Σχόλια 31/12/14

0
Σε ποιο κανάλι θα κάνετε Ρεβεγιόν;
Θωμάς Βουγιουκλής


Ήρθε το κρύο και η παγωνιά
Λοιπόν παράπονο να μην έχουν οι φίλοι του χιονιού και του κρύου. Προχθές είχαμε λίγο χιόνι στα ορεινά και από κρύο αρκετό. Έτσι ικανοποιήθηκαν και οι εραστές του σκι και του ψύχους. Και οι μεν πρώτοι ετοιμάζονται για τα κοντινά χιονοδρομικά και οι δεύτεροι βγάλαν μπότες και σκουφιά για τις ορεινές αποδράσεις.
Όμορφες και οι δύο επιλογές και σχεδόν δίπλα μας. Ας τις απολαύσουν.
«Ε»


Προεκλογική περίοδος
Είτε το θέλουμε είτε όχι, η περίοδος πλέον είναι προεκλογική από μόνη της κι αυτό δεν αλλάζει. Επισήμως θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά πλέον ΟΛΟΙ κινούνται στα κόμματα με στόχο τις βουλευτικές εκλογές.
Στα γραφεία των Νομαρχιακών συνεδριάζουν μέχρι αργά για να ολοκληρώσουν τις λίστες πρώτα των υποψηφίων που θα στείλουν στα κεντρικά τους τα οποία και θα εγκρίνουν τελικά τις όποιες επιλογές. Που συχνά είναι αλλαγμένες μετά από παρέμβαση άγνωστης χειρός. Συμβαίνουν αυτά στα κόμματα, όλα και μην το αρνηθεί κανείς.
Φούριες λοιπόν, ξενύχτια, καφέδες, τσιγάρα, διαφωνίες, συμφωνίες και προτάσεις. Για να δούμε τι θα μας ετοιμάσουν εμάς τους ψηφοφόρους.
«Ε»


Ονοματολογία
Αναπόφευκτη η ονοματολογία των ημερών. Για τους πιθανούς υποψηφίους των κομμάτων ο λόγος. Έτσι, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ονόματα και επισημοποιηθούν, πολλά θα ακουστούν και θα γραφούν. Άλλα που προσεγγίζουν την πραγματικότητα και άλλα που αποτελούν απλές εικασίες ή επιθυμίες.
Έτσι, οι ημέρες που θα διανύσουμε μέχρι την οριστικοποίηση των λιστών στα κόμματα, πολλά ονόματα θα ακουστούν, άλλα με σοβαρές πιθανότητες, άλλες λίγες και άλλα έτσι απλά θα λεχθούν για να γίνει ο απαραίτητος τζερτζελές.
Με την ευκαιρία ας μην ξεχνάμε πως οι εκλογές είναι ένα πανηγύρι. Ναι, πανηγύρι της Δημοκρατίας όμως.
«Ε»


Η ώρα της ευθύνης
Το λέμε τακτικά και θα το ξαναπούμε. Η εκλογική διαδικασία είναι ώρα ευθύνης των πολιτών, των ψηφοφόρων. Ενώπιος ενωπίω με την σημαντικότερη επιλογή, αυτή του προσώπου και του κόμματος που επιλέγεις να σε κυβερνήσει και εκπροσωπήσει. Είναι η κορυφαία ως επιλογή σε μια δημοκρατική πολιτεία.
Ως εκ τούτου, αυτή η επιλογή έχει αλλά και αποκτά ένα ειδικό βάρος που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ΟΛΟΙ ή σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι. Στην εκλογική διαδικασία ο πολίτης αποκτά υπόσταση μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, αποφασίζει ελεύθερα γι’ αυτόν και τον τόπο του. Είναι όντως ο κυρίαρχος όταν η επιλογή του είναι προϊόν ελεύθερης σκέψης και δράσης.
«Ε»


Αποχαιρετώντας το 2014
Αποχαιρετούμε το 2014 με θλίψη και πικρή γεύση. Αιτία η πολιτική συγκυρία που στη χώρα μας για άλλη μια φορά δημιούργησε αρνητική εικόνα. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμούσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (το έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις) εν τούτοις στις 25 Ιανουαρίου θα βρεθούμε όλοι στα εκλογικά μας κέντρα για να ψηφίσουμε νέα κυβέρνηση.
Αποχαιρετούμε σε μια ημέρα το 2014 και η γενική εικόνα δεν είναι θετική. Ούτε για το παρόν, μηδέ για το μέλλον.
Κι αυτό διότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα της χώρας έναντι των δανειστών και μνημονιακών δεσμεύσεων που απαιτούν λύσεις. Λύσεις όμως με συναίνεση, με κοινή συμφωνία των δημοκρατικών κομμάτων. Κάτι που δυστυχώς λείπει. Αποχαιρετούμε το 2014 με προβληματισμούς, με ερωτηματικά και αγωνία.
«Ε»


Μειώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», το 28,1% των ερωτηθέντων απάντησε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,1% Ν.Δ..
Έπονται «Το Ποτάμι» με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%. Ποσοστό 6,3% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα, άκυρο – λευκό και αποχή δηλώνει το 3,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,6%. Η πανελλαδική έρευνα διενεργήθηκε πριν από την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (μεταξύ 26 και 28 Δεκεμβρίου), με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 1.017 νοικοκυριά.
Αναμένεται τώρα η ανακοίνωση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου για να προκαλέσει ανακατατάξεις στα ποσοστά των κομμάτων…


