Σχόλια 05/12/14

0
tsepelis limni
Ημέρες Δεκέμβρη του 2007 σχεδιάζουν κάποιοι κύκλοι. Τότε ήταν ένα νεκρό παιδί τώρα είναι το «καημένο το παιδί»…


Η καριόκα
Μια επιχειρηματική κοινωνία ξεχωρίζει όταν μπορεί και αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο και επ’ ωφελεία του συνόλου ή μεγάλου μέρους της κοινωνίας ένα προϊόν, μια ιδέα, μια πρωτότυπη ευκαιρία.
Στην πόλη μας και το νομό έχουμε δυο τέτοιες ευκαιρίες. Η μία ανήκει στον τομέα της ζαχαροπλαστικής με τα ποιοτικά γλυκά πέραν πάσης αμφιβολίας και η άλλη είναι τα ονόματα Άβδηρα και Δημόκριτος. Και για τα μεν γλυκά η εκκίνηση δόθηκε με την παγκόσμια πρωτοπορία της Καριόκας. Είναι το ξεκίνημα και η διαφορά. Θα κατοχυρωθεί και θα ταυτοποιηθεί ως προϊόν αποκλειστικά της Ξάνθης που θα προσδιορίζει την καταγωγή αλλά και συνέχισή του ως προϊόν.
Εν’ αρχή λοιπόν η Καριόκα. Και μαζί μ’ αυτήν, ένας εξαίρετος, επίμονος και με ωραίες ιδέες Ξανθιώτης. Ο Στέλιος Αρσενίου. Ο δημιουργός ιδεών με προοπτικές και μέλλον. Ιδού λοιπόν η πρώτη πρόκληση.
«Ε»


Και η συνέχεια
Έπεται όμως και συνέχεια στο θέμα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζει ο κάθε νομός. Έτσι, η δεύτερη ευκαιρία, μεγαλύτερης εμβέλειας και σπουδαιότητας είναι η αξιοποίηση του ονόματος Άβδηρα, Δημόκριτος και άλλοι Αβδηρίτες φιλόσοφοι κλπ μεγάλοι άνδρες.
Προς το παρόν, το ζητούμενο είναι τα ονόματα Άβδηρα και Δημόκριτος. Αυτά πρέπει να προβληθούν και αποτελέσουν την μεγάλη διαφορά, την κινητήρια δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κι αυτή την πρωτοβουλία δεν θα την αναλάβει το ΕΒΕ. Αρωγός μπορεί να έρθει. Η πρωτοβουλία όμως ανήκει πρωτίστως στο δήμο Αβδήρων και την Περιφέρεια, συν το Πανεπιστήμιό μας. Ιδέες για τον συντονισμό, για τις δράσεις και την δημοσιοποίηση της όλης υπόθεσης υπάρχουν, πολλές έχουν κατατεθεί ήδη. Όραμα και όρεξη χρειάζεται, διάθεση και αγάπη για τον τόπο, δηλαδή ΑΝΘΡΩΠΟΙ που θα δουλέψουν.
Θα βρεθούν; Ιδού η πρόκληση.
«Ε»


Σε δίλημμα
Τώρα που κατέβηκαν οι τιμές του πετρελαίου και αναμένεται να κατέβουν κι άλλο, κάποιοι, αρκετοί συμπολίτες είναι σε προφανή διλήμματα. Είναι αυτοί που σταμάτησαν ν’ ανάβουν στις πολυκατοικίες την κεντρική θέρμανση και την αντικατέστησαν με κάποιο άλλο τρόπο ξοδεύοντας όμως χρήματα. Έτσι πλέον, ενώ φθήνυνε το πετρέλαιο (και λόγω επιδότησης) αυτοί δεν μπορούν να το ωφεληθούν αυτό διότι άλλαξαν το σύστημά τους και ξόδεψαν γι’ αυτό από πάνω.
Ομολογουμένως είναι ένα πρόβλημα, οικονομικό πρωτίστως, υπαρκτό και σοβαρό στο οποίο έχουν εμπλακεί ουκ ολίγοι συμπολίτες μας.
«Ε»


