Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνηση υπάρχει στην αγορά, λεφτά δεν υπάρχουν…

Κίνηση υπάρχει στην αγορά, λεφτά δεν υπάρχουν…

0
agora chrismas 2011

«Παγωμένα» αναμένονται και τα φετινά Χριστούγεννα

Διαμαρτύρεται ο εμπορικός σύλλογος για τον στολισμό της αγοράς από το δήμο. Τον θεωρεί ανεπαρκή

«Παγωνιά» επικρατεί στην αγορά της Ξάνθης 15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα! Αγωνία και λαχτάρα διακατέχει τους εμπόρους που περιμένουν πώς και πώς τις 15 του μήνα που πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ευελπιστώντας ότι θα μείνει ένα μερτικό και γι’ αυτούς από τους φόρους, τα τέλη και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν τον μήνα Δεκέμβρη!

Όμως κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς γνωρίζουν ότι «κάθε πέρσι και καλύτερα» τα τελευταία χρόνια και αληθώς…

Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά δεν ψωνίζει!

Η εικόνα αυτή τη στιγμή στην αγορά της Ξάνθης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά μ’ άδεια χέρια. Πού και πού βλέπεις να κρατά κάποιος από μια σακούλα… Οι πιο πολλοί χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων ένδυσης υπόδησης, παιχνιδιών και δώρων, που έχουν βάλει τα Χριστουγεννιάτικα τους στολίδια αλλά μέσα δεν μπαίνουν…. Βασική προτεραιότητα και φέτος αναμένεται να δοθεί στα τρόφιμα και στα δώρα των παιδιών. Κατά συνέπεια τα καταστήματα που δουλεύουν είναι τα είδη τροφίμων και σε δεύτερη κατάταξη είδη δώρων και παιχνιδιών όμως με τζίρους πολύ υποτονικούς.

Πως κινείται η αγορά στα εμπορικά καταστήματα;

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου: «Βαρεθήκαμε κάθε χρόνο να λέμε τα ίδια και τα ίδια… Πολύ πεσμένη η κίνηση… και από πέρσι ακόμη κι αυτό είναι ευνόητο. Έχουν κοπεί οι συντάξεις , οι μισθοί… Πρώτα ο κόσμος βλέπει να αγοράσει τρόφιμα για το τραπέζι του και μετά έχουν προτεραιότητα τα παιδιά. Είναι η εποχή των καταστημάτων που έχουν παιχνίδια, ο κόσμος παίρνει δωράκια στα παιδιά, στα βαφτιστήρια του αλλά πολύ λιγότερα και πιο φτηνά Τα κουκιά είναι μετρημένα… Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο και αυτή κάνει κακό στην αγορά. Οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη δεν αφήνουν τον κόσμο ν’ ανασάνει. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος είναι πολύ πεσμένη η ψυχολογία του κόσμου και ως γνωστόν ο πρώτος κανόνας για να κινηθεί η αγορά είναι η καλή ψυχολογία. Ο κόσμος είναι στενοχωρημένος…».

Γκρίνιες για τον στολισμό της πόλης

Ο κ. Μίλκογλου ωστόσο δεν παραλείπει να θέσει και έναν άλλο παράγοντα που θεωρεί ότι επιδρά θετικά στην ψυχολογία του κόσμου και δυστυχώς – όπως λέει – ο δήμος δεν έχει προνοήσει. Πρόκειται για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης που τον βρίσκει αισθητικά ανεπαρκή και ξεπερασμένο: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης μας. Ο δήμος θα’ πρεπε να φροντίσει γι αυτό να βάλει μουσική να δημιουργήσει μια γιορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σ’ όλη την πόλη ώστε να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …