι ΑΝΕΛ ήμασταν ρυθμιστές». Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Η αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές στη χειρότερη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις της ελεύθερης δημοκρατικής παράταξης και θα τις κερδίσει αυτές τις εκλογές». Δήλωση έκανε και ο κ. Δήμας: “Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν ορθή επιλογή. Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η προσφυγή στις Εθνικές Εκλογές παρατείνει την αβεβαιότητα. Όλοι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος”

Οι βουλευτές της Ξάνθης ψήφισαν όπως και στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίας «Σταύρος Δήμας» οι Κοντός Σαλτούρος και «ΠΑΡΩΝ» ο Χ. Ζεϊμπέκ.

Δήλωση Κοντού μετά την ψηφοφορία

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο βουλευτής της Ν.Δ. Ξάνθης κ. Κοντός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε εκλογές, όμως κάποιοι ανεύθυνα επέλεξαν να μας σύρουν σε αυτές, χωρίς να υπολογίζουν τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών που γίνονται για να κρατηθεί όρθια η Πατρίδα.

Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στην ανευθυνότητα και στην ανοησία να μας τραβήξουν πίσω, στο χείλος του γκρεμού. Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών με στόχο να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια που έγινε έως τώρα και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της εξόδου από την κρίση».

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Ντόμινο εξελίξεων που αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό έφερε η άκαρπη προεδρική εκλογή. Να σημειώσουμε ότι εντός της ημέρας δεν αποκλείεται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να ανακοινώσει το νέο κόμμα προσδοκώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι. Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις και στη ΔΗΜΑΡ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και θα οριστεί και η ημερομηνία του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος, όπου θα αποφασισθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η συνεργασία προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ειρήνη Κατωπόδη ανάμεσα στους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Πρόκειται συνολικά για 42 υποψηφιότητες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ονόματα εκπροσώπων …