Οι δηλώσεις Κραουνάκη
Δεν θα μπούμε στην ουσία των δηλώσεων Κραουνάκη ότι από τη Λαμία και πάνω μιλούσαν…Βουλγάρικα. Ούτε μας ενδιαφέρει και μας επηρεάζει το γεγονός των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Δικαίωμά του πέρα για πέρα.
Απλά, όταν σχολιάζεις τους πάντες και τα πάντα, όπως έκανε ο Κραουνάκης πολύ συχνά, θα πρέπει να είσαι έτοιμος, από κάθε άποψη, να δεχτείς το σχολιασμό για σένα.
Η αθυροστομία του Κραουνάκη είναι γνωστή. Όπως και το ύφος και ο τρόπος που εκφράζεται. Πολλές φορές χυδαίος και απόλυτος κυρίως για τους πολιτικούς και τα κόμματα.
Ο Κραουνάκης λοιπόν έγινε μετά τις τελευταίες του δηλώσεις αφορμή δηλώσεων από άλλους. Οι οποίοι χωρίς φραγμό και μέτρο τον «χτύπησαν» ανελέητα. Κι ούτε μ’ αυτό συμφωνούμε. Υπάρχει λοιπόν ένα όριο. Που το ξεπέρασε εδώ και πολύ καιρό ο Κραουνάκης που νόμιζε πως θα είναι στο απυρόβλητο. Διαψεύστηκε. Και έγινε το αντίθετο. Όρμησαν να τον κατασπαράξουν. Κι ένοιωσε έτσι στο πετσί του τον πόνο που ο ίδιος προκαλούσε με τις δικές του δηλώσεις κατά το παρελθόν όταν τις έκανε χαριεντιζόμενος.
Οι καλλιτέχνες οφείλουν να μιλούν, πρωτίστως όμως περί της Τέχνης τους. Όχι επί παντός επιστητού. Διότι αυτό κρύβει αντεπιθέσεις.
«Ε»


Πώς θα ειδοποιεί η εφορία τους πολίτες
Οδηγίες για τους τρόπους επίδοσης των ειδοποιητηρίων καταβολής φόρων και οφειλών στην εφορία έδωσε μέσω εγκυκλίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην εγκύκλιο περιγράφονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι κοινοποίησης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα, με την ηλεκτρονική επίδοση μέσω email, με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση ή επαγγελματική εγκατάσταση και με επίδοση με δικαστικό επιμελητή.
Πάντως μέχρι τώρα η εφορία όχι μόνο δεν ενημερώνει τους πολίτες για τις οφειλές τους αλλά τους κρατάει χρήματα όταν εισπράττουν από το δημόσιο, ακόμη κι αν δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σαν τους κλέφτες, χωρίς να ειδοποιήσουν τον ενδιαφερόμενο για ποιο ποσό και για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Πολλοί εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τις επιδρομές της εφορίας στο λογαριασμό τους τελευταία…


Τηλεόραση στο νοσοκομείο
Θα μου πείτε τώρα εδώ υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά πράγματα στο νοσοκομείο μας με την τηλεόραση θ’ ασχοληθούμε τώρα. Κι όμως, είναι κι αυτή μια παρηγοριά για τον ασθενή. Οι τηλεοράσεις του νοσοκομείου έχουν «σιωπήσει» από τότε που η περιοχή μας μπήκε στην ψηφιακή εποχή. Οι παλιές τηλεοράσεις δεν έχουν πια σήμα και χρήματα για αποκωδικοποιητές δεν υπάρχουν, όμως ας προσπαθήσουν οι διοικούντες το νοσοκομείο να εξασφαλίσουν το κονδύλι. Είναι δύσκολο για τους ασθενείς να περνούν ολόκληρη τη μέρα τους σ’ ένα κρεβάτι χωρίς έστω λίγη τηλεόραση για παρέα.
Είναι μια παρηγοριά για τους ανθρώπους…


