Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη σε χρόνο ρεκόρ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη σε χρόνο ρεκόρ

0
dimotiko noe143

Καθορίστηκε το ύψος των προστίμων για τις κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για μείωση μισθώματος στην Δημοτική Αγορά

Η Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα φορτωμένη μέρα για πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδίως για τον Δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο, αφού εκτός από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το μεσημέρι, υπήρχαν και δύο συνεδριάσεις του ΣΔΑΝ Ξάνθης το απόγευμα. Ίσως αυτό να δικαιολογεί εν μέρει τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 και διήρκεσε λίγο παραπάνω από μια ώρα, πρωτοφανής χρόνος για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Από τα 26 θέματα της ημερήσιας διάταξης αυτά που συζητήθηκαν εκτενέστερα, ήταν ο προσδιορισμός του ειδικού προστίμου για τα κατασχεθέντα τραπεζοκαθίσματα και η μείωση του μισθώματος σε καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς.

Εκτός από τα δύο πρώτα θέματα που αφορούσαν την διαμόρφωση τμήματος της Μ. Καραολή και την αποκατάσταση φθορών στα οδοστρώματα, στα οποία εξέφρασε διαφωνία ο κ. Τσεγγελίδης της παράταξης ‘’Συμμετέχω’’, τα υπόλοιπα θέματα περνούσαν ομόφωνα με συνοπτικές διαδικασίες. Πολλά από αυτά βέβαια είχαν τις ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις.

Πρόστιμο για τα τραπεζοκαθίσματα

Ερωτήσεις και διευκρινίσεις εκφράστηκαν στο θέμα της έκδοσης κανονιστικής απόφασης για τον προσδιορισμό του ειδικού προστίμου για τις επιχειρήσεις, των οποίων κατάσχονται τα παρανόμως τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου. Το πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλλεται προκειμένου να πάρουν οι επιχειρηματίες πίσω τα κατασχεθέντα τραπεζοκαθίσματα. Η κανονιστική αυτή απόφαση για τα έτη 2014 και 2015, καθορίζει στο μέγιστο βαθμό το θέμα, με βάση την αρχική απόφαση για τη μεταφορά και την αποθήκευση,  που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή στην προηγούμενη θητεία της.  Το θέμα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω και της πρόσφατης «επιχείρησης» του Δήμου Ξάνθης, που προχώρησε στην κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων από καφετέριες της Παλιάς Πόλης, όταν καθ’ ομολογία του αρμόδιου Αντιδημάρχου, οι επιχειρήσεις είχαν ειδοποιηθεί για την απομάκρυνσή τους.

Όχι στις μειώσεις μισθωμάτων

Το θέμα βέβαια που σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το αίτημα που υπέβαλαν συνολικά οκτώ επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης για μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν στον Δήμο. Τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Ξυνίδης από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί από την ειδική επί τούτου Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία και θα αποφανθεί σχετικώς με το εάν μπορεί ή όχι ο Δήμος να προχωρήσει στη μείωση των μισθωμάτων και θα ορίσει και το ποσοστό της μείωσης. Παράλληλα άσκησε ιδιαίτερη κριτική σχετικά με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας, οι οποίες δεν περιελάμβαναν τα οικονομικά στοιχεία των εν λόγω επαγγελματιών και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για μειώσεις, αλλά ούτε έκαναν κάποια ουσιαστική εισήγηση για την καθοδήγηση του οργάνου.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης, διευκρίνισε πως για να προχωρήσει το σώμα σε μείωση, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά κάποια κριτήρια, όπως μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, σύμβαση που έχει υπογραφεί πριν το 2010, αλλά και η απόκλιση από τον μέσο όρο των ενοικίων των υπόλοιπων επιχειρηματιών. Έτσι, τόνισε πως από τις προς εξέταση υποθέσεις μόνο μία πληροί τα κριτήρια, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος να αποταθεί ο Δήμος σε ειδική επιτροπή, μιας και υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις της υπηρεσίας. «Υπάρχει μόνο μια περίπτωση που πληρώνει 195 ευρώ τον μήνα, που είναι πάνω από το μέσο όρο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο κ. Μπένης, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει τα ακίνητα με ένα συμβολικό τίμημα και οι επαγγελματίες να αναλάβουν το κόστος της συντήρησής τους. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μπένη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημαρχόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο εφόσον υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις. «Δεν μπορείς να σπάσεις συμβάσεις. Λαϊκίζετε τώρα» είπε σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος Ξάνθης. Ο κ. Τσιακίρογλου, από την άλλη, τάχθηκε υπέρ των μειώσεων, λέγοντας πως η αγορά στενάζει και πως πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως η κρίση που επικρατεί είναι η καλύτερη προϋπόθεση που πληρούν όλοι οι επιχειρηματίες για να αιτηθούν και να λάβουν τη μείωση των μισθωμάτων.

Ο κ. Πούλιος εν συνεχεία τοποθετούμενος, τάχθηκε και αυτός υπέρ της προσφυγής στην ειδική επιτροπή, ενώ τόνισε αυτό που είχε προτείνει και στο παρελθόν, πως πρέπει δηλαδή να δημιουργήσει ο Δήμος καταναλωτική κίνηση μέσα στη Δημοτική Αγορά, ενώ ανέφερε πως μια ενδεχόμενη μείωση που θα κυμαίνεται από 10 μέχρι 15 ευρώ τον μήνα δεν θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες, σε αντίθεση με την προσπάθεια ανάδειξης του χώρου και βελτίωσης του κλίματος. «Κυνηγάμε την ουρά μας με αυτό το σκεπτικό, ενώ θα πρέπει να αλλάξουμε την περπατησιά των ξανθιωτών, ιδίως των νεώτερων, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ποτέ μέσα από την Δημοτική Αγορά» δήλωσε ο κ. Πούλιος.

Ο κ. Ανταμπούφης από την πλευρά του άφησε υπαινιγμούς για μεθοδεύσεις πίσω από το αίτημα των επιχειρηματιών, το οποίο σημείωσε ότι είναι εντελώς τυποποιημένο. Ο ίδιος πρότεινε να μην μειωθούν τα ενοίκια ενώ συμφώνησε με τον κ. Πούλιο πως πρέπει ο Δήμος να δει σοβαρά το θέμα της Δημοτικής Αγοράς. Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Κολλάρος, ο οποίος τόνισε πως το αντίτιμο που καταβάλουν οι επιχειρηματίες είναι μικρό συγκριτικά με αυτά που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, και συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες δεν προέρχονται από το κόστος του μισθώματος αλλά από τη γενικότερη κρίση που επικρατεί. Το σώμα απέρριψε την πρόταση του Θ. Ξυνίδη για την προσφυγή του Δήμου στην αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου και κρατικούς λειτουργούς. Εισάγοντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης τις 9 αιτήσεις προς ψηφοφορία, απορρίφθηκαν όλες πλην μίας που εκπληρούσε τις προϋποθέσεις και προτάθηκε η μείωση του ενοικίου κατά 10%. Η παράταξη Τσιακίρογλου ψήφισε υπέρ όλων των αιτήσεων.

Τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το 2015 του Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο πέρασε ομόφωνα. Επ’ αυτού ο Δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος ρώτησε τον Πρόεδρο του Κέντρου κ. Λύρατζη αν έχουν προβλεφθεί χρήματα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Στην απάντηση του κ. Λύρατζη ότι έχουν εγκρίνει κονδύλιο ύψους 10.000 ευρώ, ο Δήμαρχος ζήτησε να αυξηθεί στις 20.000 ευρώ και να γίνει ισοσκελισμός με την μείωση άλλων εξόδων.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…