Μικρότερες χρεώσεις στα κινητά από την Πρωτοχρονιά
Νέες μειωμένες χρεώσεις στα τέλη τερματισμού τηλεφωνικών κλήσεων θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά, τόσο προς σταθερά όσο και προς κινητά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Με βάση τις τιμές που ανακοίνωσαν η Cosmote, η Vodafone και η Wind, τα τέλη τερματισμού για τις κλήσεις στα δίκτυα κινητής από την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνονται από 1,189 σε 1,103 cents ανά λεπτό, χωρίς ελάχιστη χρέωση και με χρέωση ανά δευτερόλεπτo. Επιπρόσθετα, ΟΤΕ και Wind έκαναν γνωστό ότι από την ίδια ημερομηνία και μετά θα σημειωθεί μείωση και στις κλήσεις προς τα σταθερά δίκτυα των εταιρειών, καθώς το σχετικό τέλος τερματισμού θα μειωθεί σε 0,0695 cents ανά λεπτό από τα 0,0735 cents που ισχύει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Οι παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ.
Είναι από τις περιπτώσεις που ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό είναι υγιής και λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών με μειώσεις τιμών και προσφορές…


Σε στρατόπεδα
Η πόλωση ανάμεσα στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και αναπόφευκτα θα υπάρξουν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, γιατί έτσι έχουμε μάθει στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Το ζητούμενο πάντως για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι όχι μόνο να «μοιράσουν την καραμέλα» της σταθερότητας, αλλά να δείξουν επίγνωση της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της πολιτικής τους, που περιλαμβάνει μεν μέτρα απαραίτητα σε ένα βαθμό, αλλά προκάλεσε πρωτοφανή λιτότητα στους πολίτες και από την άλλη για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει ότι αφενός μπορεί να «κοντρολάρει» τη «δίψα εξουσίας» των στελεχών του, μπορεί να συνεργαστεί γιατί αυτό πρεσβεύει και έχει ρεαλιστικές προτάσεις για την τύχη μας.
Ε.Δ.


Ψηφοδέλτια
Όργιο φημολογίας θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα για την κατάρτιση των τοπικών ψηφοδελτίων, αλλά θα διαρκέσει λίγο, αφού σύντομη θα είναι και η προεκλογική περίοδος. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο Σαμαράς προτίμησε την 25η Ιανουαρίου για τις εκλογές και όχι μία εβδομάδα αργότερα κυρίως λόγω των πιέσεων Βενιζέλου που δε θέλει να έχουν περιθώρια το αναμενόμενο κόμμα Παπανδρέου, αλλά και το «Ποτάμι» που έχει ακόμη οργανωτικά κενά.
Ε.Δ.


Ενώπιον της κάλπης
Ιδού λοιπόν που για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε ενώπιον της κάλπης. Οι πολιτικοί αρχηγοί μας διαβεβαιώνουν πως «αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία της χώρας». Όμως το έργο το έχουμε ξαναδεί… Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως σε όλες τις εκλογές τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σε κάνει να είσαι σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ψηφίζεις πλέον ούτε από υποχρέωση. Ψηφίζεις μηχανικά. Ψηφίζεις οργισμένα. Ψηφίζεις «για να τους ξεφορτωθείς». Ψηφίζεις, το κυριότερο, έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι για όλα τα κακά που σε έχουν βρει φταίει κάποιος άλλος. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στις πολιτικές αναλύσεις του καφενείου, που τώρα πια γίνονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλούμε για τη χώρα και τους εαυτούς μας σε τρίτο πρόσωπο: «Η Ελλάδα», ή «οι έλληνες είναι…», σαν να κατοικούμε κάπου αλλού, σαν να μην είμαστε ΕΜΕΙΣ οι έλληνες. Σαν τους πολιτικούς μας αρχηγούς να τους έχουν αναδείξει οι… Νορβηγοί!
Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά ενώπιον της κάλπης με σημαδεμένα χαρτιά, απελπισία και οργή. Το αποτέλεσμα της εκλογής είναι προδιαγεγραμμένο. Ό,τι και να συμβεί νικητής θα είναι ο κομματισμός και ηττημένη θα είναι η χώρα. Ως χώρα δεν εννοούμε τον ιδιοτελή μικρόκοσμο των ομοειδών συμφερόντων που ονομάζονται πολιτικά κόμματα, αλλά ό,τι θα μπορούσε να μας κάνει να είμαστε ένα πραγματικό «Εμείς». Όμως το «Εμείς» λείπει από τον τόπο μας. Θα μπορούσε να το είχε ενσαρκώσει η Εκκλησιαστική Κοινότητα. Όμως και αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οπότε, όταν σταθούμε ενώπιον της κάλπης, ας έχουμε, φίλοι, δυο πράγματα στο νου μας: ότι βρισκόμαστε ενώπιον ισχυρών προκλήσεων οι οποίες απαιτούν συνεργασίες, ενότητα και δουλειά και ότι υπεύθυνοι για την τύχη του τόπου μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και κανένας άλλος.
π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …