Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έπεσαν 38 πρόστιμα για το κάπνισμα εντός του έτους

Έπεσαν 38 πρόστιμα για το κάπνισμα εντός του έτους

0
kapnisma

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι στα καταστήματα της Ξάνθης. 1540 έλεγχοι του Α.Τ. Ξάνθης για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στωικά αντιμετωπίζουν το πρόστιμο οι ξανθιώτες καταστηματάρχες. Πιο οργισμένοι οι πελάτες – καπνιστές

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το «κυνήγι» του τσιγάρου στα μαγαζιά από τα κλιμάκια του Αστυνομικού τμήματος Ξάνθης και ενίοτε μικτά κλιμάκια σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης. Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται κανονικά στην Ξάνθη χωρίς παρεκκλίσεις μετά την μεταβατική περίοδο προσαρμογής και ενημέρωσης που δόθηκε από το υπουργείο στο 2013 και η οποία παρήλθε. Έτσι σχεδόν στο σύνολό τους τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφενεία, καφέ – μπαρ και ταβέρνες έχουν ελεγχθεί αν τηρούν τον νόμο και ο «πέλεκυς» των προστίμων είναι αμείλικτος.

38 πρόστιμα για τσιγάρα το 2014. «Παφ και 5ευρω»!

Νύχτα – μέρα βγαίνουν τα κλιμάκια του Α. Τ. Ξάνθης και ανά 15 μέρες και μόνο μέρα είναι μικτά με την Διεύθυνση υγείας. Όπως μας πληροφορεί ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Γιώρης Πασχάλης οι έλεγχοι για κάπνισμα ξεκίνησαν σε εντατικούς ρυθμούς από τον Ιανουάριο του 2014 και βεβαιώθηκαν 15 πρόστιμα σε ισάριθμους ελέγχους. Συνολικά για τον μήνα Ιανουάριο έγιναν 161 έλεγχοι (αναλυτικά τα στοιχεία από το Α.Τ. Ξάνθης στον παρακάτω πίνακα) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα πρόστιμα βεβαιώθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο (6) και τον Οκτώβριο – Νοέμβριο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τα πρόστιμα ήταν μηδενικά λόγω ανοιχτών χώρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία συνολικά το 2014 έγιναν μέχρι στιγμής 1.540 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από αυτούς 236 έλεγχοι για το κάπνισμα και βεβαιώθηκαν 38 πρόστιμα. Κατά μέσο όρο δηλαδή 3 πρόστιμα ανά μήνα.

Στωικά αντιμετωπίζουν το πρόστιμο οι ξανθιώτες καταστηματάρχες

Ώριμοι και συνειδητοποιημένοι εμφανίζονται οι Ξανθιώτες καταστηματάρχες οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του νόμου και έτσι δεν παρεκτρέπονται όταν τους επιβάλλονται πρόστιμα αναγνωρίζοντας ότι οι αστυνομικοί είναι εκτελεστικά όργανα που πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο. Όπως αναφέρει ο κ. Γιώρης δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια παρά μόνο κάποιες ήπιες φραστικές αντιδράσεις και σχεδόν στωικά αποδέχονται το πρόστιμο που τους επιβάλλεται όταν παρανομούν που είναι τσουχτερό αφού ανέρχεται στα 600 ευρώ. Βέβαια ο νόμος προβλέπει μια μείωση 50% αν πληρωθεί μέσα σε ένα 10ήμερο και επιπλέον όταν ο καταστηματάρχης είναι συνεργάσιμος του γίνεται και μια επιπλέον έκπτωση 20 – 40% ώστε μειώνεται κατά πολύ: «Αναγνωρίζουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τα μαγαζιά με πρόστιμα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο. Αυτό το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες και συνεργάζονται ενώ έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις οι περισσότεροι», επισημαίνει ο κ. Γιώρης.

Πιο οργισμένοι οι πελάτες – καπνιστές

Αντίθετα με τους καταστηματάρχες οι πελάτες – καπνιστές που «πιάστηκαν στα πράσα» να κάνουν ένα τσιγαράκι στα κρυφά εμφανίζονται πιο οργισμένοι και πιο απρόθυμοι να το πληρώσουν ένα…50ευρώ!: «Είναι αλήθεια ότι γκρινιάζουν λίγο παραπάνω οι πελάτες που συνελήφθηκαν να καπνίζουν εντός του καταστήματος. Έχει τύχει να επιβάλλουμε πρόστιμα σαν υπηρεσία σε 7 – 8 πολίτες εντός του έτους», επισημαίνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Λάμπρος Τσούργιανης.

Να σημειώσουμε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος μπορεί να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα στην Ξάνθη όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και σ’ άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια άτυπη ανοχή και ελαστικότητα στους ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές που έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλά καταστήματα να καπνίζουν κανονικά οι πελάτες.

Στοιχεία ελέγχων για το κάπνισμα του έτους 2014

ΜΗΝΑΣ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

161

15

15

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

210

 

6

ΜΑΡΤΙΟΣ

150

 

3

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

98

 

3

ΜΑΙΟΣ

133

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

157

 

1

ΙΟΥΛΙΟΣ

139

79

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

117

60

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

138

10

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

104

35

4

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

133

28

4

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

9

2

ΣΥΝΟΛΟ

1.540

236

38

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…