Θράσος γονέων
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, καταδικασμένου για ένοπλη ληστεία και εμπλεκόμενου με τους Πυρήνες της Φωτιάς, ο οποίος απεργεί γιατί δεν του επιτρέπεται να παίρνει άδειες για να σπουδάσει. Ο Ρωμανός πέτυχε βλέπετε στις Πανελλαδικές εξετάσεις και τώρα θέλει να ασκήσει το δικαίωμά του αυτό.
Βρίσκεται στην 3η εβδομάδα απεργίας, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο. Οι γονείς του, μαζί με γονείς άλλων τέτοιων καλών παιδιών που απεργούν έδωσαν λοιπόν συνέντευξη Τύπου κατηγορώντας το ανάλγητο κράτος που δεν αφήνει τον κρατούμενο να ασκήσει τα δικαιώματά του και καθιστώντας το υπεύθυνο για την πορεία της υγείας του. Κουβέντα δεν είπαν βέβαια οι περήφανοι γονείς για τις δικές τους ευθύνες για τον δρόμο που πήρε το βλαστάρι τους. Το οποίο δηλώνει αντεξουσιαστής και θεωρεί δημοκρατικό του δικαίωμα να ληστεύει τράπεζες (ή μάλλον κατά την ιδεολογία του να «απαλλοτριώνει τράπεζες») και να σκοτώνει αστυνομικούς και άλλους υπηρέτες του συστήματος.
Κι ο υπουργός Παιδείας, ο κύριος Λοβέρδος, παίρνοντας θέση, δήλωσε ότι η «δημοκρατία δεν εκδικείται»! Η δημοκρατία όμως κύριε υπουργέ θα πρέπει να έχει και όρια. Ναι, να δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αμείλικτη μ’ αυτούς που προσπαθούν συστηματικά να την καταλύσουν…


Μια λίμνη μα ποια λίμνη…
Μια λίμνη έχει σχηματιστεί στην πλατεία διοικητηρίου από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και τα εκσκαπτικά της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου επιχειρούν εκεί αφαιρώντας όλο το χώμα προκειμένου να στεγανοποιηθεί όλος ο χώρος που αποτελεί την οροφή του δημοτικού πάρκινγκ. Να θυμίσουμε ότι η υγρασία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σ’ αυτό με συνέπεια να καθυστερεί η παράδοσή του στον ιδιώτη μισθωτή αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η μόνωση. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν μεγεθύνει το πρόβλημα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία αφού έχει δημιουργηθεί μια λίμνη εκεί την οποία και επέλεξε ως ντεκόρ ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Μανώλης Τσέπελης που επιβλέπει τις εργασίες.
Μ.Ξ.


Το πετρέλαιο κατεβαίνει, η βενζίνη;
Ακούμε και βλέπουμε την τιμή του πετρελαίου να πέφτει. Επιθυμητό και παρήγορο, ιδίως τώρα που μπήκαμε στον χειμώνα. Αναρωτιέται όμως κανείς: Εφόσον πέφτει το πετρέλαιο, γιατί δεν ‘’περνάει’’ αυτή η μείωση και στην αντλία της βενζίνης; Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτριος Γκύζης και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνήσει το κατά πόσο οι μειώσεις ακολουθούν την τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς. Με τόσα που γίνονται κατά καιρούς, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι διακυμάνσεις ακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις των τιμών διυλιστηρίου. Οπότε τι συμβαίνει; Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι το 62,75% της τελικής τιμής της βενζίνης αντιπροσωπεύει φόρους και τέλη που μένουν αμετάβλητοι και μόνο το 30,03% της τιμής εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του προϊόντος. Οπότε με τέτοια και τόση φορολογία, ας μην περιμένουμε πολλά.
Χ.Δ.


Δημοτική Αγορά: τίτλοι τέλους;
Δυσοίωνα φαίνονται τα πράγματα για την Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Φυσικά όλη η αγορά έχει πληγεί και δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς. Ήταν πολύ σωστό αυτό που ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Πούλιος. Δεν θα σωθούν οι επιχειρηματίες με μείωση του ενοικίου 10-15 ευρώ. Αυτό που χρειάζεται είναι να ζωντανέψει η Δημοτική Αγορά. Να υπάρχει κάτι που να σε τραβάει να διασχίσεις τις δύο στοές και όχι να απομακρύνεσαι από αυτές. Υπάρχουν όντως πολλοί ξανθιώτες της νεώτερης γενιάς που δεν έχουν μπει ούτε από περιέργεια στην Δημοτική Αγορά. Φυσικά το θέμα της έλλειψης πλουραλισμού είναι σημαντικό, αφού δεν υπάρχει ποικιλία στα καταστήματα που υπάρχουν. Σε άλλες δημοτικές αγορές διοργανώνονται ακόμη και events ώστε να προσελκύσουν κόσμο και κατά συνέπεια πελατεία. Με την μεμψιμοιρία και την εύκολη λύση δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία για την Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Συνεχώς θα αδειάζουν καταστήματα και στο τέλος θα στέκει ένα άδειο κτήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο μόνο οι παλιοί ξανθιώτες θα θυμούνται να σφύζει από ζωή και επιχειρηματικότητα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …